3 februari 2021 | Categorie: Studiekeuze

Zoeken naar wat écht bij je past, webinar studiekeuze

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Het kost tijd om te zoeken naar de ideale studie. Jongeren vragen vaak hun ouders om advies. Maar ze willen wél hun eigen beslissingen nemen. Hoe kun je als ouders je kind helpen zonder opdringerig te zijn? 10 februari: Zoeken naar wat écht bij je past, webinar studiekeuze.

Webinar 10 februari: zoeken naar wat écht bij je past

(Hier vindt u de film van het webinar van 10-2-2021)

Het webinar van 10 februari, 19.30-20.30, gaat over studiekeuze en studeren met daarbij informatie over geldzaken en tussenjaar. Stapsgewijs vertel ik u meer over de punten waar je op moet letten als je een studie kiest. En ik geef daarbij tips voor ouders hoe ze daar een handje bij kunnen helpen. Ouders vragen soms aan hun kind of hij/zij mee wil kijken naar het webinar. Daarom zijn er ook ‘thuiswerkopdrachten’ verwerkt in de presentatie. Het zijn vragen waar je het samen, jongvolwassene en ouders, eens over kunt hebben. De tips die ik u geef zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en de ervaringen van onderwijsprofessionals.
Twee studenten, Pleun en Dianne, vertellen hun eigen ervaringen met studiekeuze en studeren.
Ik geef ook informatie over studiefinanciering en andere geldzaken. Tenslotte nog wat tips voor als een studiekiezer niet kan kiezen.
Het webinar is gericht op ouders met een kind in bovenbouw havo/vwo, maar studiekiezers en studenten zijn natuurlijk ook welkom. het gaat niet over een speciale opleiding maar breed over studeren op een hogeschool of universiteit.
Tijdens de presentatie kunnen er vragen worden gesteld. Die kan ik niet allemaal terplekke beantwoorden, in dat geval antwoord ik achteraf.

Stapsgewijs kiezen voor een opleiding, zoeken naar wat écht bij je past

Je studiekeuze maken hoef je niet in een bepaalde ‘volgorde’ te doen. Maar het is wél belangrijk alle stappen te zetten. Die stappen geven we aan tijdens het webinar van 10 februari. Bij elke stap geven we ook links naar verdiepende artikelen. Die links staan in de presentatie die u aan kunt vragen.
Enkele stappen waar we zeker op ingaan:

Zoeken naar wat écht bij je past

Drie bijzondere studenten vertellen hun verhaal: Pleun, Tim en Dianne

Tijdens het webinar schets ik een beetje de grote lijn in het studiekeuzeproces. Minstens zo belangrijk zijn de persoonlijke ervaringen van Pleun, Tim en Dianne. Wat opvalt aan hun verhaal is dat ze alle drie ervaren dat ‘kiezen’ eigenlijk niet ophoudt bij studiekeuze. Ook als je globaal weet welke kant je op wilt met je studie, moeten er in de loop van de studiejaren nog heel wat keuzes gemaakt worden. Ik vind het heel mooi als je daarin helemaal je eigen unieke keuzes maakt zoals Pleun. Of als je ontdekt dat je misschien toch een andere richting op wilt gaan, zoals Dianne. Of dat je, als je eigenlijk niet weet wat je wilt, zoals Tim, dan toch je ideale studie vindt.
Mijn tip aan ouders: Maak geen studiekeuze voor je kind. Laat de jongvolwassene zélf ontdekken wat hij wil. Help de aanstaande student te ontdekken hoe je goede keuzes maakt die bij je passen. Kiezen moet je leren. Het is een vaardigheid die tijdens de studie heel belangrijk is en zeker ook daarna. Leren hoe je goede keuzes maakt is een levensles.
Heeft uw kind echt geen idee als hij of zij in de eindexamenklas zit? Dan heeft hij misschien wat meer tijd nodig. Liever wat langer zoeken dan ‘zomaar’ in een studie stappen. Dat is echt vragen om ellende.

Pleun: Kiezen voor een bijzondere opleiding

Pleun: ‘Ik heb goed nagedacht over welke richting ik op zou gaan. En daarin heb ik erg mijn eigen weg gezocht. Mijn ouders hebben me daar zeker in gesteund en hebben altijd benadrukt dat het vooral mijn eigen keuze was. En dat ik vooral iets moest kiezen wat ik leuk vind. Want ik moet vaak uitleggen waarom ik deze keuze heb gemaakt, omdat het niet een studie als geneeskunde is waarbij je toekomst al duidelijk uitgestippeld is. Ik ben nu tweedejaars oudheidwetenschappen. Dit is een combinatie van oude geschiedenis, archeologie en klassieke talen. In het eerste jaar ben je verplicht archeologische vakken te volgen. Daarnaast heb je ruimte voor oriënterende vakken voor je specialisatie, die je daarna dan kan kiezen. Je kunt kiezen uit oude geschiedenis, archeologie, Latijn, Grieks of Spijkerschrift.

Na je eerste jaar opnieuw kiezen… je specialisatie

Ik heb gekozen voor de specialisatie Latijn. Dat houdt in dat ik bepaalde vakken volg met de studenten klassieke talen, en andere vakken weer volg met studenten van mijn eigen studie. Ik vind het leuke hieraan dat je dus ook veel in contact komt met studenten van verschillende studies. Op de universiteit en hogeschool zijn er best veel mogelijkheden om je eigen weg te zoeken, maar daar moet je je wel echt in verdiepen. Ik adviseer studiekiezers ook veel tijd te nemen voor studiekeuze. Je bent je als persoon nog aan het ontwikkelen en je interesses aan het ontdekken. Dus daarom kan je ook nog afwijken van je eerste keuze. Ga niet alleen kijken naar voor-de-hand liggende studies. Durf ook te kiezen voor een bijzondere opleiding. Het is belangrijk om te zoeken naar iets dat écht bij je past. Dan vind je het ook niet erg om te studeren, maar doe je het echt voor je plezier.

Pleun

Tim: Nog nooit van deze studie gehoord

‘Ik had echt geen enkel idee wat ik moest gaan doen. Ik wist zelfs niet eens een richting. Maar ja, je moet natuurlijk wel ergens beginnen. Dus toen ik in de vijfde zat ben ik begonnen met rond te kijken. Dat ging alle kanten op. Ik ben bijvoorbeeld in het ziekenhuis in Utrecht gaan kijken. Maar ook naar een hbo opleiding ‘event management’. Ik had echt geen idee. Toen kreeg ik van mijn decaan een lijst met namen van studies. Daar zaten echt studies bij waar ik nog nooit van had gehoord. Op die lijst zag ik voor het eerst ‘international development studies’ staan. Ontwikkelingsstudies dus. Dat is in Wageningen. Maar ook van Wageningen had ik nog nooit gehoord.’

Tim

Zoeken naar wat écht bij je past… Vergelijken en dóórzoeken

‘Toen ik op de Open dag eens ging kijken dacht ik meteen: Dit is het leukste dat ik tot nu toe gezien heb. Maar ik ben nog wel verder gaan kijken. Naar vergelijkbare opleidingen op andere universiteiten en ook naar andere opleidingen in Wageningen. Daarna heb ik twee meeloopdagen gedaan. En toen heb ik voor deze studie gekozen.
In mijn eerste jaar heb ik zeker ook wel getwijfeld. Ik kreeg basisvakken die me helemaal niks interesseerden. Ik vroeg me ook wel af: ‘wat kan ik hier nou later mee?’ Maar in mijn tweede jaar kon ik steeds meer vakken volgen die ik super interessant vond. Ik weet nog steeds niet helemaal precies welke richting ik uiteindelijk op ga. Maar ik word ook niet echt opgeleid voor één beroep. Ik kan na deze studie nog heel veel kanten gaan. Ik heb nog ruimte om te kiezen. Ik vind mijn weg wel.’

Dianne: Welke opleiding past bij mij? Kijken naar hbo studies

‘Mijn studiekeuze ben ik begonnen door te kijken naar hbo studies, omdat daarbij duidelijk is wat je er echt mee gaat doen. Vooral de lerarenopleidingen spraken mij aan. Al snel kwam ik er achter dat het praktijkgerichte op het hbo een voor- én een nadeel voor mij was. Ik wilde niet alleen theorieën toepassen.  Ik wilde ook weten hoe zo’n theorie tot stand komt.  Ik wilde weten hoe alles precies werkte en waarom’. 

welke voorlichtingsactiviteiten zijn er?

Dianne

Kijken naar de universiteit

‘Vervolgens ben ik ook eens op de universiteit gaan kijken. Ik kwam al snel bij de sociale / maatschappelijke studies terecht. Hierbij focuste ik me vooral op de inhoud en niet zozeer op de steden. Psychologie en sociologie leken mij leuke studies. Uiteindelijk heb ik voor de bachelor sociologie gekozen omdat het daarbij gaat om maatschappelijke problemen en hoe je die op kunt lossen. 

Welk beroep dan? Zoeken naar wat écht bij je past

‘Tijdens de bacheloropleiding ontdekte ik steeds meer over de mogelijke beroepen die ik zou kunnen gaan doen met sociologie. Deze spraken mij helaas niet genoeg aan. Daarnaast miste ik het meer creatievere en concrete in mijn studie. Daarom heb ik besloten om tussen mijn bachelor en mijn master een tussenjaar te nemen. Onder andere om eens rustig te kijken wat ik nu wilde gaan doen. Maar ook om even afstand te nemen van het hele onderwijs. Soms moet je extra tijd nemen om iets te zoeken dat écht bij je past. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de master communicatiewetenschap. Die master volg ik nu.’

Mijn studiekeuze is geen keuze voor mijn leven

‘Toch blijft het onderwijs bij mij kriebelen. Wie weet wil ik  na een paar jaar werken toch nog de switch maken en docent Nederlands worden. Voor nu ben ik echter tevreden met mijn huidige master en ik ben benieuwd wat de toekomst voor mij in petto heeft. Mijn advies is dan ook: bijt je niet teveel vast op het beroep dat je met je studie kunt doen. Je kunt tijdens de studie nog vaak van idee veranderen.

De volgende webinars zijn op

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 20 reacties.

 1. Door: Marianne · 22-03-2021 om 17:53

  Dag Hermien , op aanraden van Femke Kraaijvanger heb ik het webinar teruggekeken. Hartelijk dank voor de heldere en eerlijke uitleg. Is het mogelijk de presentaties van de 2 reeds gegeven webinars te ontvangen? Er zitten mooie handvatten in voor het voeren van een gesprek met onze dochter(s). Voor de aankomende 2 webinars heb ik me reeds aangemeld;) Mvg Marianne

  1. Dag Marianne, Dank je wel voor je compliment. Ik stuur je de presentaties op. Voor andere ouders: Morgen, 23 maart, is er opnieuw een webinar en ook 21 april en 25 mei, telkens met andere thema’s. Het webinar morgen gaat ook over geldzaken en de grote korting die er aan zit te komen op het collegegeld.

 2. Door: Jaap Boon · 07-03-2021 om 12:40

  Dank voor de interessante presentatie, erg nuttig. Is het mogelijk de presentatie te ontvangen?

  Vriendelijke groet, Jaap Boon

  1. Dank je wel. Ik stuur de presentatie op. het volgende webinar is op 23 maart. Daarin gaan we dieper in op allerlei geldzaken.

 3. Door: Maarten de Leuw · 11-02-2021 om 07:56

  Bedankt voor het interessante webinar, is het mogelijk om de presentatie te ontvangen?

  1. Beste bezoeker aan het webinar,
   Dank voor het kijken naar het webinar. Ik stuur u de presentatie.
   Op https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/zoeken-naar-wat-echt-bij-je-past-webinar-studiekeuze/ kunt u/kun je het filmpje nog een keer bekijken door op de link ‘aanmelden’ te klikken.
   Er komt elke maand een nieuw webinar met andere studenten en andere verhalen. Dit zijn de volgende data:
   • 23 maart om 19:30 en dit is de aanmeldlink https://channel.royalcast.com/wur/#!/wur/20210323_1

   • en op 21 april ook om 19:30 en dit is de aanmeldlink https://channel.royalcast.com/wur/#!/wur/20210421_1

   Kijk ook eens naar het blog voor ouders http://www.studiekeuzekind.nl en de facebookgroep ‘ouders en studie’ https://www.facebook.com/groups/592769481121301/. Daar vindt u ook de onderwerpen en de data van de volgende webinars over studiekeuze en studeren.

 4. Door: tineke van laarhoven · 10-02-2021 om 21:00

  graag de linkjes sturen van de gevolgde webinars
  foute keuze en studie kiezen wat echt bij je past
  hartelijk dank, het was weer een heldere webinar

  1. Beste bezoeker aan het webinar,
   Dank voor het kijken naar het webinar. Ik stuur u de presentatie.
   Op https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/zoeken-naar-wat-echt-bij-je-past-webinar-studiekeuze/ kunt u/kun je het filmpje nog een keer bekijken door op de link ‘aanmelden’ te klikken.
   Er komt elke maand een nieuw webinar met andere studenten en andere verhalen. Dit zijn de volgende data:
   • 23 maart om 19:30 en dit is de aanmeldlink https://channel.royalcast.com/wur/#!/wur/20210323_1

   • en op 21 april ook om 19:30 en dit is de aanmeldlink https://channel.royalcast.com/wur/#!/wur/20210421_1

   Kijk ook eens naar het blog voor ouders http://www.studiekeuzekind.nl en de facebookgroep ‘ouders en studie’ https://www.facebook.com/groups/592769481121301/. Daar vindt u ook de onderwerpen en de data van de volgende webinars over studiekeuze en studeren.

 5. Door: Nejy Gouw · 09-02-2021 om 18:59

  Beste mevrouw Miltenburg,
  Kunnen wij deze webinar terugkijken, indien wij toch niet in de gelegenheid zijn deze morgenavond live bij te wonen.
  IK hoor graag van u.
  met vriendelijke groet,
  N. Gouw

  1. Ja, het webinar staat op Zoeken naar wat écht bij je past, webinar studiekeuze . U kunt de presentatie ook nog opvragen als u de linkjes in de presentatie wilt volgen. Die gaan naar verdiepende artikelen.

 6. Door: Eva · 04-02-2021 om 21:07

  Ook ik heb me al verschillende malen aangemeld, met de telefoon, de computer, etc.
  Maar nog steeds geen link ontvangen. Ook niet bij de spam.

  1. U kunt woensdag om 19.30 uur gewoon de link aanklikken. dan wordt u automatisch toegelaten. Tot dan…

 7. Door: Chris stevens · 29-01-2021 om 13:41

  Ik heb mij opgegeven voor beide webinars, maar geen link ontvangen. Wat doe ik evt fout?

  1. In principe moet u voor het webinar van 10 februari gewoon een link hebben ontvangen. Het webinar van 28 januari is al geweest en dat kunt u gewoon zien op de site. Als u echt geen link hebt voor 10-2 zou ik het nog eens proberen, en gaat het dan weer fout, dan hoor ik het graag.

 8. Door: Karin · 25-01-2021 om 15:06

  Ik heb me met mn eigen mail adres opgegeven, had dat eigenlijk met mijn zoons email gemoeten? En krijg ik op de betreffende dag een uitnodiging?

  1. Dag Karin,
   Wat beroerd. Er is iets niet in orde met de link. En ik kan ook op geen enkele andere manier een link opsturen. Kunt u het morgen nog eens proberen? En het kan in principe met elk mailadres… Excuses. Dit is echt heel erg vervelend.

 9. Door: Muriel · 18-01-2021 om 11:05

  Goedemorgen, ik de link van de webinar van 10/2 niet in dit document vinden. Klopt dat?

  1. Dag Muriel, Die staat in de eerste alinea. Fijn dat je meedoet. Het kost tijd om te zoeken naar de ideale studie. Jongeren vragen vaak hun ouders om advies. Maar ze willen wél hun eigen beslissingen nemen. Hoe kun je als ouders je kind helpen zonder opdringerig te zijn? 10 februari: Zoeken naar wat écht bij je past, webinar studiekeuze. Aanmelden https://channel.royalcast.com/wur/#!/wur/20210210_1. Lukt het zo?

 10. Door: Kristina Wilkes · 17-01-2021 om 15:47

  Het webinar van 10 februari lijkt mij heel interessant.
  Helaas kan ik dan niet. Zijn de webinars van 23 maart en 21 april een beetje vergelijkbaar qua inhoud?
  Alvast bedankt voor uw reactie!

  1. Dag Kristina,
   Ja, in de kern zijn de presentaties hetzelfde. maar de persoonlijke verhalen van studenten zijn natuurlijk anders. En die geven vorm aan het centrale thema. Fijn dat je 23 maart of 21 april wel kunt. Tot dan, hermien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.