18 november 2021 | Categorie: Studiekeuze

Beste opleidingen Gedrag en Maatschappij 2022

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Wat zijn de beste opleidingen Gedrag en Maatschappij 2022? Steeds vaker letten studiekiezers en ouders op de kwaliteit van de opleidingen. In dit artikel in het kort de beste opleidingen hbo en wo binnen dit aandachtsgebied. Kijk voor meer informatie op de sites di ik noem of de Keuzegids.

Beste opleidingen Gedrag en Maatschappij 2022

Opleidingen met elkaar vergelijken

Je kunt op verschillende manieren opleidingen met elkaar vergelijken. Veel gebruikt wordt de Keuzegids. Het vergelijken van opleidingen is heel belangrijk. Al heet een studie hetzelfde, er zijn soms grote verschillen. De kwaliteit kan verschillen, de manier van lesgeven is soms heel anders, de manier waarop je je studiepunten verdient is anders… Het is belangrijk om te kijken naar wat je studeert maar ook op welk niveau je dat doet. Wat past beter bij je? Hbo? universiteit? En welk instituut en welke manier van studeren past het beste bij je? Want dat kan behoorlijk verschillen. Kortom: let op de kwaliteit van de opleidingen en vooral op wat het beste bij je past.

Hoe werkt de Keuzegids?

Leerlingen, schooldecanen en ouders zijn enthousiast over de Keuzegids. De Keuzegids is een ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. Er is een Keuzegids voor bacheloropleidingen hbo, bacheloropleidingen op de universiteit, masteropleidingen en mbo opleidingen. Je kunt de Keuzegids kopen maar op de meeste scholen is hij ook aanwezig, vaak digitaal.

Beste opleidingen Gedrag en Maatschappij 2022. Veel opleidingen op meerdere plaatsen

Wat opvalt is dat er veel opleidingen binnen het vakgebied Gedrag en Maatschappij op meerdere plaatsen voorkomen. Human Resource Management kun je op meer dan twintig verschillende hogescholen studeren. Veel jongeren hebben dan de neiging vooral hun keuze van de stad af te laten hangen. Ze kiezen voor een stad dichtbij, omdat ze op die manier nog wat langer bij hun ouders kunnen blijven wonen. Of ze kiezen voor een stad die hen gezellig lijkt. Beide keuzes zijn niet zo slim. Een aanstaande student moet vooral kiezen voor de opleiding die het beste bij hem past. En ook al heten de opleidingen hetzelfde, ze verschillen soms behoorlijk. Vergelijk de lesprogramma’s, de sfeer en de groepsgrootte. En of je veel of weinig lesuren (contacturen) hebt.

Werkwijze, sfeer en kwaliteit vergelijken

Iedere instelling heeft een eigen sfeer. Vaak presteren studenten beter als ze zich thuis voelen op een bepaald instituut. Ook daarom is het bezoeken van een open dag en meeloopdag zo belangrijk. Dan ontdekt de student of hij past bij de andere studenten en de docenten.
Ook de manier van lesgeven kan enorm verschillen. Is er vooral veel groepswerk? Of moet je veel zelfstudie doen? En wat werkt het beste bij je? Dat is belangrijk. Op de verschillende instituten worden de studiepunten op andere manieren ‘verdiend’. Zoek de manier die het beste bij je past. Ook hebben hbo’s en universiteiten soms hun eigen opvattingen over een vakgebied.
Tenslotte zijn er ook nog heel wat kwaliteitsverschillen. Hoe beoordeel je de kwaliteit van een opleiding? Wat is een https://weblog.wur.eu/easy-no-essay-scholarships/? De kwaliteit van een opleiding bekijken is belangrijk. Kun je snel en goed afstuderen op deze hbo of universiteit? Is er voldoende begeleiding? Zijn de docenten vakmensen? Dit staat allemaal in de how to write an intro paragraph to an argumentative essay die je beslist moet lezen.

https://weblog.wur.eu/mla-research-paper/

Welke feiten en oordelen geeft de Keuzegids?

De Keuzegids geeft de volgende gegevens in een schema per opleidingsgroep:

 • Feiten (Hoeveel collegegeld betaal je? Hoeveel studenten beginnen aan deze opleiding?)
 • Prestaties (Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar? Hoe lang doet een student gemiddeld over de opleiding?)
 • Oordelen (Hoeveel lesuren zijn er? Is de inhoud van de opleiding interessant? Word je goed voorbereid op je loopbaan?)

Waar komen die feiten en oordelen vandaan?

De Keuzegids gebruikt daarvoor o.a. de volgende bronnen:

 • Cijfers over aantallen studenten komen van Studiekeuze123, een site van het ministerie OCW.
 • Toelating: Welk profiel heb je nodig? Ministerie OCW.
 • Studentenoordeel: Wat vinden de huidige studenten van hun opleiding? Nationale Studentenenquête.
 • Percentage studenten dat het eerste jaar haalt: Overkoepelende onderwijsinstellingen universiteit en hbo.
 • Baankansen tot 2022: ingeschat door Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en de afgestudeerdenmonitor van hbo en universiteit.

Er worden nog veel meer feiten en cijfers gegeven in de tabellen die in de Keuzegids staan. Samen bepalen ze het eindoordeel van de opleidingen binnen een vakgebied. Zó beoordeelt de Keuzegids wat de beste opleidingen Gedrag en Maatschappij zijn op hbo en universiteit. Een opleiding krijgt één tot vijf sterren. Een opleiding met vijf sterren is een ‘topopleiding’.

De beste opleidingen Gedrag en Maatschappij 2022 op het hbo

Binnen het vakgebied Gedrag en Maatschappij op het hbo zijn er meerdere richtingen:

 • Social work (onder dit ‘kopje’valt ook Theologie, Toegepaste gerontologie en Toegepaste Filosofie)
 • Vaktherapie
 • Toegepaste psychologie
 • Human resource management

In de Keuzegids vind je een korte omschrijving van de inhoud van deze opleidingen. Die vind je ook op Studiekeuze123

Kies je voor Social Work, dan zijn er vier topopleidingen namelijk In Vlissingen HZ, Den Bosch Avans Ede CHE en Zwolle Viaa.
Vaktherapie heeft twee topopleidingen. In Enschede ArtEZ en Heerlen Zuyd
Helaas heeft de opleiding Toegepaste Psychologie nergens een topscore. Maar Nijmegen HAN, Leiden HL en Groningen Hanze krijgen vier van de vijf kwaliteitssterren
Human Resource Management heeft zes topopleidingen. Vijf sterren voor Ede CHE, Breda Avans, Den Bosch Avans, Deventer Saxion, Vlissingen HZ, Zwolle Windesheim.

Arbeidsmarkt na hbo

De Keuzegids geeft aan wat de kansen op de arbeidsmarkt zijn na afstuderen. En je kunt lezen wat het gemiddelde startsalaris is.
Doe je Social Work dan is je baankans 86% en je bruto maandsalaris €2281,- als je aan je eerste baan begint.
Vaktherapie geeft 81% kans op werk en een startsalaris van €2009,-
Toegepaste Psychologie geeft 61% kans op een baan en als startsalaris €2266,-. 29% van de afgestudeerden studeert door.
Human Resources Management biedt 77% kans op een baan met een startsalaris van €2472,-
Een deel van de studenten gaat verder studeren op de universiteit. Lees ook: Verwachtingen van het UWV. Wat verdien ik na afstuderen.

De beste opleidingen Gedrag en Maatschappij 2022 op de universiteit

Er zijn drie richtingen:

 • Sociologie en sociale studies
 • Culturele Antropologie
 • Psychologie

Sociologie en sociale studies
Binnen de richting sociologie en sociale studies zijn er geen topopleidingen. De opleiding Sociologie in Groningen, Rotterdam, Amsterdam (VU), Nijmegen, Tilburg en Utrecht krijgen vier van de vijf sterren. Vrijetijdswetenschappen in Breda (BUas) heeft ook vier van de vijf sterren.

Culturele antropologie en ontwikkelingsstudies
Nijmegen, Utrecht, leiden en Wageningen krijgen vier van de vijf sterren.

Psychologie
De opleidingen psychologie in Utrecht en Maastricht krijgen vier van de vijf sterren. De opleidng in Maastricht Cognition, Language and Communication is een topopleiding met vijf sterren.

Arbeidsmarkt na de universiteit

Sociologie 91% gaat aan het werk en het bruto startsalaris is gemiddeld €2769,-
Culturele Antropologie 90& aan het werk, startsalaris €2280,-
Psychologie 89% aan het werk, startsalaris €2653,-

De beste opleidingen Gedrag en Maatschappij 2022 vinden… Is dat belangrijk?

Studiekiezers en vooral ouders kijken steeds vaker naar de kwaliteit van de opleiding en de baankansen. Dat vind ik verstandig. Maar het is vooral ook belangrijk dat de student een goed gevoel heeft bij de opleiding. Je moet je thuis voelen op een instituut. Je moet passie voelen voor het thema van je studie. Heeft een student een klik met de inhoud van de opleiding, de sfeer en met de docenten en studenten… dan is het een goede studiekeuze. De beste opleiding is de opleiding die het beste bij je past. Heel veel tijd besteden aan het zoeken naar de goede studie loont. Een goede studiekeuze is de beste basis voor studiesucces.

Webinars over studeren en studiekeuze

Deze webinars zijn gericht op ouders met een kind in bovenbouw havo/vwo of beginnend studenten. Maar ook leerlingen en studenten zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen. De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit.

14 december 2021 Aanmelden Studeren als je (extra) ondersteuning nodig hebt
12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken

19 oktober 2021  Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
17 november 2021 Je interesses ontdekken Terugkijken

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er is één reactie

 1. Door: Silvia · 22-11-2021 om 13:58

  Beste Hermien, is het mogelijk terug te kijken naar de webinnar van 17-11? door omstandigheden heeft mijn zoon deze webinner niet kunnen zien.
  Mvg, Silvia Garcia Guerra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.