Door: Hermien Miltenburg · 14 mei 2020

De studiefinanciering wordt uitgevoerd door DUO. Zij zijn de experts en hebben een totaal overzicht. Ik ga alleen in op de hoofdlijnen van de studiefinanciering voor een opleiding een hbo of universiteit. In dit artikel: Hoe lang krijg je studiefinanciering?

Hoe lang krijg je studiefinanciering?

Studeren is duur. je betaalt natuurlijk collegegeld en bijkomende studiekosten. Maar er zijn ook kosten voor levensonderhoud en misschien een kamer.

Nog een studie? Hoe lang krijg je studiefinanciering?

Onderstaande vraag kreeg ik van Elise. Dank daarvoor. Voor mij zijn vragen vaak een mooie aanleiding voor een artikel, zo ook de vraag van Elise.

Hoi ik zit in mijn laatste jaar van het HBO, ik studeer a.s. juni af. Ik begin in september aan een HBO Master. Ik krijg sinds 2019 aanvullende beurs, en ben benieuwd hoe die 4 jaar geldt? Want ik heb dus pas een jaar aanvullende beurs. Krijg ik dan tijdens mijn master ook nog aanvullende beurs? Elise

Mijn antwoord: Ja, als de omstandigheden van je ouders (en ev. studerende broers en zussen) niet veranderd zijn. Zie het overzicht hieronder!

Hoe zit de studiefinanciering in elkaar?

De studiefinanciering bestaat uit vier, of eigenlijk uit drie onderdelen.

1. De aanvullende beurs, die krijgt niet iedereen
  2. De studenten OV chipkaart (reisproduct), die krijgt iedereen die op een hbo of universiteit studeert
  3. De lening
  4. Het collegegeldkrediet. Dat is ook lenen.

In de praktijk bestaat de studiefinanciering dus uit drie onderdelen: De aanvullende beurs (1), de OV kaart (2), de lening (3+4) (‘gewone’ lening en collegegeldkrediet).

Voorwaarden voor studiefinanciering

Er zijn meerdere voorwaarden verbonden aan studiefinanciering. Een van die voorwaarden is dat je nog geen dertig mag zijn als je aan de studie begint. Een student hbo/wo die nog geen 18 is krijgt ook studiefinanciering (en de ouders kinderbijslag). Er zijn nog meer inkomsten voor studenten.

Om welke bedragen gaat het?

De bedragen van de studiefinanciering worden ieder jaar aangepast. Alle bedragen die ik noem zijn de bedragen voor de tweede helft van 2020. Het zijn bedragen per maand. Naast deze bedragen kan de student ook een OV kaart aanvragen.

1. De aanvullende beurs: maximaal € 403,17 ( hoogte afhankelijk van de omstandigheden).
  2. Lening: maximaal € 494,39 (Meer lenen kan als je geen/weinig aanvullende beurs krijgt, tot max. € 1076,14)
  3. Collegegeldkrediet € 178,58.

Hoeveel diploma’s mag je halen? Hoe lang mag je studeren?

Je mag zoveel diploma’s halen als je wilt. Als de hogeschool of universiteit gesubsidieerd wordt hoeft de student niet de werkelijke kosten te betalen. Hij betaalt maar de helft of nog veel minder van de werkelijke kosten. De student betaalt ‘slechts’ het wettelijke collegegeld. Het collegegeld voor 2020-2021 is dan €2.143,-.
Deze subsidie krijg je maar een keer per opleidingsniveau. Dus één keer voor een bacheloropleiding en één keer voor een masteropleiding. Wil je twee bacheloropleidingen of twee masteropleidingen doen, dan kun je dat beter tegelijkertijd doen. Dan betaal je ook ‘maar’ €2.143,-.
Je mag studeren zo lang als je wilt. Maar een student moet wel zijn BSA hebben gehaald. En studiepunten blijven niet eeuwig geldig. Tenslotte krijgt een student ook niet eeuwig studiefinanciering.

Hoe lang krijg je studiefinanciering?

Er zijn duidelijke regels voor hoe lang je studiefinanciering krijgt:

• Voor een 2-jarige associate degree kun je 7 jaar studiefinanciering krijgen
  • Volg je een 4-jarige hbo studie, dan kun je in totaal 7 jaar studiefinanciering krijgen
  • Voor studies die officieel meer dan 4 jaar duren, kun je langer lenen
  • Ook voor een masteropleiding en een lerarenopleiding kun je soms langer studiefinanciering krijgen
  • Speciale maatregelen in Coronatijd: de Rijksoverheid heeft enige regels rondom de studiefinanciering tijdelijk versoepeld.

Welke onderdelen van de studiefinanciering krijg je?

Je hebt niet op alle delen van de studiefinanciering evenveel jaren recht.

• hbo bachelor:  7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
  • hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
  • hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
  • hbo bachelor + hbo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
  • wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
  • wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
  • wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs (geneeskunde)
  • wo bachelor + 4 jarige wo master: 10 jaar lenen, 8 jaar OV, 7 jaar aanvullende beurs (geneeskunde)

1. Je kunt dus behoorlijk lang geld lenen
  2. De OV kaart krijg je voor de officiële duur van de opleiding + een jaar
  3. De aanvullende beurs voor de officiële duur van je opleiding
  4. De studiefinanciering voor een associate degree is ruimer. Vraag dit na bij DUO.

Je hebt tien jaar de tijd om je studiefinanciering te gebruiken, gerekend vanaf de eerste maand dat je het krijgt. Tussendoor kun je de studiefinanciering ook stopzetten, bijvoorbeeld voor een tussenjaar. Stap je over van mbo naar hbo? Dan begint de periode van tien jaar opnieuw.

• De lening moet je altijd terugbetalen. Daar mag je lang over doen. Het is verstandig vooraf eens te berekenen om welke bedragen het gaat.
  • De OV kaart hoef je niet terug te betalen mits je binnen tien jaar je diploma haalt. Lukt dat niet dan moet je bijna 100 euro betalen voor elke maand dat je een OV kaart hebt gehad.
  • De aanvullende beurs hoef je niet terug te betalen mits je binnen tien jaar een diploma haalt.
    Doet de student een associate degree, dan worden twee jaar aanvullende beurs een gift bij het halen  van een diploma binnen tien jaar.

Meer over geldzaken: