21 mei 2020 | Categorie: Studiekeuze

Meeloopdagen ook in Coronatijd

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Studiekiezers hebben veel baat bij het volgen van meeloopdagen. Gelukkig zijn er ook in Coronatijd voldoende mogelijkheden om een online meeloopdag te volgen. Een meeloopdag is een onmisbare schakel in het studiekeuzetraject.

meeloopdagen

Studiekeuze, een heel traject

Je studiekeuze maak je niet zomaar een-twee-drie. Daar is heel wat inspanning en nadenkwerk voor nodig. Onderwijsprofessionals adviseren daarom ook de studiekeuze niet uit te stellen tot het eindexamenjaar. Veel ‘studiekeuzewerk’ moet verzet worden in 4 havo of 5 vwo.

Verschillende stappen

Natuurlijk moet de studiekiezer zelf de verschillende stappen zetten. Maar het is goed als de decaan en vooral de ouders erop letten of al deze stappen wel gezet worden. De belangrijkste punten op een rijtje:

  • Goed nadenken over de ‘hoofdrichting’, je interessegebied, het vakgebied waar je je in wilt verdiepen
  • Kijken naar de verschillende studies op het internet
  • Op studiekeuze123 ook de kwaliteit van de opleidingen onderzoeken
  • Minimaal vier open dagen bezoeken en opleidingen en instituten vergelijken
  • Meerdere meeloopdagen volgen
  • Proefstuderen
  • Heel veel nadenken, praten met vrienden, volwassenen, beroepsbeoefenaars en studenten.

Wat zijn meeloopdagen?

Er zijn twee soorten meeloopdagen: individuele meeloopdagen en groepsmeeloopdagen. Het doel is de studiekiezer een beeld te geven van het dagelijkse leven op de campus. Het is vooral een mogelijkheid om je te verdiepen in wat de studie nu werkelijk inhoudt. Hoe wordt er lesgegeven? Welke vakken krijg je? Past deze opleiding bij je capaciteiten? Meeloopdag volgen is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces

Meeloopdagen in Coronatijd

Normaliter ben je tijdens zo’n meeloopdag ‘student tussen de studenten‘. Je volgt colleges en je maakt kennis met een heleboel andere studenten en docenten. Samen ontdek je de stad en proef je aan het studentenleven. Dat doe je in een groepje of in je eentje gekoppeld aan een student die ‘jouw’ studie doet.
Nu in Coronatijd is dat allemaal anders. Maar het belangrijkste element van een meeloopdag kan gelukkig nog steeds. En dat belangrijkste element is het praten met studenten die de opleiding al volgen.

Meeloopdagen in een groepje

De opleidingen hebben dan een programma samengesteld waarbij je met de groep meer te weten komt over de vakken en onderwerpen van de opleiding van je keuze. Studenten vertellen je alles over hun ervaring met de studie. Ze praten over het studeren aan de universiteit of hogeschool en over het studentenleven.
Op open dagen zijn ouders welkom. Een groepsmeeloopdag is echt alleen bedoeld voor de aanstaande student. De data van deze groepsmeeloopdagen staan vast. Die vind je op Studiekeuze123 en op de sites van de opleidingen. (groepsmeeloopdagen WUR)

1 op 1 meeloopdagen

Tijdens een 1 op 1 meeloopdag ‘loop’ je met een student mee voor een online college. Je bekijk alvast de studieboeken en je krijgt een idee van hun leven als student. Veel studiekiezers vragen ook naar hoe je een kamer kunt vinden en alles dat daarbij komt kijken. Natuurlijk is er alle ruimte om deze en andere vragen te stellen. Het is handig om de vragen van te voren al op een rijtje te hebben. Bovengenoemde vragen in de infographic zijn misschien een handige hulp. (1op1 meelopen bij WUR)

Goed doorvragen

Studenten geven vaak echt goede informatie over hoe de opleiding nu in werkelijkheid is. Het is belangrijk dat studiekiezers ook goed doorvragen bij de student. Vraag vooral ook naar de aspecten van de studie die tegenvielen. Dan krijg je een compleet beeld.

Samen terugkijken

Ik adviseer ouders om zo’n meeloopdag ook samen voor te bereiden. Wat wil uw kind écht weten? Wat zijn belangrijke factoren om al dan niet voor deze studie te kiezen?
Na afloop alles nog eens doornemen is misschien nog wel belangrijker. U ziet hoe uw kind reageert op de informatie die hij gekregen heeft. Houd uw kind een spiegel voor ‘ik zie dat je toch niet zo enthousiast bent over deze studie…’ of ‘wat praat je enthousiast over dat college dat je gezien hebt…’

Meeloopdagen? Echt doen

Uit onderzoek blijkt dat lang niet alle aanstaande studenten meedoen aan meeloopdagen. Wat jammer. ‘Meelopen’helpt enorm bij studiekeuze. Een open dag presentatie is niet voldoende. Zo’n open dag blijft toch maar een kort inkijkje in de studie. Tijdens een meeloopdag ga je echt de diepte in. Je krijgt dan een voorproefje van hoe het studeren  aan deze instelling in werkelijkheid is.

Meer meeloopdagen?

Hoort u van online meeloopdagen op hogescholen of universiteiten? Fijn als u dat meldt in onderstaand reactieblokje. Of zijn er ervaringen die interessant zijn om te delen? Graag! Dan kunnen andere studiekiezers daar weer baat bij hebben.

Meer lezen over de gevolgen van Corona voor studiekiezers en studenten?

Versoepelingen bij onderwijsinstellingen
Meer inhoudelijke tips voor online studiekeuze
Zelfstandig leren, hoe bevalt dat? En wat zegt dit over je studiekeuze?
Hoe Corona kan helpen bij studiekeuze
Corona en Bindend Studieadvies
Wat is een online Open Dag?
Corona en studiefinanciering en andere geldzaken
Corona tips van studiekeuzecoach
Studenten helpen scholieren
Tussenjaar in Coronatijd

(Corona) nieuws voor studiekiezers, studenten en ouders volgen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Janneke Hartemink (Universiteit Utrecht) · 21-05-2020 om 16:35

    Dag Hermien, de Universiteit Utrecht verzorgt ook online meeloopdagen. Op https://www.uu.nl/bachelors/ staat een actueel overzicht.

    1. Dag Janneke, dat is goed om te horen. Wil je misschien eens voor de lezers van dit blog een artikel schrijven over hoe zo’n meeloopdag eruit ziet? Of hoe de meelopers dit ervaren? Zijn er nog meer instellingen die online meeloopdagen organiseren? Fijn als jullie dit hier vermelden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.