12 oktober 2017 | Categorie: Studiekeuze

Online proefstuderen, hulpmiddel bij studiekeuze

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Online proefstuderen is een nieuwe manier om na te denken over studiekeuze. Zit jij of zit uw kind in de (voor)laatste klas van havo of vwo? Online proefstuderen is dan misschien een goed idee. Interessant voor (as.) studenten en hun ouders.

online college volgen

Is deze studie interessant? Ga ter plekke kijken

Om te ontdekken of een interessegebied of thema écht interessant is moet je er helemaal in duiken.
Om te ontdekken of je past op een opleiding of opleidingsinstituut is het vooral belangrijk ter plekke alles te bekijken. Stimuleer uw zoon of dochter de vele studies en opleidingsinstituten goed te vergelijken op Open Dagen en meeloopdagen.

Is deze studie interessant? Onderzoek het ook online

Online kan uw kind ook een heleboel ontdekken. Online proefstuderen is een voorbeeld van wat uw kind in zijn eigen tijd kan doen om tot een goede studiekeuze te komen. Dat kan al bij verschillende universiteiten. Online kan een leerling opdrachten maken en meer te weten komen over de inhoud van de opleiding.
Wilt u zich als ouder inhoudelijk verdiepen in de studie die uw kind wil gaan volgen? Dat kan! Als ouder kunt u ook gratis een online proefstudie volgen. Studeert uw zoon of dochter al? Ook dan is het interessant om je als ouder te verdiepen in de inhoud van de studie die uw kind volgt.

Online  proefstuderen, de inhoud op de eerste plaats

Verschillende universiteiten laten de studiekiezer online meekijken in de collegezaal. Bij deze colleges gaat het op de eerste plaats om de inhoud.
Universiteiten laten bepaalde thema’s zien die belangrijk zijn bij een opleiding. Een voorbeeld is het onderwerp ‘klimaatverandering’. Bij verschillende opleidingen en opleidingsinstituten komt dit onderwerp aan bod. Vindt uw kind dit onderwerp interessant, dan kan hij kijken hoe dit onderwerp besproken wordt op een universiteit. Hij volgt natuurlijk niet concreet een bestaand vak voor studenten, dat zou te moeilijk zijn. Het onderwerp wordt aangepast aan het inhoudelijke niveau van een bovenbouw leerling havo of vwo. Het onderwerp ‘klimaatverandering’ wordt onder andere besproken in de proefstudie over toerisme van Wageningen University.

Online proefstuderen, hulpmiddel bij studiekeuze

Met eigen ogen een hbo of universiteit bekijken is het beste studiekeuzemiddel dat er bestaat. We adviseren leerlingen vaak naar Open Dagen te gaan en vooral ook meerdere meeloopdagen te bezoeken. Dat kost natuurlijk veel tijd. Toch adviseren we leerlingen en hun ouders ook echt veel tijd hieraan te besteden. Maar iets extra’s doen in je eigen tijd? Je ook inhoudelijk verdiepen in een thema… Dat kan helemaal geen kwaad.

Ik heb vooral in de avond en in het weekend aan de online opdrachten gewerkt. Vooral de quiz vond ik erg leuk. Nadeel was dat mijn moeder de hele tijd mee wou kijken. Vincent

Online proefstuderen kan via steeds meer onderwijsinstellingen

Universiteiten en hogescholen hebben er ook baat bij als hun aanstaande studenten een goede studiekeuze maken. Dit zijn dus geen reclame filmpjes over opleidingen, ze gaan echt in op de inhoud en de manier van werken op een universiteit. Er zullen in de toekomst steeds meer mogelijkheden komen. Een voorbeeld is online proefstuderen in Groningen.

Vijf online proefstudies bij WUR

De genoemde activiteiten kun je niet op elk tijdstip starten. Let dus goed op de data waarop de student zich in kan schrijven. Er zijn uitzendingen over ‘biobased samenleving’, ‘toerisme’, en ‘bodem, water en atmosfeer’, ‘Economie en Beleid’ en ‘Communicatie en Life Sciences’. Deze colleges worden verzorgd door Wageningen University. Er volgen steeds nieuwe periodes waarop je met online proefstuderen kunt beginnen.

Online proefstuderen in Wageningen, geen verplichting

Wil een aanstaande student de filmpjes volgen, de opdrachten maken en met studenten discussiëren? Er is geen enkele verplichting. Er zijn geen kosten aan verbonden en ook aanstaande studenten die geen plannen hebben om in Wageningen te studeren mogen de proefstudies volgen.
Iedere online proefstudie duurt 4-6 weken en het kost 1 uur per week. Er zijn naast interessante filmpjes ook opdrachten die de scholier kan maken. Hij kan van alles vragen aan de studenten die de deelnemers begeleiden. Die studenten kunnen desgewenst ook informatie geven over opleidingen. Komt deze inhoud ook voor in bepaalde opleidingen en hoe gaat dat dan?

online proefstuderen

Docenten en ouders zijn ook welkom

Misschien vindt u het als ouder interessant eens mee te kijken met uw kind? Omdat uw kind voor een vergelijkbare studie heeft gekozen? Of omdat uw kind over een van de genoemde opleidingen of onderwerpen nadenkt? Ook u kunt zich aanmelden als deelnemer, gratis en zonder verplichting. Dat kan ook als uw kind niet in Wageningen studeert of gaat studeren.
Bent u docent en spreekt het onderwerp u aan? Of zoekt u inspiratie voor uw lessen? Natuurlijk bent u ook welkom.

De manier waarop de cursus is opgebouwd komt op mij zeer professioneel over. Mijn leerlingen (en ikzelf) hebben er oprecht met veel plezier aan gewerkt en dat is in het voortgezet onderwijs zeker niet vanzelfsprekend, ook niet in vwo5. Het enthousiasme van de sprekers in de filmpjes, de onderwerpkeuze, de geweldige feedback (op de juiste toon) en de puike organisatie van de afsluitende dag waren ronduit geweldig. Docent vwo5

Meer initiatieven?

Kent u meer initiatieven om online kennis te maken met de inhoud van opleidingen door het online proefstuderen? Daarin ben ik erg geïnteresseerd. U kunt een reactie geven via onderstaand formulier of mij bellen of mailen.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 10 reacties.

 1. Door: Hannelies · 12-10-2017 om 12:46

  Ik heb de coördinatie overgenomen van Fenna, en ik kreeg van één van de deelnemers van vorig jaar bericht: “Het leukste aan de lessen vond ik dat het zo veelzijdig was. De opdrachten en de lectures waren nooit hetzelfde.”
  Heel gaaf om te lezen! Op naar gave resultaten en ervaringen bij de komende reeks.

  1. Veel succes Hannelies. Zijn er meer collega’s op hbo of wo bezig met het ontwikkelen van online proefstuderen? Ik hoor het graag!

 2. Door: Fenna · 26-10-2016 om 10:50

  Op dit moment zijn de collegereeksen aan de gang. Scholieren Nike en Amber vloggen over hun ervaringen. Deze zijn te vinden op http://www.scholieren.com/proefstuderen

 3. Door: Fenna · 21-09-2016 om 09:15

  17 november 2016 organiseren Hermien en ik een gratis kennismakings avond voor mentoren en decanen over de collegereeksen. Van 16.00-17.30 bent u welkom op Wageningen Campus.

  De volgende onderwerpen zullen aanbod komen.
  -Hoe passen online collegereeksen voor studiekiezers in het studiekeuzeproces, Hermien Miltenburg
  -Wat zijn online collegereeksen, hoe werkt het, Fenna Woudt
  -Ervaringen van scholieren met deze manier van oriënteren op een opleiding
  -Onder leiding van een ervaren student/medewerker laten we u individueel kennismaken met een online collegereeks. U kunt kiezen uit drie varianten op basis van uw inhoudelijke interesse.
  -We horen graag uw feedback, mogelijk kunnen we daarmee de collegereeksen als studiekeuzehulp nog verder verbeteren.

  Er zijn geen kosten en meer informatie vragen en aanmelden kan bij Hermien.Miltenburg@wur.nl

  Met vriendelijke groet,
  Fenna

 4. Door: Jolanda Verweij · 08-09-2016 om 16:42

  Beste Fenna,
  dank voor je reactie. Wij hebben een toetsweek van 31 oktober tot en met 4 november, dus 8 november zou geen probleem zijn.
  Groet,
  Jolanda Verweij

 5. Door: Jolanda Verweij · 07-09-2016 om 16:59

  Ik heb even een vraag. Ik heb een leerling die interesse heeft in de online collegereeks “tourism”. Aan het eind van de reeks is er een mogelijkheid om deel te nemen aan een dag in Wageningen. Heeft u voor mij een datum van deze dag? Dit in verband met een Toetsweek.

  1. Door: Fenna · 08-09-2016 om 08:15

   Beste Jolanda,

   Op dit moment zijn we de afsluitende dag nog aan het plannen. Waarschijnlijk wordt het dinsdag 8 november, maar dit is nog onder voorbehoud omdat we de beschikbaarheid van de lokalen en docenten nog even moeten checken.
   De afsluitende dagen van de andere twee collegereeksen zijn, ook nog onder voorbehoud, op vrijdag 4 november.

   Met vriendelijke groet,
   Fenna Woudt

 6. Ja en natuurlijk ook alle Nederlandse aanstaande studenten en hun ouders. Doe je voordeel met online collegereeksen van TU Delft, RUG, WUR en andere universiteiten en hogescholen.

 7. Door: Rita Koopmanschap · 03-09-2016 om 16:32

  Erg leuk!
  Dit ziet er goed uit, met tips en interressante aanbevelingen. Dank jullie wel!
  Van Rita Koopmanschap, decaan te Curaçao

  1. Heel graag gedaan Rita voor alle talentvolle jonge mensen op Curacao, de andere voormalige Nederlandse Antillen en Suriname. Heel veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.