16 juli 2019 | Categorie: Studeren

Thuis blijven wonen: Vijf tips voor studenten

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

In het begin van je studie nog thuis blijven wonen wordt steeds gewoner. Zo’n 11 procent van de hbo studenten en 41 procent van de wo studenten woont na 16 maanden studeren op kamers. De anderen blijven (nog) thuis wonen. Dat bleek ook gisteren weer uit de CBS cijfers.

langer studeren en langer thuis wonen

Waarom niet op kamers? Leenstelsel en kamernood

Al langer is het duidelijk dat er steeds minder studenten op kamers gaan. Dat heeft op de eerste plaats te maken met de studiefinanciering. Nu de basisbeurs is afgeschaft is er alleen nog de OV kaart, de aanvullende beurs en de mogelijkheid om geld te lenen. Daarnaast is er een groeiende kamernood, vooral in de bekende studentensteden. Kamers die bovendien soms schrikbarend duur zijn.

Voor- en nadelen van thuis blijven wonen

Als je kijkt naar studiesucces zijn er voor- en nadelen bij in het begin nog thuis blijven wonen. Het belangrijkste voordeel is dat de eerstejaars student niet heel veel nieuwe dingen tegelijk op hoeft te pakken. Hij hoeft zijn vertrouwde thuisomgeving nog niet te verlaten. Omdat de studie ook al helemaal nieuw is, is dat een voordeel. Het belangrijkste nadeel is dat studenten het onderschatten hoeveel reistijd je kwijt bent om naar college te gaan. En hoeveel energie reizen kost en hoe gebrekkig het OV soms is. En zo zijn er nog een paar ervaringen van studenten die ik wil delen. Daarom vijf tips voor studenten die nog even thuis blijven wonen.

Tip 1 voor studenten die nog thuis blijven wonen, je bent volwassen

Als je de havo of het vwo hebt afgerond ben je volwassen. Er gelden dan andere regels. Zo ben je als student zélf verantwoordelijk voor je studiefinanciering. Je moet zélf een studielening aanvragen, je bent ook zélf verantwoordelijk voor je studieschuld. Dat gaat allemaal buiten je ouders om. Bereken eens van tevoren je studieschuld en je uitgaven. Nu en ook als je op kamers zit. Daar is een handige rekentool voor. Geloof niet in indianenverhalen, reken het gewoon uit voor jouw situatie.
De opleiding zal niet met je ouders communiceren. Ook voor ‘school’ ben je volwassen. Er is geen Magister, ouders weten niet welke cijfers je haalt, of je voldoende studiepunten haalt, of je je Bindend Studieadvies haalt en of je je colleges netjes volgt.
Het lijkt misschien alsof alles een beetje hetzelfde blijft. Maar dat is echt helemaal niet waar. Voor het opleidingsinstituut en voor DUO ben jij de persoon waarmee ze communiceren, niet je ouders.

Tip 2 voor studenten die nog thuis blijven wonen, je krijgt straks een baan met verantwoordelijkheid

Na je hbo of universitaire opleiding krijg je een baan op hoger niveau. Dat betekent ook dat je helemaal eigen verantwoordelijkheid gaat dragen als je bent afgestudeerd. Vaak zul je je eigen inhoudelijke werkplanning maken. Je bent ook waarschijnlijk zelf verantwoordelijk voor je tijdindeling. Jij bent verantwoordelijk voor het goed afronden van een project of taak. Hoe je dat doet moet jij zelf uitdenken. Deze verantwoordelijkheid dragen moet je leren. Soms vinden starters op de arbeidsmarkt dat niet zo makkelijk. Werken moet je leren. Studenten die al een tijdje een stevige bijbaan hebben, kunnen dat beter. Werkervaring telt bij solliciteren. Verantwoordelijkheid dragen voor je eigen zaken leer je echt beter als je ook ‘op jezelf’ woont. Doe dat in elk geval een deel van je studententijd.
Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor een budget als je eenmaal werkt. Je moet goed met geld om kunnen gaan. Ook dat moet je leren.
Leun niet teveel op je ouders, doe vooral zoveel mogelijk zelf. Je studietijd is voorbij voor je het weet, en dan moet je zelfstandig kunnen handelen.

Tip 3 voor studenten die nog thuis blijven wonen, ga het avontuur aan

Een studie is niet alleen kennis opdoen. Het is ook leren wie je werkelijk bent. En jezelf ontwikkelen. En fouten maken. Afgestudeerden vinden dat na afloop van hun studie vaak het meest leerzame. Jezelf leren kennen en groeien in je ontwikkeling doe je vooral door het zelf oplossen van allerlei vraagstukken. En door het avontuur aan te gaan. Blijf niet teveel plakken in je vertrouwde nest, letterlijk en figuurlijk. Ga op stap, ontdek de wereld. Die is groter dan jouw eigen bekende stad of dorp. Ga uit je comfortzone. Daar word je een steviger en stabieler mens van.

Tip 4 voor studenten die nog thuis blijven wonen, dichtbij blijven studeren?

Weet je zeker dat je de goede studie hebt gekozen? Vind je het onderwerp van je studie blijvend interessant? Bevalt deze hogeschool of deze universiteit je ook? Ook al heet de studie hetzelfde, op andere plekken wordt die op een heel andere manier gedoceerd. Vergelijk de manier van lesgeven met die van studenten van andere hogescholen en universiteiten. Kijk ook eens naar de kwaliteit van je opleiding. Twijfel je aan je studiekeuze omdat je gekozen hebt voor een hogeschool of universiteit dichtbij? Misschien toch eens verder kijken buiten je regio? Is het misschien een idee een master of minor op een andere instelling te doen?

Tip 5 voor studenten die nog thuis blijven wonen, hotel mama?

Hoe prettig het misschien ook is bij je ouders, blijf er niet te lang plakken. Het studentenleven is ook hartstikke leuk en leerzaam. Woon je nog bij je ouders, dan ervaar je toch niet echt hoe dat werkt. Ook nog een ander, minder leuk dingetje… Ouders zorgen voor veel zaken, een dak boven je hoofd, eten op de plank, verzekeringen, belastingen … dat zijn allemaal zaken die een afgestudeerde zélf moet kunnen. Leer je dat tijdens je studententijd, dan kun je je medestudenten om advies vragen. Ze worstelen immers met hetzelfde. Ook het huishouden is zoiets… boodschappen doen, koken, de boel schoonhouden, de was… het kost heel veel tijd. En ook dat MOET je leren om als zelfstand mens te functioneren.

Tips voor ouders van een student die nog thuis woont

Volgende week schrijf ik speciaal voor ouders vijf tips. Zelf heb ik ook een jarenlang inwonende zoon gehad. Heel gezellig, maar soms ook helemaal niet. Lees ter ‘opwarming’ bijgaand artikel over ‘curlingouders’.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 3 reacties.

  1. Door: Nope · 11-02-2021 om 09:06

    Wat een onzin. Ieder artikel dat ik lees gaat over studentjes die alles krijgen van hun papa of mama en die geen schijt hoeven uit te voeren. zo werkt het niet voor iedereen. Ben maar súperblij als dat wel zo is, maar doe niet alsof het de normaalste zaak van de wereld is want dat is het niet. Belachelijk.

  2. Door: Fabian · 11-02-2020 om 23:16

    Ben benieuwd naar de 5 tips, waar vind ik die?

    1. Ik heb de link in het artikel gelegd, dank voor de tip

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.