27 september 2018 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuze van mijn kind: tips in Studiekeuze Stripboek

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Op ouderavonden op middelbare scholen hoor ik vaak: ‘Ik maak me zorgen over de studiekeuze van mijn kind‘. Om deze ouders een handje op weg te helpen heb ik met studenten en onderwijsprofessionals een Studiekeuze Stripboek gemaakt. Dat kunt u gratis en zonder verplichtingen downloaden. In dit artikel ga ik in op een paar aspecten rondom: ‘de studiekeuze van mijn kind’. Meer informatie vindt u in het Studiekeuze Stripboek.

de studiekeuze van mijn kind

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

De studiekeuze van mijn kind: wat doet de school?

Op school krijgen alle kinderen LOB, Loopbaanoriëntatie en Begeleiding. De decaan is de expert op het gebied van LOB. Soms gaat dat in samenwerking met de mentoren. Goed als uw kind in het laatste en één-na-laatste schooljaar op havo-vwo regelmatig contact heeft met de decaan. Mogelijk kunt u als ouders de decaan op school een handje helpen. Bijvoorbeeld door het meehelpen organiseren van een beroepenavond of een voorlichtingsavond over hoe je als ouders kunt helpen bij studiekeuze.

Advies aan scholen over studiekeuze

De overkoepelende organisatie van scholen: de VO raad, heeft ook adviezen aan scholen gegeven.

  • Bied leerlingen individuele gesprekken aan in het kader van de studiekeuzebegeleiding – bij voorkeur meerdere gesprekken door de jaren heen. Deze gesprekken kunnen door de decaan of mentor worden gevoerd.
  • Begin op tijd met het aanbieden van LOB-activiteiten, dat wil zeggen niet pas in de laatste twee leerjaren maar één of twee jaar daarvoor.
  • Een vast onderdeel van de LOB is in ieder geval algemene voorlichting over het hoger onderwijsstudiefinanciering, opleidingen en beroepen. Het is aan te bevelen daar ook gastsprekers voor uit te nodigen.
  • Betrek de ouders bij de studiekeuzebegeleiding, minimaal voor een informatiebijeenkomst.
  • Laat leerlingen aan het eind van havo of vwo hun motivatie voor hun studiekeuze op school toelichten.
  • Besteed in de keuzebegeleiding aandacht aan vervolgacties die leerlingen kunnen ondernemen om zich zelfstandig verder te oriënteren.

de decaan

De studiekeuze van mijn kind: wat kan ik als ouder doen?

Scholieren zeggen dat hun ouder hun belangrijkste adviseur is bij studiekeuze. Misschien merkt u dat thuis niet zo, maar u weet ook wel, pubers zijn niet scheutig met complimenten. Die gaven mijn kinderen me ook pas vele jaren later.
Toch geven pubers hun ouders een hoog cijfer voor hun steun bij studiekeuze. Een 8- zelfs! Ze hebben natuurlijk wel anoniem antwoord gegeven op de enquête. Openlijk zeggen dat je je ouders waardeert is op een bepaalde leeftijd ‘niet cool’, dat hebt u vast al ervaren.

Ben de wijze coach, geen vriend

Op Open Dagen zie ik twee uitersten:
Een: de ouders die ‘de vriend van hun kind’ willen zijn.
En twee: ouders die hun kind ‘helemaal loslaten’.
Wat is daar mis mee? Denkt u misschien…
Op de eerste plaats, u bent geen vriend van uw kind. U bent zijn ouder, zijn thuis, zijn anker, soms zijn spiegel, soms zijn ‘advocaat van de duivel’. Vrienden heb je genoeg. Je ouder… daar heb je er maar een of twee van. U hebt een unieke positie. Handel vanuit die positie. U bent de wijze coach. Kijk ook eens naar ‘loopbaangesprek met uw kind’.

Ben de wijze coach, laat uw kind niet los

Op de tweede plaats: laat uw kind niet los. Laat uw kind vrij in het nemen van beslissingen, maar laat hem niet los. U bent nog vele jaren belangrijk voor uw kind. Juist ouderejaars studenten, die de pubertijd te boven zijn, zeggen dat ze de steun van hun ouder hard nodig hebben. Ben de wijze coach. Laat uw betrokkenheid bij uw kind zien. En vroeger of later, zal uw kind ook zijn betrokkenheid bij u laten zien.

De studiekeuze van mijn kind: wat moet de studiekiezer doen?

De studiekiezer is degene die uiteindelijk al het werk moet doen. Hij is ook degene die de verantwoordelijkheid draagt voor zijn studiekeuze en zijn studiesucces. Dat zijn niet de ouders. Als ouder hebt u wel de belangrijke taak te kijken of uw kind alle stappen van het studiekeuzeproces met aandacht doorloopt. Studiekeuze heeft veel tijd nodig. Zorg dat uw kind op tijd begint en ook genoeg tijd neemt voor alle noodzakelijke stappen.

Ouders en studenten in gesprek over studiekeuze

Het studiekeuzeproces kost veel tijd

De studiekeuze van mijn kind: Het Studiekeuze Stripboek

Ik heb in dit artikel een paar tips gegeven die u ook vindt in het gratis Studiekeuze Stripboek. Alle stappen van het studiekeuzeproces worden hierin beschreven. Bij elke stap is er een strip. Bij elke strip horen vijf tips. En bij elke stap hoort ook weer een verdiepend artikel. Het Studiekeuze Stripboek is zonder copyright. Hebt u er iets aan? Geef het dan ook gerust door aan andere ouders. Het is geen reclame en we noteren geen gegevens van mensen die het Studiekeuze Stripboek downloaden.  Studiekeuze Stripboek.pdf

Nieuw: Facebookgroep voor ouders van studiekiezers en studenten

De studiekeuze van mijn kind: Studiekeuze specials

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.