20 juni 2018 | Categorie: Geldzaken

Bijdragen in de studiekosten van uw kind

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Regelmatig publiceer ik op dit blog artikelen van het Nibud.
Het Nibud is dé deskundige op het gebied van budget en uitkomen met je geld. Gaat uw kind in september studeren? Dan vindt u onderstaand artikel ‘Bijdragen in de studiekosten van uw kind’, vast de moeite waard. Met dank aan Nibud. Ik neem het artikel letterlijk over. Daarna verwijzingen naar andere interessante artikelen over studiekosten bijvoorbeeld de aanvullende beurs en hoe je als ouder om kunt gaan met de studiekosten van je kind.

Bijdragen in de studiekosten van uw kind

Bijdragen in de studiekosten van uw kind

Studeren is niet goedkoop. Veel ouders leveren graag een financiële bijdrage aan de studie van hun kind. Aan welk bedrag kunt u denken en hoe kunt u uw studerende kind ondersteunen?

De hoogte van de maandelijkse bijdrage

58% van de ouders draagt bij aan de studiekosten van hun kind door (onregelmatig) een financiële bijdrage te geven. De hoogte van de bijdrage die deze ouders geven is wisselend. Zo krijgen uitwonende studenten gemiddeld 216 euro per maand van hun ouders en thuiswonende studenten 82 euro per maand (Nibud Studentenonderzoek 2017). Dit verschil komt ook voort uit het gegeven dat de begroting van een student op kamers er anders uitziet dan die van de student die nog bij zijn ouders woont.
De kosten die ouders zélf betalen voor hun studerende kind (bijvoorbeeld collegegeld, zorgverzekering of huur) tellen niet mee in dit bedrag.

Zelf een bedrag bepalen

Er is echter geen pasklaar antwoord te geven op de vraag hoeveel u zou moeten bijdragen. Dat hangt onder andere af van de studie die uw kind volgt (en de kosten die daarbij horen) en uw persoonlijke financiële situatie. De studiebelasting kan ook een rol spelen, de ene studie biedt meer ruimte voor een bijbaan dan de andere. De studiebelasting kan ook variëren. Om erachter te komen hoeveel uw kind nodig heeft, kunt u ook samen met uw kind een studentenbegroting opstellen. Zo wordt duidelijk wat de uitgaven en inkomsten zijn. De rekentool Studiefinanciering van DUO is hiervoor een goed hulpmiddel. Op basis hiervan kunt u beslissen wat u bij wilt dragen en wat uw kind zou kunnen lenen bij DUO. Afhankelijk van uw inkomen kan uw kind ook recht hebben op een aanvullende beurs. Bron: Nibud Studentenonderzoek 2017

Laat student zoveel mogelijk zelf betalen

De student zoveel mogelijk zelf laten betalen: dat raadt het Nibud ouders aan. Zo leert een student met vaste lasten om te gaan. En met financiële verantwoordelijkheden. Wilt u bijvoorbeeld de zorgverzekering of het telefoonabonnement vergoeden, dan is het verstandiger om de maandelijkse bijdrage te verhogen. Het kind kan dan zelf de kosten betalen.

Lenen en een studieschuld

Als gevolg van de invoering van het studievoorschot (in 2015)  zijn meer studenten gaan lenen bij DUO. Van de huidige eerste- en tweedejaars leent 62 procent. Studenten lenen:

  • om hun noodzakelijke lasten te kunnen betalen
  • omdat hun ouders niet of onvoldoende (kunnen) bijdragen
  • vanwege de gunstige leenvoorwaarden

Sparen met geld van DUO?

Veel studenten sparen ook deels van het bij DUO geleende geld. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis, of om een reservepotje na de studie te hebben. Ondanks dat de rente op de lening momenteel 0% is, kleven er wel risico’s aan het sparen van geleend geld. De studieschuld wordt hoger dan noodzakelijk. Het blijft een schuld die terugbetaald moet worden. Verstandig lenen blijft ook bij een renteloze lening belangrijk. Attendeer uw kind op de volgende aandachtspunten:

  • De studieschuld is een langlopende (35 jaar) financiële verplichting. Gedurende deze periode kan er veel veranderen. Zo kan de rente van DUO weer stijgen, maar ook het inkomen, waardoor de aflossing per maand steeds hoger zal worden.
  • Is de verleiding niet te groot om het ‘spaargeld’ eerder aan te spreken voor niet-noodzakelijke uitgaven?
  • De hoogte van de studieschuld is van invloed op wat een student na de studie maximaal aan hypotheek kan krijgen. Hoe hoger de schuld, hoe lager de maximale hypotheek.

Lenen wordt onder studenten steeds normaler gevonden. Lenen hoeft ook geen probleem te zijn. Het is wel slim om (samen) te kijken naar het benodigde leenbedrag. Door inkomsten en uitgaven op een rij te zetten, krijgen studenten inzicht in wat ze nodig hebben om rond te komen.

Onnodig veel lenen is niet verstandig. Maar: te weinig lenen ook niet… Want bijna continu rood staan, is duurder dan lenen bij DUO.

Maak je eigen studiebegroting

 

Meer inkomen

Naast lenen, kan het inkomen van uw kind ook op andere manieren worden aangevuld:

  • baantje of vakantiewerk
  • Verjaardagsgeld opzij zetten of spaargeld gebruiken
  • Zorgtoeslag aanvragen
  • Belastingteruggave vragen
  • Gebruik maken van studentenkortingen
  • Besparen op je uitgaven

Tip: Vraag ook af en toe aan uw kind hoe het financieel gaat. Hebben ze vragen of misschien wel behoefte aan hulp? De ouders zijn voor studenten een belangrijke bron van informatie en hulp

Alles over geld en studeren in de Geldwijzer Studenten

In de Geldwijzer Studenten heeft het Nibud alle zaken rondom het sociaal leenstelsel, studeren en financiën op een rijtje gezet. De Geldwijzer is verkrijgbaar in de Nibud-webwinkel.

Bestel de Geldwijzer Studenten

Studiesparen voor uw kind

Veel ouders leggen al geld apart voor een studie later als hun kind nog jong is. Een richtbedrag voor de kosten van een studie is ongeveer 1000 euro per maand. Het hangt er ook vanaf of studenten uit of thuiswonen en of ze een studie doen op mbo, hbo of wo-niveau.

Meer over geldzaken

Het artikel van het Nibud ‘Bijdragen in de studiekosten van uw kind’ is heel helder. Wat ik vooral belangrijk vind is dat Nibud duidelijk aangeeft dat de verantwoordelijkheid voor de studie en de geldzaken bij de student ligt. Maar ook zegt Nibud terecht dan een oogje in het zeil houden soms helemaal geen kwaad kan.
Toch worstelen ouders vaak met het zoeken van een balans hierin. Misschien hebt u iets aan het artikel: ‘Wat kost de studie van mijn kind? De rol van ouders bij geldzaken.

Artikelen op dit blog

Onder het hoofdstuk ‘financiën’ op dit blog vindt u veel meer informatie over de kosten van studeren en wat studenten zoal verdienen met o.a. hun bijbaan. Ook is er een artikel over de studiefinanciering in het kort. De drie meest gelezen artikelen geef ik u hierbij. Bijdragen in de studiekosten van uw kind is echt iets om goed over na te denken en te bespreken met de (aanstaande) student.

Wat als ik als ouder dat allemaal niet kan betalen?

Kunt u niet of weinig bijdragen in de studiekosten van uw kind? Dan is het heel belangrijk  een aanvullende beurs aan te vragen. Als er meerdere studerende kinderen zijn en/of de biologische ouders hebben minder inkomsten, dan krijgt de student een aanvullende beurs. Een aanvullende beurs is geen lening. Het is echt een beurs. Er is ook een verplichting. Vraag je een aanvullende beurs aan, dan moet je binnen tien jaar afstuderen. Verkeerde studie gekozen? Je mag ook afstuderen in een andere richting, als je maar afstudeert. Anders moet de student al het geld van de aanvullende beurs terug betalen. Het aanvragen van de aanvullende beurs is echt geen papierwinkel. Bij de aanvraag van de studiefinanciering vink je aan dat je een aanvullende beurs wilt hebben. De belastingdienst zoekt verder alles uit. Altijd aanvragen dus!

Moet ik kromliggen voor de studie van mijn kind?

Op ouderavonden op middelbare scholen praat ik natuurlijk ook over geldzaken. Soms zie je ouders dan ook echt heel bezorgd kijken. Toch zit er ook een grens aan wat u kunt en moet bijdragen in de studiekosten van uw kind. lenen met verstand is echt zo ernstig niet. En er is ook niets mis met een verstandige bijbaan. En uw kind zal na afstuderen ook goed verdienenKromliggen, jaar na jaar na jaar na jaar bijdragen in de studiekosten van uw kind is niet verstandig. De student moet ook zelf verantwoordelijkheid nemen voor geldzaken. Lees het artikel: wat betaal ik aan de studie van mijn kind.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Danny · 06-09-2019 om 20:49

    Ik ( gescheiden moeder) heb al een volledige studie voor mijn nu bijna 20 jarige kind betaald Nu wil ze nog een andere en totaal andere studie gaan volgen en ik vind eigenlijk dat ze die zelf moet betalen omdat ze in principe een goed betaalde baan zou kunnen gaan doen als afgestudeerd volleerd kok ! ben ik nog verplicht om er bij die nieuwe studie aan mee te betalen?? Alimentatie word voor/aan haar niet meer betaald

    1. Dag Danny, wat fijn dat u uw kind zo goed geholpen hebt. Ik vertel maar eerst de kille ‘regeltjes’. Ouders hebben een onderhoudsplicht voor hun kind tot 21. Dat betekent dat u ervoor moet zorgen dat kinderen onderdak hebben, eten en drinken en medische zorg. Als uw kind bij u in mag wonen voldoet u dus ruimschoots aan deze plicht. Ook nog een opleiding betalen hoort daar niet bij.
      Ik vermoed dat uw kind een mbo opleiding gedaan heeft. Wil hij/zij nu naar het hbo? Dan kan hij/zij volledige studiefinanciering krijgen. De Rijksoverheid gaat ervan uit dat ouders zo’n 400 euro per maand bijdragen aan de opleiding van hun kind. Maar als uw kind bij u inwoont en ‘met de pot mee-eet’ betaalt u dus al voldoende. Vindt u het lastig 400 euro financieel op te brengen dan, is er ook de aanvullende beurs. En uw kind kan veel geld lenen voor de studie.
      U hoeft geen contact te hebben met de vader van uw kind om de aanvullende beurs aan te vragen. De belastingdienst zoekt uit wat hij kan bijdragen. Overigens heeft uw kind het recht dit allemaal zelf te regelen. DUO, die de studiefinanciering regelt, gaat daarvan uit. Meer over studiefinanciering voor het hbo vindt u op https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studiefinanciering-in-het-kort-voor-ouders/. Hebt u nog vragen? Bel of mail me dan vooral.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.