6 november 2017 | Categorie: Geldzaken, Studeren

Sparen voor de studie van uw kind

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Studeren is duur. Gelukkig realiseren ouders (en grootouders) zich dit. Sparen voor de studie van uw kind is geen slecht idee. Op het gebied van geldzaken is het Nibud natuurlijk dé autoriteit.  Daarom neem ik geregeld een artikel van hen integraal over. Zo ook onderstaand artikel over sparen voor uw (klein)kind. Er is ook een heel handig rekenmodel. U kunt invullen wat u per jaar of per maand wilt sparen en wat dit dan oplevert. Ik geef tenslotte nog wat overwegingen mee.

sparen voor de stude van uw kind

Sparen voor uw (klein)kind

Veel ouders en grootouders openen een spaarrekening voor hun (klein)kinderen. Bijvoorbeeld voor een studie, rijles of hun 18e verjaardag. Welke manier van sparen past het best bij u en uw financiële situatie?

Welk bedrag wilt u sparen?

Ga na wat welk bedrag u kunt of wilt missen. Met het Persoonlijk Budgetadvies krijgt u inzicht in uw inkomsten en uitgaven. Zo ziet u of u het geld kunt missen. Als u ervoor kiest om maandelijks een vast bedrag te sparen, kan dat betekenen dat u dat langere tijd (jarenlang) doet. U kunt in die periode meer gaan verdienen, maar er is ook een kans dat u juist minder inkomsten heeft. Houdt hier rekening mee bij het vaststellen van het bedrag dat u wilt sparen. U kunt natuurlijk ook sparen wanneer het u uitkomt.

Sparen voor de studie

Wilt u een spaarpot aanleggen als een bijdrage in de studiekosten? Als richtbedrag kunt u ervan uitgaan dat studeren ongeveer 1000 euro per maand kost. Dit is een richtbedrag omdat u nog niet weet of het kind gaat studeren, of het uit- of thuis gaat wonen, en of het een mbo, hbo of wo-studie gaat volgen. Uw kind heeft tijdens de studie ook recht op studiefinanciering.

Spaarrekening

Hoe u wilt sparen hangt samen met de vraag of u het geld wilt opnemen en of u maandelijks een vast bedrag wilt sparen. Sommige ouders kiezen er bijvoorbeeld voor om de kinderbijslag apart te zetten. Er zijn diverse soorten spaarrekeningen. 77 % van de ouders met kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud heeft een spaarrekening voor zijn kind. Leer uw kind ook zelf sparen met de Checklist van Wijzer in geldzaken. Ga naar de Checklist van Wijzer in geldzaken

Op welke naam?

U kunt de rekening op uw eigen naam zetten of op de naam van het kind. In dat laatste geval kan uw kind of kleinkind er vanaf zijn achttiende vrij over beschikken. U heeft daar dan geen zeggenschap meer over. Tot het 18e jaar bent u verantwoordelijk, ongeacht op welke naam de rekening staat. Houd bij de keuze rekening met de bedragen die u maximaal belastingvrij mag schenken (zie hieronder).

Schenken

Veel mensen willen hun kinderen of hun kleinkinderen regelmatig of eenmalig een bedrag geven. Over schenkingen die uitkomen boven de vastgestelde vrijstelling, moet de ontvanger belasting betalen. Onder dit bedrag kunt u belastingvrij schenken.

Houd er rekening mee dat sparen voor uw kind voor de Belastingdienst hetzelfde is als een schenking aan uw kind.

  • Spaart u op een rekening op naam van uw kind, dan schenkt u als het ware elk jaar een deel van het geld. Houd hierbij rekening met wat u jaarlijks belastingvrij mag schenken.
  • Spaart u op een eigen rekening voor uw kind en wilt u dat (bijvoorbeeld) rond zijn 18e aan uw kind geven? Dan schenkt u in één keer een groter bedrag. Houd dan rekening met het maximale bedrag dat u uw kind op dat moment belastingvrij mag schenken. Is dat meer dan de schenkingsvrijstelling? Dan kunt u er ook voor kiezen om het bedrag na een bepaalde leeftijd gespreid te geven aan uw kind.

Belasting

Het spaargeld van een kind, telt tot zijn 18e bij het vermogen van de ouder. Als de ouder, inclusief het spaargeld van kind(eren) meer dan € 25.000 (€ 50.000 voor mensen met een partner) bezit, dan moet er belasting over worden betaald.

Sparen voor de studie van uw kind

Graag wil ik aanvullend een paar opmerkingen maken over ‘sparen voor de studie van uw kind’. Op de eerste plaats is het natuurlijk geen ‘must’ dat uw kind gaat studeren. Natuurlijk wil je als ouder je kind een goede toekomst geven. Maar de jongvolwassene zal toch zelf moeten ontdekken welke toekomst het beste bij hem of haar past. Is dat studeren? Dan is het mooi als u al vroeg begonnen bent met sparen voor de studie van uw kind.

sparen voor de toekomst van uw kind

Zelf verdienen als scholier

Slimme scholieren verdienen ook zelf al een bedrag terwijl ze nog op de middelbare school zitten. Ik hoor geregeld dat scholieren zelf al sparen voor hun studie. Een uitstekend idee. Zo laat een scholier zien dat hij zelf verantwoordelijk kan zijn voor zijn financiële situatie. Leren zelf verantwoordelijk te zijn voor je financiële situatie is natuurlijk echt belangrijk. Als ouder kunt u uw kind hier misschien ook een handje bij helpen. Sommige studenten moeten echt nog leren met geld om te gaan. En.. jong geleerd is oud gedaan…

Zelf verdienen als student

Werkervaring opdoen is altijd belangrijk. Ook voor scholieren en studenten is werkervaring een pré. Heel wat studenten hebben een bijbaan. Daar verdienen ze gemiddeld zo’n 300 euro mee. Dat geld is natuurlijk mooi meegenomen. Maar een bijbaan levert meer op. We zien dat studenten met werkervaring het na afstuderen beter doen op de arbeidsmarkt. Dat geldt zeker voor studenten die al voor afstuderen werken in het aandachtsgebied van hun toekomstige baan. Op de hogeschool of universiteit zijn er ook veel bijbanen. Studenten leren hier veel van en zo bouwen ze al tijdens de opleiding een professioneel netwerk op.

Waarschuwing

Een waarschuwing is ook op zijn plaats. Een bijbaan mag niet de oorzaak zijn van studievertraging. Dat is jammer en financieel ook ongunstig. Een afgestudeerde verdient natuurlijk meer dan een student.
Tijdens het eerste studiejaar is veel werken misschien geen goed idee. De student moet dan voldoende studiepunten halen voor zijn Bindend Studieadvies. Ook zijn sommige opleidingen zo intensief dat het haast niet lukt ernaast te werken. Een goede balans tussen studeren, werken en ontspannen is belangrijk.

Sparen voor de studie van uw kind, een goed idee

Kortom: Sparen voor de studie van uw kind is een goed idee. Maar de student is uiteindelijk degene die verantwoordelijk is voor zijn geldzaken. Fijn als u een handje meehelpt, maar de student moet, vind ik, zelf ook laten zien dat hij het waard is dat u voor hem of haar heeft gespaard.

sparen voor de studie van uw kind

Meer over geld

Meer over geldzaken vindt u onder de tab: financiën.
Er zijn ook filmpjes

Wat verdienen studenten met een bijbaan?
Wat zijn de uitgaven van studenten?
Hoe gaan studenten om met hun studieschuld?

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Maria ten Hoeve · 17-02-2021 om 16:34

    Bedankt voor deze info. Ik ben ook aan het sparen voor mijn zoon, alvast aan het bouwen voor zijn toekomst. Ook spaar ik extra voor zijn rijlessen en rijbewijs, omdat hij een handicap heeft en het waarschijnlijk iets extra’s gaat kosten. Ik doe het graag voor hem!

    1. Kijk ook eens naar de speciale toelage die er is voor studenten met een beperking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.