18 april 2017 | Categorie: Studiekeuze, Tussenjaar

Last minute studiekeuze? Niet doen….

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Op 1 mei moet een aanstaande student zich aangemeld hebben voor een opleiding. Stimuleert u uw kind een last minute studiekeuze te doen? Vaak is dat niet verstandig. De uitval op hbo’s en universiteiten is hoog. De helft van de uitvallers heeft zich in de laatste twee weken van april aangemeld… Last minute studiekeuze? Denk er nog maar eens over na…

last minute studiekeuze... meestal geen goed idee

Last minute studiekeuze

Er zijn voor de meeste opleidingen twee belangrijke aanmelddata. 15 januari voor opleidingen met numerus fixus, zoals geneeskunde. 1 mei voor de andere opleidingen. Nu het bijna eind april is wordt er thuis veel over studiekeuze gesproken. Heel belangrijk dat ouders hun kinderen ondersteunen bij studiekeuze. Maar last minute snel een opleiding kiezen? Dat helpt niet. Over een opleiding moet je lang nadenken. In de afbeelding hierboven leest u welke stappen belangrijk zijn. Bij elke stap moet de jongere bovendien nadenken over zichzelf. Wat wil ik? Wat kan ik? Alleen zo krijg je regie op je loopbaan.

Op tijd beginnen

Nadenken over je toekomst kost tijd. Onderwijsprofessionals adviseren zo’n twee jaar voor de profielkeuze al eens na te denken over keuzes voor de toekomst. In 4 havo of 5 vwo moet er al flink veel werk verzet zijn.  In deze periode moeten er minimaal 4 Open Dagen bezocht worden. Ook is het verstandig als uw zoon of dochter opleidingsinstituten vergelijkt. De sfeer moet wel passen bij de student.

Waarom moet mijn zoon nu al kiezen? Er zijn zoveel mogelijkheden? Hoe kun je weten wat je de rest van je leven wilt doen als je pas 17 bent…. een moeder.

Leren kiezen moet in kleine stapjes gebeuren. Dat kost tijd. Veel jongeren hebben extra tijd nodig op die keuzestappen te zetten. Als ouder kun je dit proces ondersteunen, je kunt zaken stimuleren… maar de jongvolwassene moet eraan toe zijn.

Meelopen

Van alle fases in het keuzeproces geeft de meeloopdag de meeste informatie. Heeft een student een idee wat hij misschien zou willen, dan is het goed een dagje student te zijn. Er zijn groepsmeeloopdagen, er is proefstuderen en er zijn individuele meeloopdagen.
Allemaal hebben ze hun voors-en-tegens. Bij een groepsmeeloopdag ontmoet je veel medestudenten. Studenten die net als jij kijken of deze opleiding bevalt. Je ontmoet ook ouderejaars. Die kunnen veel goede informatie over de opleiding geven. Nadeel is dat het instituut misschien een té leuk, té positief beeld van de opleiding geeft. Een studie bestaat niet alleen uit leuke lessen. En bij zo’n groepsmeeloopdag worden die juist wel wat vaker gegeven.

Tijdens mijn tussenjaar heb ik wel twaalf meeloopdagen bezocht. Dat kostte veel tijd, maar ik kwam wel stapje voor stapje dichter bij de goede keuze. Anton.

Bij een individuele meeloopdag ben je student tussen de studenten. Je volgt het gebruikelijke rooster. Daar zitten saaie en interessante lessen bij. Er is een student die ‘met je meeloopt’. Hij of zij kan aangeven of dit een gebruikelijke dag is. Het grootste voordeel van meelopen is dat je ontdekt of de opleiding bij je past.

(Online)proefstuderen

Studenten kunnen ook proefstuderen. Ze volgen dan een lessenreeks om te kijken of de inhoud van de studies interessant is.  Zo krijgt een student ook een inhoudelijk beeld van de opleiding. Steeds meer hbo’s en universiteiten bieden ook online proefstuderen aan. Dan volgt de student een aantal lessen online en maakt opdrachten. Wilt u als ouder ook online proefstuderen? In Wageningen kan dat en op veel andere plekken vast ook. Online college volgen geeft informatie over de inhoud en het niveau van de opleiding.

Praten, praten praten

Online informatie zoeken is belangrijk. Minstens zo belangrijk is het om veel te praten. We adviseren studiekiezers veel te praten met hun decaan, hun ouders, hun vrienden, hun familie. Dit geeft jongvolwassenen veel inzicht in wie ze zijn en wat bij hen past. De meeste jongeren zitten niet te wachten op grote uitgebreide gesprekken. Kleine gesprekken waarin ze feedback krijgen over wie ze zijn werkt veel beter. Houdt u uw kind weleens een spiegel voor? Daar hebben ze veel aan. Probeer overigens niet alleen te praten over wat er niet zo goed gaat. Praat vooral over dingen die heel goed gaan, over kwaliteiten en capaciteiten. Op basis van je kwaliteiten moet je immers een toekomst kiezen…

Een heel proces

Een toekomst kiezen is een heel proces… Hoe graag je als ouder ook wil dat je kind een goede toekomst heeft… je kunt het studiekeuzeproces niet overhaasten. Heeft uw zoon of dochter alsmaar twijfels over de studiekeuze… ‘fiets’ er niet overheen. Misschien is die twijfel wel terecht.
Kan uw kind niet kiezen, dan is een tussenjaar misschien een goede optie.
In bijgaande weblezing vertellen studenten meer over hoe zij hun tusssenjaar gebruikten om tot een goede studiekeuze te komen.

Last minute studiekeuze, waarom 1 mei?

De datum 1 mei is gekozen zodat uw zoon of dochter nog een laatste check kan doen. Past deze studie echt wel bij mij? De opleiding geeft uw zoon of dochter ook advies hierover. Switchen kan dan altijd nog voordat het collegejaar begint. Maar meedoen aan meeloopdagen zal moeilijk worden. Twijfelt uw zoon of dochter? Bespreek dan samen of studeren echt wel een goed idee is Er zijn veel alternatieven…en… studeren kan volgend jaar ook nog. Maar dan met een studie die bij uw zoon of dochter past.

Meer weten over hulp geven aan uw kind bij studiekeuze?

Wij geven regelmatig weblezingen over studiekeuze en studeren. Die kunt u volgen op uw eigen PC. Er zijn geen verplichtingen aan verbonden. U moet zich wel opgeven. Dat kan via onderstaand invulformulier of door een mailtje te sturen naar hermien.miltenburg@wur.nl

  • 30 mei, over studiekeuzecheck. Wat is het en waar moet een student zich op voorbereiden?
  • 20 juni, over kamers zoeken. Waar moet u als ouder op letten? Wat is ‘hospiteren?’
  • 23 augustus, beginnen aan de studie. Hoe kunt u uw zoon of dochter ondersteunen?

Nieuws over studiekeuze en studeren volgen? Vul uw e-mail adres in (rechtsonder) en u ontvangt telkens de nieuwste blogartikelen.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 4 reacties.

  1. Door: Mw Rubbens · 18-05-2017 om 20:33

    Er bestaat een kans dat onze zoon het 1e jaar Hbo niet haalt, echter is de datum 1 mei al voorbij voor nieuwe inschrijving voor andere school. Kan hij dan nergens meer terecht?

    1. Geachte mevrouw,
      Spijtig dat uw zoon het eerste jaar mogelijk niet haalt. U vraagt of hij zich na 1 mei nog ergens kan inschrijven.
      Ja, dat kan. Hij kan zich voor elke opleiding waar geen numerus fixus voor bestaat inschrijven. Het is wel zo dat de opleiding hem na een aanmelding na 1 mei kan weigeren. En de opleiding die hem een negatief Bindend Studieadvies geeft zal hem ook niet zondermeer het jaar over laten doen. Hij kan dezelfde opleiding wel op een andere hbo proberen en ook een andere opleiding bij de hbo instelling waar hij nu studeert.
      Heel belangrijk is het daarbij dat uw zoon goed zicht heeft op wat er dit jaar niet zo goed is gegaan en waarom. Was dit niveau geschikt voor hem? Was dit de goede hogeschool voor hem? Wat dit ook de opleiding waar hij echt voor gemotiveerd was? Uw zoon zal echt een nieuwe studiekeuze moeten maken. Onder het kopje ‘studiekeuze’ leest u veel tips.
      Ik zou ook zeker adviseren dat uw zoon diverse gesprekken voert met zijn studieloopbaanbegeleider en/of docenten om erachter te komen wat er mis ging. Bij een heel nieuw studiekeuzeproces kan zijn ouder schooldecaan misschien ook nog adviseren.
      Een studiekeuzeproces kost veel tijd. Een studiekeuzeproces zal zeker in het geval van uw zoon zorgvuldig moeten gaan. Twee keer achter elkaar een eerste jaar niet halen is echt heel vervelend. Lukt het niet dit nieuwe studiekeuzeproces op een goede manier te doen, dan is het misschien goed als uw zoon het komende jaar gaat werken en/of een tussenjaar programma volgt. Onder het kopje ‘tussenjaar’ vindt u verschillende artikelen over dit onderwerp.
      Kunt u hiermee een stukje verder? Belt of mailt u mij anders gerust,
      met vriendelijke groet,
      Hermien Miltenburg, oudervoorlichter ‘studiekeuzekind.nl’

      1. Door: Mw Rubbens · 08-06-2017 om 18:45

        Bedankt voor uw reactie. Inmiddels ziet het er iets beter voor hem uit maar alles hangt nu nog af van de tentamens volgende week.

        1. Fijn… duimen maar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.