5 november 2022 | Categorie: Geldzaken

Hoe zit het nou met de studiefinanciering?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

De minister heeft zijn plannen over de studiefinanciering bekend gemaakt. Maar… hoe zit het nou met de studiefinanciering? Want soms zien ouders en aanstaande studenten door de bomen het bos niet meer.

Hoe zit het nou met de studiefinanciering?

Studenten hebben verschillende inkomstenbronnen. De studiefinanciering is de belangrijkste.

Het inkomen van studenten

Studenten moeten rekenen op hoge kosten voor de studie. Een uitwonende student moet rekenen op zo’n €1100,- per maand. Dat is inclusief collegegeld, kamerhuur enz. Maar studenten hebben ook inkomsten. Denk aan de bijbaan, de ouderbijdrage en de zorgtoeslag. De studiefinanciering is de grootste inkomstenbron.

Hoe zit het nou met de studiefinanciering? De studiefinanciering in september 2023?

Het collegegeld (hbo en universiteit) is (meestal) iets meer dan € 2100,- per jaar. Op www.studiekeuze123.nl vind je de excacte bedragen. Studenten die voor het eerst gaan studeren betalen daarvan maar de helft. Studenten die leraar worden krijgen deze korting ook het tweede studiejaar.
De meeste studenten zullen ook studiefinanciering krijgen. De https://weblog.wur.eu/life-of-pi-essay-sample/:

 1. De 5 paragraph essay sample,
 2. De write my essay for me,
 3. De lening en
 4. Het collegegeldkrediet.

Het collegegeldkrediet is ook een lening. Dit ‘stukje’ van de lening is bedoeld om het collegegeld te betalen. Het andere ‘stukje’ lening is bedoeld om de kosten van wonen en leven te betalen. Maar allebei (3 + 4 samen) is het gewoon een lening.

Over welke bedragen gaat het?

De bedragen worden ieder jaar aangepast. Dit zijn de bedragen die nu gelden:

 1. De aanvullende beurs: maximaal € 430,27 ( hoogte afhankelijk van de omstandigheden)
 2. De OV kaart is ‘gratis’ (maar moet je terugbetalen als je niet afstudeert)
 3. Lening: maximaal € 527,60 (Je kunt meer lenen als je geen / weinig aanvullende beurs krijgt, maar nooit meer dan € 1141,95)
 4. Collegegeldkrediet € 184,08

Wat is de aanvullende beurs?

De aanvullende beurs (1) is bedoeld voor studenten waarvan ouders een lager inkomen hebben en/of die meerdere studerende broers en zussen hebben. Het aanvragen van een 5 paragraph essay sample is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar aan te geven dat je een aanvullende beurs wilt. De rest doet DUO. Ik adviseer een aanvullende beurs altijd aan te vragen. De aanvullende  beurs is gewoon een beurs. Kunnen ouders niets of weinig bijdragen aan de studie, dan heb je recht op deze aanvullende beurs. Er wordt overigens gekeken naar het inkomen van de biologische ouders. De Belastingdienst zoekt dit allemaal uit voor de student.

aanvullende beurs

25% van de studenten met recht op een aanvullende beurs vraagt hem niet aan. Dat is echt jammer. Vraag deze beurs aan, het kost geen moeite, de belastingdienst zoekt alles voor je uit. En er zit geen ‘addertje onder het gras’. Het is echt ‘gratis geld’. Een student heeft maar één verplichting: afstuderen binnen tien jaar.

Hoe zit het nou met de studiefinanciering? De studiefinanciering in september 2023? Wat is ‘basisbeurs’?

In het voorjaar praten de Eerste de Tweede Kamer verder over het opnieuw invoeren van de basisbeurs. Die bestond jarenlang en is in 2015 afgeschaft. Maar de basisbeurs komt waarschijnlijk terug. Naar verwachting in september 2023. Studenten krijgen vanaf september 2023 een bepaald bedrag per maand. Ze moeten wél binnen tien jaar afstuderen, verwacht ik. Anders moeten ze al het geld van de basisbeurs terugbetalen. DUO noemt dit ook wel ‘voorlopige lening’. Je krijgt het geld per maand maar mag het pas definitief houden als je bent afgestudeerd. Iedere Nederlander onder de 30 die gaat studeren aan een hogeschool of universiteit krijgt de basisbeurs. Het maakt niet uit wat het inkomen van de ouders is.

De studiefinanciering in september 2023

De studiefinanciering in 2023 bestaat uit vijf onderdelen.

 1. De 5 paragraph essay sample,
 2. De write my essay for me,
 3. De lening en
 4. Het collegegeldkrediet
 5. De basisbeurs

Over welke bedragen gaat het?

De bedragen worden ieder jaar aangepast aan de inflatie*. De exacte bedragen zijn nog niet vastgesteld. Maar ik vermoed dat het totaalbedrag ongeveer €1200,- per maand zal zijn.

 1. De aanvullende beurs: maximaal € 430,27* pm. ( hoogte afhankelijk van de omstandigheden)
 2. De OV kaart is ‘gratis’ (maar moet je terugbetalen als je niet afstudeert)
 3. Lening: nog niet bekend
 4. Collegegeldkrediet: nog niet bekend
 5. Basisbeurs:
  1. Studenten die bij hun ouders wonen € 110,30 pm.
  2. Studenten die op kamers wonen € 274,60 pm. Deze studenten krijgen in studiejaar 23/24 vermoedelijk ook een compensatie voor de gestegen kosten van 165,- per maand.

Hoe zit het nou met de studiefinanciering? Er verandert nog meer: Aanvullende beurs hoger?

Er is veel kritiek op de hoogte van deze bedragen. Sommigen vinden die te laag. En ook vinden sommigen het raar dat kinderen van rijke ouders een beurs krijgen. Daar zal in het voorjaar zeker nog over gepraat worden. Maar het totaalbedrag dat het kabinet uittrekt staat al vast. Als er meer geld komt voor de ene groep, zal dat ten koste gaan van een andere groep.

Een van de voorstellen is de aanvullende beurs voor meer studenten beschikbaar te stellen. Nu kom je nog in aanmerking voor de aanvullende beurs (helemaal of gedeeltelijk) als het inkomen van beide ouders niet meer is dan €53.000,- per jaar bruto. Er is een voorstel om ook studenten waarvan de ouders wat meer verdienen een aanvullende beurs te geven. Dat moet het inkomen van beide ouders niet meer zijn dan €70.000,-.

Hoe zit het nou met de studiefinanciering? Er verandert nog meer: Collegegeld

Het collegegeld is zo’n €2100,- per jaar. Maar het eerste studiejaar krijgen studenten die voor het eerst studeren 50% korting. Als de Eerste en Tweede Kamer meer geld willen uittrekken voor de basisbeurs of de aanvullende beurs, vervalt deze korting misschien.

Hoe zit het nou met de studiefinanciering? En studenten die nu al studeren?

Het kabinet is van plan de basisbeurs te geven aan alle studenten. Ook de studenten die nu al studeren.

Meer weten over geldzaken?

Op de facebookgroep ‘ouders en studie’ delen ouders nieuw over geldzaken, studiekeuze en studeren.

Samen met studenten heb ik in maart 2022 een webinar gegeven over alle geldzaken. Wil je de presentatie ontvangen? Zet dit dan in het reactieblok hieronder. In maart 2023 is er weer een webinar over geldzaken. Want sommige dingen die we in 2022 hebben besproken zijn al verouderd.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 16 reacties.

 1. Door: Klaas de Wit · 19-09-2022 om 11:33

  Als ik het goed begrijp waren er plannen om het collegegeld in het eerste jaar weer naar 100% te doen. Dat kost dus 1050 euro extra in het eerste jaar.
  Als de basisbeurs echt 91 euro per maand wordt, krijgt een student dus 1088 euro basisbeurs per jaar.
  Wanneer je geen recht hebt op een aanvullende beurs is je extraatje in het eerste jaar dus zegge en schrijve 38 euro…
  Of zijn de plannen al verder gevorderd? Wanneer wordt het definitieve plan eigenlijk verwacht? Morgen, met prinsjesdag?

  1. Dag Klaas. Er is nog geen besluit genomen door de Tweede Kamer. Recente ontwikkelingen post ik altijd op de Facebookgroep ‘ouders en studie

 2. Door: Jacqueline · 17-08-2022 om 09:43

  Hallo, vanaf maart krijg ik, als ouder nog 70% inkomen ivm ziekte. Mijn partner zal per september ook zakken naar 70%. Een flinke deuk in ons inkomen dus. Hoe kunnen we dit bekend maken bij Duo en belasting ivm aanvullende beurs voor net startende studente?

  1. Dat is allemaal niet zo mooi. Ik zou zo snel mogelijk contact zoeken met DUO en uw dochter moet zo snel mogelijk de aanvullende beurs aanvragen. Hoe het bij de belastingdienst werkt weet ik niet. Hebt u de belastingtelefoon al geprobeerd?
   Hier zijn de contactgegevens van DUO Telefoonnummer
   050-599 77 55 (lokaal tarief)

   Vanuit het buitenland: +31 50 599 77 55

   Wijzigingen doorgeven
   Telefonisch kunt u geen wijzigingen doorgeven.

   Openingstijden
   De DUO Infolijn is elke werkdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

   Tips voordat u belt
   Wilt u gegevens van iemand anders opvragen? Dan moet u gemachtigd zijn. Een DigiD-machtiging geldt alleen bij DigiD. U moet een DUO-machtiging hebben.
   Houd uw burgerservicenummer bij de hand.

 3. Door: Rob Marcus · 17-07-2022 om 11:07

  Beste Hermien,
  Vervalt de basisbeurs per 2023 als hij of zij een huisbezitten die zij gedeeltelijk verhuren?
  ik verneem graag jouw reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Rob

  1. Dag Rob, nee, zoals het er nu uitzien niet. Maar de Tweede Kamer heeft de nieuwe regeling nog niet aangenomen. Dus nog afwachten….

 4. Door: Ellen · 28-06-2022 om 18:42

  Beste mevrouw Miltenburg,

  Mijn dochter
  is een 4e jaars HBO-rechten student, haar
  afstudeerstage met succes afgerond maar ze blijft steken op een deel vak van de minor. Al 3x tentamen gedaan, maar dat deel wil echt niet lukken. De rest van de punten netjes binnen 4 jaar gered. Wat nu? Hele minor over? Alleen het desbetreffende deelvak? Of heeft school mogelijkheid om extra opdracht/tentamen te geven? Zij kan nu niet starten aan de pre master.

  1. Opleidingen hebben een grote eigen vrijheid bij de samenstelling van het programma. Ook mogen hogescholen en universiteiten zelf bepalen hoeveel moeite ze willen (en kunnen) doen om studenten vlot af te laten sturen. Daarin zijn grote verschillen. Dit kun je opzoeken in de studiebijsluiter. Hoe staat deze school daarin vermeld? Misschien kan je dochter daar iets mee? Doet de school veel moeite dan kan ze vragen om een andere mogelijk bijvoorbeeld een ander vak. Die vrijheid hebben scholen namelijk. Veel succes hiermee. Ik hoop dat het lukt. En fijn als je je ervaring dan hier ook weer deelt. Daar hebben andere ouders weer iets aan.

 5. Door: Rick van der Eng · 29-05-2022 om 16:35

  Geachte mevrouw Miltenburg,
  Graag zou ik de presentatie van u willen ontvangen,om e.e.a. duidelijk te krijgen.
  Mijn zoon krijgt nu de tegemoet koming scholieren omdat hij 18 is. Wij kunnen nergens vinden of hij dit zelf stop moet zetten op het moment dat hij gaat studeren,
  Of regelt duo dit?
  Hartelijk dank voor uw reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Rick van der Eng

  1. Geachte heer van der Eng. In principe eindigt de tegemoetkoming scholieren vanzelf als uw oon studiefinanciering aanvraagt. Maar houd het wel even in de gaten. De presentatie van het webinar over geldzaken stuur ik u op. Die gaat over nog veel meer dan alleen de studiefinanciering. Misschien zitten er nog meer puntjes in die zinvol zijn voor u en uw zoon.

  2. Door: Lidia · 24-06-2022 om 22:57

   Ik ontvang graag de presentatie.

   1. Ik zal hem opsturen.

 6. Dag JM, een goed plan om dit te delen met je zoon. Er staat veel financiële info in de presentatie. Er zijn ook een paar dia’s over de nieuwe studiefinanciering. Daarover is er inmiddels al weer meer bekend. Een beslissing wordt in het najaar genomen, maar de verwachting is dat alle studenten in aanmerking gaan komen voor de basisbeurs. De aanvullende beurs en de studielening blijven gewoon bestaan. Ik stuur je de presentatie graag op.

 7. Door: JM · 18-04-2022 om 20:36

  Beste Hermien,

  ik heb het webinar van 16 maart gevolgd, maar zou ik de presentatie nog mogen ontvangen? Dan kan ik deze delen met mijn zoon.

  1. Door: Vera · 29-07-2022 om 22:02

   Hallo, kan een meisje van 17 zonder de toekomst van haar ouders een lening bij DUO aanvragen voor een studie?

   Groet Vera

   1. Dag Vera, Ja, als je een havo of vwo diploma hebt of mbo3 of 4 kun je, ook zonder toestemming van je ouders, studiefinanciering aanvragen. Dan ben je voor de DUO volwassen. j moet natuurlijk wel ingeschreven staan bij een mbo, hbo of universiteit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.