25 november 2016 | Categorie: Studiekeuze

Bureau voor studiekeuze inschakelen?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Het is u als ouder van een studiekiezer vast opgevallen… en zijn ouders die een bureau voor studiekeuze inschakelen. Een dergelijk bureau kan zinvol zijn als een leerling extra hulp nodig heeft naast de begeleiding door de decaan. Een bureau voor studiekeuze kan echter uw waardevolle begeleiding niet vervangen.

Kwaliteit bureau voor studiekeuze?

Hoe beoordeel je of een dergelijk bureau voor studiekeuze voldoende kwaliteit heeft en past bij uw zoon of dochter? Aangezien er geen certificering is voor dergelijke bureaus adviseer ik aan de decaan advies te vragen. Als u denkt dat uw zoon of dochter baat heeft bij begeleiding door een bureau voor studiekeuze weet hij de weg. Er zijn genoeg mogelijkheden.
De bureaus voor studiekeuze geef ik graag de mogelijkheid meer te vertellen over hun werkwijze op dit blog. Ik hoop dat er meerdere bureaus voor studiekeuze gebruik hiervan maken. Maar nogmaals, een kwaliteitsoordeel kan ik niet geven. Daar kan de decaan u wel bij helpen.

mijn kind is eerstejaars

Kickstart Studiekeuze

Heeft uw kind moeite met de studiekeuze? Wat doet een bureau als Kickstart Coaching precies om uw kind daarbij te helpen?

Rol van ouders

Uit onderzoek is gebleken dat scholieren hun ouders als belangrijkste adviseur en bron van informatie zien bij het maken van een keuze voor een vervolgstudie. Als ouder hebt u dus zeker invloed op de studiekeuze van uw kind. Wat nu als uw kind (nog) geen keuze kan maken?

De goede keuze maken is van groot belang

Uw kind zit in de knel, weet niet goed welke studie te kiezen. Of misschien weet uw kind het enigszins, maar twijfelt omdat er zoveel keuze is. Dit is een veelvoorkomend probleem onder jongeren (tussen de 15 en 25 jaar). Uit verschillend onderzoek is ook gebleken dat een goede match tussen een baan en de persoonlijkheid van positieve invloed is op het algehele welzijn. Het is dus van belang dat kinderen/jong volwassenen een richting kiezen die aansluit bij hun persoonlijkheid en interesses.

Wat doen wij?

Wat doet een bureau als Kickstart Studiekeuze nu precies?
Wij geloven dat wanneer jongeren bewust zijn van zichzelf (weten wie ze zelf zijn), ze betere keuzes kunnen maken. Middels workshops, groepstrainingen of individuele coaching krijgt uw kind inzicht in zijn of haar persoonlijkheid, interesses, kwaliteiten en drijfveren. Kortom, reiken wij handvatten aan waardoor uw kind een studie kan kiezen die echt bij hem of haar als persoon past.

Op één dag

In principe vinden al onze trajecten op één dag plaats. Zowel tijdens onze groepstrainingen, maar helemaal tijdens een individuele coaching, gaan we echt de diepte in. Wij testen de deelnemers onder andere op interesse en persoonlijkheid, die we vervolgens gezamenlijk analyseren. Door onze gesprekken krijgt uw kind nog meer inzicht in zichzelf.

Top drie studies

Uiteindelijk gaat iedereen naar huis met een duidelijke top drie van studies die echt bij hem/haar passen. De meeste deelnemers hebben na een dag training / coaching ook al een duidelijke eerste voorkeur. In voorkomende gevallen vindt er nog een vervolgafspraak plaats. Bij de individuele trajecten hebben we voorafgaand aan de coaching vaak een (intake) gesprek samen met de ouders en na de training een evaluatie over de uitkomsten.

Aanvulling op het werk van een decaan

Decanen reiken leerlingen nuttige en belangrijke informatie aan bij het maken van keuzes, door middel van brochures, informatie over open dagen of eventueel zelfs interessetesten. Ons werk is duidelijk een aanvulling op het werk van de decaan op de scholen. Op veel scholen verzorgen wij informatieavonden samen met de decanen of zelfs trainingen, ook voor ouders. Op de meeste scholen zijn decanen echter te druk zijn om met ieder kind individueel de diepte in te gaan. Leerlingen die in hun eindexamenjaar nog twijfelen kunnen een extern studiekeuze traject overwegen.

Kwaliteit

Omdat we erg benieuwd zijn naar de mening van scholieren en studenten, nemen we altijd een tevredenheidsonderzoek af. Hieruit is onder andere gebleken dat deelnemers onze trajecten erg nuttig vonden, omdat ze naar huis gaan met meer zelfinzicht én concrete resultaten. Verder is gebleken dat deelnemers significant beter weten welke studie zij gaan doen en welke baan bij hen past.

Een aantal quotes van deelnemers

Bureau voor studiekeuze, aanvulling op de decaan
Weet uw kind ook niet wat hij of zij wilt gaan studeren of welk beroep het beste bij hem of haar past? Neem dan graag contact met ons op.

Website: www.kickstartcoaching.nl
Email: pedro@kickstartstudiekeuze.nl
Tel: 020-8932754

Nieuws over studiekeuze en studeren volgen? Vul uw e-mail adres in (rechtsonder) en u ontvangt telkens de nieuwste blogartikelen.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.