25 april 2017 | Categorie: Studiekeuze

Kiezen is een vak, filmpje over studiekeuze

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Vanmorgen kreeg ik een interessant youtube filmpje onder ogen over ‘kiezen is een vak’. Dat geef ik graag aan u door met mijn commentaar erbij.

Kiezen is een vak, een filmpje van 5 minuten

Kiezen is een vak, jazeker. Een vak dat je moet leren en blijven leren. Hoe complexer de maatschappij.. Hoe meer keuzes. Gekscherend som ik nog wel eens de keuzes op die er waren in de tijd dat ik studiekiezer was. Hoeveel meer keuzes kunnen onze kinderen maken. Op zich is het natuurlijk prachtig dat die vele mogelijkheden er zijn… maar veel jong volwassenen levert het ook kies-pijn op. Hoe kies je de juiste opleiding?
Heeft uw zoon of dochter iets aan het filmpje ‘Kiezen is een vak’ van Abe Thijs?

Vijf stappen, stap 1 de noodzaak inzien.

Abe noemt vijf stappen in ‘Kiezen is een vak’:

Stap1: Weet dat je moet kiezen.
Ik vind het heel goed dat Abe hiermee begint. Uw zoon of dochter moet de noodzaak inzien van kiezen. Welke kant wil hij op met zijn toekomst? Werken? Een eigen bedrijf? Studeren? En kies je voor studeren… welke opleiding dan?
Jongvolwassenen voelen niet altijd de noodzaak om zich bezig te houden met de toekomst.. schuiven de fase na het eindexamen voor zich uit.  Die ervaring heb ik als onderwijsprofessional én als moeder. Om gek van te worden.. Maar je kunt een jongere niet dwingen de noodzaak van toekomstdenken in te zien. Misschien is in dat geval een tussenjaar een betere optie.

Stap 2, Accepteer dat een keuze zelden 100% zeker is

Jongeren hebben vaak het gevoel dat een studiekeuze iets is dat ‘voor altijd’ is. Dat is niet helemaal waar.  Ik heb daar twee argumenten voor.
Op de eerste plaats zijn er veel mogelijkheden om binnen een opleiding accenten te leggen en je te specialiseren. In een bacheloropleiding zit ook altijd een ‘minor’. Dat is een stuk van je opleiding (30 studiepunten) die een student kan besteden aan een heel ander onderwerp. Gaat uw zoon of dochter na de bachelor een master doen. Ook dat kan weer een deels andere opleiding zijn.
Op de tweede plaats veranderen mensen tijdens hun loopbaan. Op dit moment heeft de helft van de beroepsbevolking een andere baan dan waar hij voor is opgeleid. In de toekomst zullen mensen steeds vaker in hun leven van beroep veranderen.

Stap 3, Oriënteer zo breed mogelijk

Oriënteren is een belangrijke fase. Kijk bijvoorbeeld eens met uw zoon of dochter naar de Keuzegids of bekijk eens de site www.studiekeuze123.nl of www.kiesjestudie.nl. Daar zijn makkelijk overzichten te vinden van opleidingen. De meeste jongvolwassenen kennen maximaal honderd opleidingen.. maar er zijn er duizenden.

Stap 4, Selecteer een klein aantal opleidingen

Dit is een terechte tip. Ik adviseer jongvolwassenen naar minimaal vier Open Dagen te gaan en daarna een korte lijst opleidingen te maken die interessant lijken.  Belangrijk om vervolgens goed te onderzoeken hoe die opleidingen eruit zien. Heel veel informatie is ook online te vinden. En hoe oordelen andere studenten over deze opleiding in de Nationale Studentenenquête? ?

Stap 5 Knoop doorhakken

Natuurlijk zal er ook een beslissing genomen moeten worden. Dit is meestal niet zo makkelijk. De twijfel slaat toe. Ook een reden om op tijd te beginnen met studiekeuze. Over het algemeen adviseert men veel tijd aan studiekeuze te besteden in 4 havo of 5 vwo. Maar… kiezen is een vak. Ook in de jaren ervoor doet u er goed aan met uw zoon of dochter te bespreken hoe je goede keuzes maakt. Tenslotte nog een goede tip van Abe… Kan uw zoon of dochter de knoop niet doorhakken? Doe dan stap 3 en 4 meerdere malen…

Stap 6, controleren

Dit is een heel belangrijke stap die wel eens overgeslagen wordt. Kijk in de studiegids naar de vakken van het eerste jaar? Passen die bij de ambities en capaciteiten van uw zoon of dochter? Heeft hij meegedaan aan meeloopdagen? Aan (online) proefstuderen? Natuurlijk is het niet leuk om, als je een keuze hebt gemaakt, nog eens extra na te denken of dit het nu is… Maar… een flink deel van de eerstejaars haalt het bindend studieadvies niet. Het is zaak dat te voorkomen. Haal je niet genoeg studiepunten in je eerste jaar, dan moet je stoppen.

Kiezen is een vak

Vijf wezenlijke studiekeuzevragen op basis van onderzoek van Marinka Kuijpers

Vijf wezenlijke vragen

Er zijn vijf wezenlijke vragen die de aanslaande student zich in het hele studiekeuzetraject af moet vragen. Eigenlijk zijn dit ook levensvragen. Help uw zoon of dochter hierbij stil te staan. Die hulp hebben jongvolwassenen hard nodig.

Meer weten over hulp geven aan uw kind bij studiekeuze?

Wij geven regelmatig weblezingen over studiekeuze en studeren. Die kunt u volgen op uw eigen PC. Er zijn geen verplichtingen aan verbonden. U moet zich wel opgeven. Dat kan via onderstaand invulformulier of door een mailtje te sturen naar hermien.miltenburg@wur.nl

  • 30 mei, over studiekeuzecheck. Wat is het en waar moet een student zich op voorbereiden?
  • 20 juni, over kamers zoeken. Waar moet u als ouder op letten? Wat is ‘hospiteren?’
  • 23 augustus, beginnen aan de studie. Hoe kunt u uw zoon of dochter ondersteunen?

Nieuws over studiekeuze en studeren volgen? Vul uw e-mail adres in (rechtsonder) en u ontvangt telkens de nieuwste blogartikelen.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.