27 januari 2018 | Categorie: Studiekeuze

Ouders & Onderwijs: ook bij belangrijke keuzemomenten voor ouders en kinderen in het onderwijs

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Ouders zijn belangrijk bij de verschillende keuzemomenten in het leven van kinderen en jongvolwassenen. Zelfs (aanstaande) studenten zeggen vaak dat hun ouder een belangrijke adviseur is. Dat geldt voor schoolkeuze, profielkeuze en studiekeuze. Ook als studenten een masteropleiding kiezen, betrekken ze daar nog vaak hun ouder bij. Maar ouders weten natuurlijk niet alles over studiekeuze en studeren. Daarom o.a. dit blog. Er zijn ook ouderorganisaties die zich met onderwijs bezighouden. Ouders & Onderwijs is zo’n organisatie die ouders informeert en ondersteunt.

Ouders & Onderwijs

Ouderbijeenkomst bij Wageningen University

Ouders & Onderwijs: ook bij belangrijke keuzemomenten voor ouders en kinderen in het onderwijs

Met een zoon of dochter die dit jaar bezig is met het kiezen van een geschikte studie, zijn er al heel wat keuzemomenten gepasseerd. Steeds weer spelen ouders daarbij een belangrijke rol, al verandert die gedurende het proces. Van eerste verantwoordelijke bij het kiezen van een basisschool naar serieuze gesprekspartner bij het kiezen van een studie.

Rol van ouders

Met ondersteuning van hun kind bij de studiekeuze komen ouders bij de afronding van het traject van keuzes. Wat ging er aan vooraf?
De school- en studiecarrière van een kind begint thuis. Ouders maken daarin al vroeg de eerste keuze en begint bij het kiezen van een basisschool. Daarna nog eens als ouders samen met hun zoon of dochter in groep 8 op zoek gaan naar een middelbare school. Aan het einde van de onderbouw volgt de sector- en profielkeuze. En tenslotte nog de studiekeuze.
Elk moment en elke keuze daarin van belang. Een terugblik naar eerdere keuzes kan soms verhelderend zijn bij de keuze voor een geschikte studie. Wat vonden we toen belangrijk? Heeft dat geholpen? Denken we nu anders over bepaalde criteria? Of heeft u nog een kind op het basis- of voortgezet onderwijs en daarin nog keuzes te maken?

Checklist schoolkeuze basisschool en middelbare school

Ouders & Onderwijs gaat ervanuit dat ouders en leerlingen zelf het beste weten wat goed bij hen past en wil ouders graag informeren en begeleiden bij de schoolkeuze. Toch is de keuze niet zomaar gemaakt en zeker niet vanzelfsprekend. Vragen als ‘welke basisschool past het beste bij mijn kind?’ en ‘welke school voor voortgezet onderwijs laat talenten van mijn kind het beste tot zijn recht komen?’ Worden vaak gesteld. Daarom hebben we een aantal afwegingen voor het maken van een schoolkeuze op een rij gezet. De rol van de leerling/scholier bij die keuze verandert in de loop van de jaren. Daarom hebben we twee verschillende versies gemaakt, een voor het kiezen van een basisschool, en een voor het kiezen van een middelbare school.

Informatiepunt Ouders & Onderwijs

Ouders & Onderwijs heeft een landelijke informatiepunt waar ouders met al hun vragen over het onderwijs of school van hun kind terecht kunnen. Juist ook over het kiezen van een geschikte school, toelating, plaatsing, schooladvies en eindtoets, sector- en profielkeuze. Het informatiepunt is op schooldagen tussen 10.00 – 15.00 uur kosteloos  bereikbaar via 0800 – 5010, ook via vraag@oudersonderwijs of via oudersonderwijs.nl (www.oudersonderwijs.nl). Iedere twee weken verschijnt er een nieuwsbrief met het laatste onderwijsnieuws voor ouders, aanmelden kan via www.oudersonderwijs.nl.
Ouders & Onderwijs doet meer voor ouders in het onderwijs! Wil je weten wat? Kijk onder over ons.

Ouders & Onderwijs

Niet de inhoud, wel het proces

Leren kiezen is een belangrijke vaardigheid. Er valt heel wat te kiezen voor jonge mensen: de school… je profiel… je studie… je baan… maar ook… je partner…waar wil je wonen? hoe wil je leven? Leren om goede keuzes te maken is heel erg belangrijk. Daar kan een opgroeiend kind zeker hulp bij gebruiken. Ik vind het belangrijk dat jonge kinderen van hun ouders leren hoe je tot het maken van een goede keuze komt. Want als ze (jong)volwassen zijn zullen ze hun eigen afwegingen moeten maken. En dat moet je leren…
Als kinderen langzaamaan (jong)volwassen worden moeten ze in staat zijn levenskeuzes te maken. Maar het advies van ouders daarbij blijft nog vele jaren belangrijk. Het gaat dan steeds minder om WAT je kiest. Het gaat vooral om HOE je kiest. Het gaat niet om de inhoud van je keuze, wel over het proces van hoe je tot een keuze komt die bij je past. Leer je als ouder aan je kind hoe je goede keuzes kunt maken, dan geef je een belangrijke levensles mee.

Meer ouderorganisaties?

Kent u meer ouderorganisaties? Trekt u een ouderorganisatie? Interessant als u uw verhaal eens op dit blog wilt doen…

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: willem plant · 12-03-2018 om 09:29

    saai

    1. Dag Willem, wat vind je saai?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.