6 juli 2015 | Categorie: Geldzaken

Studielening, begin van je eigen huis?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Gaat uw zoon of dochter geld lenen voor de studie? Ongeveer een-derde van de huidige studenten doet dat. Nu de basisbeurs verdwijnt zullen er nog meer studenten gaan lenen. Maar waar wordt dat geld dan aan besteed? Lang niet altijd aan de studie, zo blijkt uit onderzoek van het NIBUD. Het wordt soms zelfs gebruikt als ‘eigen geld’ als studenten na de studie een huis kopen. Is dit wel een verstandig doel voor de studielening? Studielening gebruiken voor de studie of een eigen huis?

Met ingang van september wordt de studiefinanciering anders.

De basisbeurs wordt afgeschaft maar de aanvullende beurs blijft bestaan. Die aanvullende beurs is bedoeld voor studenten wiens ouders een lager inkomen hebben. Een aanvullende beurs aanvragen kost niet veel tijd, altijd doen dus. Niet alle studenten komen in aanmerking voor de aanvullende beurs.
Het NIBUD heeft een onderzoek gedaan onder studenten die nu voor het eerst geen basisbeurs meer krijgen. Iets meer dan de helft van de studenten wil meer gaan lenen. Ook wil ongeveer de helft van de studenten meer gaan werken.

Ik werk regelmatig voor de universiteit. Ik geef bijvoorbeeld voorlichting over studiekeuze op Middelbare Scholen. Zo verdien ik een aardig centje, ik leer beter te spreken voor groepen en het staat later natuurlijk goed op mijn CV

Ongeveer een-derde van de studenten heeft gespaard voor de opleiding en gaat dit geld nu gebruiken. Een kwart van de aanstaande studenten gaat meer vragen aan hun ouders.

Hoe komen studenten aan hun geld?

 • Ruim een-derde van de studenten leent geld van de DUO, dit aantal zal groter worden. Gemiddeld wordt er 484 euro per maand geleend.
 • Veel studenten hebben ook een bijbaan, 71%, daarmee wordt gemiddeld 332 euro per maand verdiend.
 • 57% van de studenten krijgt geld van hun ouders, gemiddeld 179 euro per maand.

Wat gaat er veranderen?

Nu de basisbeurs is afgeschaft hebben de studenten minder inkomsten en het NIBUD verwacht dat er meer geleend gaat worden. Geld lenen voor de opleiding is natuurlijk heel anders dan geld lenen voor luxe. Geld dat je leent voor je opleiding investeer je in jezelf.
Toch is het belangrijk dat u als ouder eens polst hoe het gaat met de studielening. De voorwaarden voor een studielening zijn gunstig, er wordt maar heel weinig rente gerekend en je mag lang over het terugbetalen doen. Na de opleiding zal uw zoon of dochter meer verdienen, maar is dat toch niet zo, dan betaalt hij of zij minder terug.

Van de studelening zal de student ook boodschappen doen. Gezondere producten zijn helaas soms duurder

 

Risico’s van een studielening

Toch waarschuwt het NIBUD ook. Probeer uw kind te helpen met nadenken hoe hij met de studielening omgaat. het NIBUD adviseert het geld echt aan de opleiding te gebruiken en niet aan luxe. De rente is nu wel laag, maar die kan elke vijf jaar verhoogd worden. Er zijn zelfs studenten die hun studielening gebruiken voor de aankoop van hun huis na de opleiding. Dat is echt riskant. Lenen blijft lenen en de banken stellen niet voor niets aan maximum aan de hypotheek die zij geven.

Wat kunt u als ouder doen om uw kind te helpen op financieel gebied?

Uw zoon of dochter is voor de wet volwassen als het havo of vwo diploma is gehaald. De DUO mag u geen inzage geven in de studieschuld van uw kind. Dat is voor sommige ouders echt wel lastig. Aan de andere kant wordt u ook niet verantwoordelijk gesteld als uw kind zijn studieschuld niet terug betaalt. Daarvoor is hij zelf verantwoordelijk.

De komende weken zullen we ingaan op meer kanten van ‘het kasboekje van de student’. Wat zijn de inkomsten, wat zijn de uitgaven… Veel studenten vinden het namelijk moeilijk goed uit te komen met hun geld. Hebt u ervaringen die u wilt delen? Reageert u vooral op deze artikelen of schrijf er zelf een en stuur het ons toe.

 

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 4 reacties.

 1. Door: Roberto · 27-04-2019 om 10:20

  Het is best wel lastig om als ouder zijnde met schulden, om niet aan je kind te vragen of hij/zij gewoon pakt wat hij/zij pakken kan en daarmee papa en mama voorlopig uit de zogen komen, over 5-6 jaar zien we dan wel weer en kan er misschien tegen 1% worden terug betaald

  1. Dag Roberto,
   Ja, dat is een groot dilemma. Ik ken ook kinderen die op deze manier hun ouders helpen, bijvoorbeeld als de ouders een bedrijf hebben. Zij kunnen goedkoop lenen en hun ouders niet. Toch geven de meeste instellingen het advies alleen maar geld te lenen voor de studie. met name na het afstuderen kan een hoge studieschuld een hele last zijn, bijvoorbeeld als je een huis wilt kopen. In de rubriek ‘financiën’op dit blog vindt u meer informatie over studieschuld en hypotheek en ook andere financiële zaken. Ik wens u veel sterkte en wijsheid toe. Een echt dilemma.

 2. Het is eigenlijk heel slim van de studenten en ik vind dat het ook gewoon toegelaten moeten worden. Vroeger zetten studenten het geld van de lening zelfs direct op een spaarrekening met een hogere rente!

  1. Door: Hermien Miltenburg · 18-08-2015 om 11:35

   Dag Marcus, dank je wel voor je reactie. Let wel op: Op dit moment is de rente heel laag, maar die kan elke vijf jaar aangepast worden. De rente loopt wel parallel met de marktrente, dus in vergelijking zal hij altijd laag zijn. Maar toch…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.