14 september 2023 | Categorie: Geldzaken

Hoe lang krijg je studiefinanciering?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

De studiefinanciering wordt uitgevoerd door DUO. Zij zijn de experts en hebben een totaal overzicht. Ik ga alleen in op de hoofdlijnen van de studiefinanciering voor een opleiding een hbo of universiteit. In dit artikel: Hoe lang krijg je studiefinanciering?

Hoe lang krijg je studiefinanciering?

Studeren is duur. je betaalt natuurlijk collegegeld en bijkomende studiekosten. Maar er zijn ook kosten voor levensonderhoud en misschien een kamer.

Nog een studie? Hoe lang krijg je studiefinanciering?

Onderstaande vraag kreeg ik van Elise. Dank daarvoor. Voor mij zijn vragen vaak een mooie aanleiding voor een artikel, zo ook de vraag van Elise.

Hoi ik zit in mijn laatste jaar van het HBO, ik studeer a.s. juni af. Ik begin in september aan een HBO Master. Ik krijg sinds 2019 aanvullende beurs, en ben benieuwd hoe die 4 jaar geldt? Want ik heb dus pas een jaar aanvullende beurs. Krijg ik dan tijdens mijn master ook nog aanvullende beurs? Elise

Mijn antwoord: Ja, als de omstandigheden van je ouders (en ev. studerende broers en zussen) niet veranderd zijn. Zie het overzicht hieronder!

Hoe zit de studiefinanciering in elkaar?

De studiefinanciering bestaat uit vier, of eigenlijk uit drie onderdelen.

 1. De aanvullende beurs, die krijgt niet iedereen
 2. De studenten OV chipkaart (reisproduct), die krijgt iedereen die op een hbo of universiteit studeert
 3. De lening
 4. Het collegegeldkrediet. Dat is ook lenen.
 5. Sinds september: de basisbeurs

In de praktijk bestaat de studiefinanciering dus uit vier onderdelen: De aanvullende beurs (1), de OV kaart (2), de lening (3+4) (‘gewone’ lening en collegegeldkrediet).

Voorwaarden voor studiefinanciering

Er zijn meerdere voorwaarden verbonden aan studiefinanciering. Een van die voorwaarden is dat je nog geen dertig mag zijn als je aan de studie begint. Een student hbo/wo die nog geen 18 is krijgt ook studiefinanciering (en de ouders kinderbijslag). Er zijn nog meer inkomsten voor studenten.

Over welke bedragen gaat het?

De bedragen van de studiefinanciering worden ieder jaar aangepast. Dit zijn de bedragen voor 2023/2024.

ThuisOp kamers
Basisbeurs€121,33€302,39
Aanvullende beurs€457,60€457,60
Lening€293,67€293,67
Collegegeldkrediet€210,83€210,83
€1083,43€1264,49

 

Hoeveel diploma’s mag je halen? Hoe lang mag je studeren?

Je mag zoveel diploma’s halen als je wilt. Als de hogeschool of universiteit gesubsidieerd wordt hoeft de student niet de werkelijke kosten te betalen. Hij betaalt maar de helft of nog veel minder van de werkelijke kosten. De student betaalt ‘slechts’ het wettelijke collegegeld. Het collegegeld is ongeveer €2500,- per jaar.
Deze subsidie krijg je maar een keer per opleidingsniveau. Dus één keer voor een bacheloropleiding en één keer voor een masteropleiding. Wil je twee bacheloropleidingen of twee masteropleidingen doen, dan kun je dat beter tegelijkertijd doen. Dan betaal je ook ‘maar’ €2500,-.
Je mag studeren zo lang als je wilt. Maar een student moet wel zijn BSA hebben gehaald. En studiepunten blijven niet eeuwig geldig. Tenslotte krijgt een student ook niet eeuwig studiefinanciering.

Hoe lang krijg je studiefinanciering?

Er zijn duidelijke regels voor hoe lang je studiefinanciering krijgt:

opleidingleningOV kaartaanvullende beursbasisbeurs
hbo bachelor7 jaar5 jaar4 jaar4 jaar
hbo + 1 jarige hbo master7 jaar5 jaar5 jaar5 jaar
hbo + 2 jarige hbo master8 jaar6 jaar6 jaar6 jaar
wo bachelor + 1 jarige master7 jaar5 jaar4 jaar4 jaar
wo bachelor = 2 jarige master8 jaar6 jaar5 jaar5 jaar
wo bachelor + 3 jarige wo master9 jaar7 jaar6 jaar6 jaar
wo bachelor + 4 jarige wo master10 jaar8 jaar7 jaar7 jaar

Hoe lang krijg je studiefinanciering?

 1. Je kunt dus behoorlijk lang geld lenen
 2. De OV kaart krijg je voor de officiële duur van de opleiding + een jaar
 3. De basisbeurs en de aanvullende beurs voor de officiële duur van je opleiding

Je hebt tien jaar de tijd om je studiefinanciering te gebruiken, gerekend vanaf de eerste maand dat je het krijgt. Tussendoor kun je de studiefinanciering ook stopzetten, bijvoorbeeld voor een tussenjaar. Stap je over van mbo naar hbo? Dan begint de periode van tien jaar opnieuw.

Terugbetalen

 • De lening moet je altijd terugbetalen. Daar mag je lang over doen. Het is verstandig vooraf eens te berekenen om welke bedragen het gaat.
 • De OV kaart hoef je niet terug te betalen mits je binnen tien jaar je diploma haalt. Lukt dat niet dan moet je bijna 100 euro betalen voor elke maand dat je een OV kaart hebt gehad.
 • De basisbeurs en de aanvullende beurs hoef je niet terug te betalen mits je binnen tien jaar een diploma haalt.

 

Meer over geldzaken:

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 4 reacties.

 1. Door: Ricia · 10-03-2021 om 21:36

  Ik ben 17 als ik aankomend schooljaar in het buitenland, Parijs, ga studeren aan de toneelschool Le Cours Florent. Omdat ik natuurlijk geen hbo heb afgerond, (ik doe in mei eindexamen Havo) en ook geen 18 ben, krijg ik geen beurs. Daarom heb ik een crowdfunding opgezet. Ik ben benieuwd of u nog tips heeft en een site weet waar ik een studiebeurs/financiering aan kan vragen?

  1. Dag Ricia, ik ken geen fonds voor dit soort studies, helaas. Je kunt natuurlijk wel een berichtje ergens op dit blog plaatsen. En op de facebookgroep ‘ouders en studie

 2. Door: Noor · 19-06-2020 om 13:44

  Ik ga volgend jaar beginnen met een HBO studie. Als ik geen gebruik maak van het OV reisproduct, geen aanvullendebeurs of lening aanvraag en zelf het collegegeld betaal betekent dat dan dat de de 10 jaar periode nog niet ingaat? Stel ik stop na 1 jaar en wil over zeg 8 jaar met een andere studie beginnen heb ik dan gewoon nog 10 jaar de tijd?

  1. Dag Noor,
   Ja, dat klopt. Als je geen gebruik maakt van studiefinanciering (lening , aanvullende beurs of OV kaart) kun je zo lang je wilt studeren. Vraag je na een tijd wél studiefinanciering aan, dan gelden de gewone regels. Je moet de OV kaart en eventuele aanvullende beurs terugbetalen als je niet binnen tien jaar een diploma haalt. Het geld dat je leent moet je altijd terugbetalen. Het aantal jaren dat je studiefinanciering krijgt verschilt en heeft te maken met de lengte van je opleiding. Stel je begint nu met een hbo opleiding en vraagt geen studiefinanciering aan.. je kunt dan zolang studeren als je wilt (mits je het bindend studieadvies haalt natuurlijk). Vraag je over drie jaar studiefinanciering aan, dan geldt de tien jaar termijn vanaf dat moment. Dus je begint in 2023 met studiefinanciering aanvragen.. dan moet je voor 2033 je diploma gehaald hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.