23 april 2020 | Categorie: Tussenjaar, tussenjaar

Tussenjaar in Coronatijd, tips van Daniëlle

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Een studie kiezen die bij je past valt niet mee. In Coronatijd nu veel voorlichtingsactiviteiten niet live doorgaan wordt het er niet makkelijker op. Ook jongeren die een tussenjaar overwegen vinden het lastig keuzes te maken. Daniëlle Vogels, jongerencoach gespecialiseerd in tussenjaar adviezen, vertelt meer over een tussenjaar in Coronatijd.

Tussenjaar in Coronatijd

Tussenjaar in Coronatijd… wat als je niet kunt reizen?

Tussenjaar in Coronatijd

Reizen kan voorlopig helaas niet. Toch is meteen doorstuderen ook nu niet voor iedereen die havo, vwo of mbo afrondt het best. Ook in Coronatijd kan een tussenjaar kansen bieden. Hier volgen mijn tussenjaartips, ook nuttig als je kind nu een hele lange zomervakantie in gaat. Daniëlle Vogels.

Is meteen doorstuderen wel een goed idee?

Vraag je je af of meteen doorstuderen voor jouw kind het best is, lees dan ‘Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar’. In deze digitale gids beschrijf ik hoe 7 benodigdheden – waaronder een goede studiekeuze – voor succesvol studeren in het hoger onderwijs kunnen worden verzameld en versterkt. En wat hierbij kansen en risico’s van een tussenjaar zijn.

Een goed gefundeerde studiekeuze

Om een goede studiekeuze te kunnen maken is het onder meer nodig om op pad te gaan. Veel hogescholen en universiteiten houden nu online open dagen. Maar alleen online oriënteren op een studiekeuze is niet voldoende voor een goed gefundeerde studiekeuze. Je kunt op verschillende manieren verder werken aan een goede studiekeuze tijdens een tussenjaar.

Tussenjaar in Coronatijd: Werken

Zolang horeca en veel bedrijven dicht zijn is betaald werk vinden voor in een tussenjaar lastig. Maar misschien niet onmogelijk. Jonge werknemers zonder diploma van een vervolgopleiding zijn goedkope werkkrachten. Dus extra aantrekkelijk voor bedrijven die nu zware tijden doormaken en toch mensen nodig hebben. En als de horeca straks weer open gaat is dat iets om te vieren. Dat betekent extra vraag naar goedkoop personeel dat veel uren kan en wil werken.

Tussenjaar in Coronatijd: Vrijwilligerswerk

Voor vrijwilligerswerk kun je soms ook een vergoeding krijgen. Op dit moment zijn op veel plekken vrijwilligers nodig die minder kwetsbaar zijn dan ouderen voor het Coronavirus. Dit is niet alleen belangrijk voor anderen, maar kan jouw kind ook helpen bij de overgang naar het hoger onderwijs.

Het leereffect van werken

Door te werken ervaar je wat je wel en niet leuk vindt en waar je goed in bent. Dit helpt bij het maken van een studiekeuze. En dit kan je discipline en doorzettingsvermogen vergroten. Ook belangrijk voor studiesucces in het hoger onderwijs. Kijk eens naar de mogelijkheden van de maatschappelijke diensttijd. En naar andere mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in Nederland.

Een bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf kan leuk en leerzaam zijn. Misschien levert dit meer inkomsten op dan een baantje bij een supermarkt. Om te kunnen starten is niet per se een groot kapitaal nodig. Enkele tientjes voor een domeinnaam en inschrijving bij de Kamer van Koophandel kunnen al voldoende zijn. De KvK biedt op verschillende manieren hulp. Bijvoorbeeld met deze webinar voor startende ondernemers.

Vloggen

Omdat er veel vloggers zijn, is de kans dat je hiermee geld kunt verdienen klein. Maar niet geschoten is natuurlijk altijd mis. Het is goed voor je creativiteit om filmpjes te verzinnen en te maken. En het kan gewoon leuk zijn. Ook fijn in Coronatijd.

Cursus volgen

Het afronden van een havo, vwo of mbo-opleiding vergt van veel jongeren zoveel tijd en energie dat het volgen van een cursus daarnaast, er niet van komt. Een tussenjaar of hele lange zomervakantie biedt de mogelijkheid om een cursus te kiezen die voor jou nuttig is, of waar je gewoon zin in hebt. Ook in Coronatijd, want er zijn veel online (vaak ook gratis) cursussen. En wie weet geeft dit nieuwe energie en inspiratie voor een studierichting.

Verken de wereld, ontdek jezelf

Verken de wereld, ontdek jezelf, Tussenjaartips in Coronatijd

Misschien toch nog reizen?

Wil jouw kind graag reizen? Dan is het lastig dat onbekend is hoe lang het nog duurt voordat dit weer mogelijk is. Je kunt nu wel alvast kijken naar mogelijkheden om te reizen en wat hiervoor nodig is. Zodat jouw kind zo snel mogelijk zou kunnen vertrekken zodra veilig reizen weer mogelijk is. Kan dit onverhoopt niet tijdens het tussenjaar, dan is er nog de mogelijkheid om een studie (of deel daarvan) in het buitenland te volgen.

Voorbereiden op een tussenjaar in Coronatijd?

Een waardevol tussenjaar begint met een goede voorbereiding. Vanwege de Coronamaatregelen is niet zeker of de landelijke TussenjaarBeurs die het TussenjaarKenniscentrum hiervoor organiseert kan plaatsvinden voor komende zomervakantie. Het is wel mogelijk om Workshop Tussenjaarplan online te volgen.

Meer lezen over de gevolgen van Corona voor studiekiezers en studenten?

Versoepelingen bij onderwijsinstellingen
Meer inhoudelijke tips voor online studiekeuze
Zelfstandig leren, hoe bevalt dat? En wat zegt dit over je studiekeuze?
Hoe Corona kan helpen bij studiekeuze
Corona en Bindend Studieadvies
Wat is een online Open Dag?
Corona en studiefinanciering en andere geldzaken
Corona tips van studiekeuzecoach
Studenten helpen scholieren
Tussenjaar in Coronatijd

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er is één reactie

  1. Door: Maria ten Hoeve · 23-12-2020 om 09:13

    Bedankt voor deze tips. Een cursus kan een leuke tijdsinvulling zijn, zoals een taalcursus. Helemaal als je als student nog plannen hebt om tijdens je studie naar het buitenland te gaan. Nu kan het even niet, maar over een paar maanden ziet de wereld er hopelijk anders uit! https://www.summercamp.nl/teencamp/taalkamp/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.