3 maart 2016 | Categorie: Studeren

Master kiezen met verstand en gevoel

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Nadenken over je bacheloropleiding is lastig. Maar dan ben je er nog niet. Na de bachelor doet uw kind mogelijk ook een master. Hoe zit het in elkaar? Een master kiezen met verstand, hoe doe je dat?

Een master kiezen met verstand, hoe doe je dat?

Keuzegids masters 2017

Binnenkort komt de Keuzegids masters 2017 uit. De Keuzegids vergelijkt alle hbo en wo masters van Nederland. De Keuzegids kijkt naar de kwaliteit van de masters en naar de oordelen van studenten over deze masters. De kwaliteit van het Nederlandse onderwijs wordt goed gecontroleerd, maar natuurlijk zijn er ook opleidingen beter dan gemiddeld. Iets meer dan 90 masteropleidingen in Nederland mogen zich ‘topopleiding’ noemen. Ook wordt er ieder jaar gekeken welke instelling de beste universiteit of hogeschool is. Het oordeel is gebaseerd op studentenoordelen en oordelen van experts uit de opleidingswereld.
De Keuzegids is een soort ‘consumentengids’ voor studiekiezers. Ook werkgevers kijken naar het kwaliteitsoordeel van de Keuzegids.

Hbo en wo, wat is het verschil?

Er zijn hbo masters en wo masters. Er zijn ook hbo bachelors en wo bachelors. Hbo en wo (universiteit) zijn echt twee verschillende soorten opleidingen. Hbo is meer praktisch, wo meer theoretisch. Een hbo master doe je meestal nadat je een hbo bacheloropleiding hebt gedaan en een paar jaar werkervaring hebt. Deze master wordt ook wel ‘professional master’ genoemd.

Meer over hbo

Een hbo bachelor is een afgeronde opleiding. Een hbo opleiding is een opleiding op hoog niveau en je leert vooral praktisch toepasbare zaken. Na vier jaar kun je de arbeidsmarkt op. Na een hbo bachelor kún je een master volgen, maar dat hoeft niet persé. Je kunt een hbo master of een wo master volgen. Een hbo master is vooral bedoeld voor mensen met werkervaring die zich als professional willen verdiepen. Deze master wort ook ‘professional master’ genoemd.

Meer over wo (universiteit)

Een wo (universitaire) bachelor is vooral een driejarige theoretische basis voor je universitaire master. Met je wo bachelor ben je niet echt toegerust voor de arbeidsmarkt. Uw kind ‘moet’ nog een universitaire master volgen, pas dan specialiseer je je en bereid je je voor op de arbeidsmarkt. De wo master is een logische aansluiting op een wo bachelor. Een wo bachelor en een wo master vormen samen een volwaardige universitaire opleiding. Zo’n wo master is echt een universitaire opleiding en een vervolg op een universitaire bachelor. Een universitaire opleiding is in principe gericht op ‘wetenschapper worden’. Het gaat hier niet persé over praktische toepasbaarheid maar vooral over verdieping, onderzoek en innovatie. Werkervaring is niet nodig als je een universitaire master wilt volgen.

Een masteropleiding is een nieuwe studiekeuze

Wanneer een master kiezen?

Voor jongvolwassenen is het al lastig een bacheloropleiding te kiezen. Ook nog kiezen voor een master is extra lastig. Maar dat hoeft ook niet meteen. Dat kan ook verderop in de studie. En dat gebeurt in de praktijk ook zo. Studenten maken een heel groeiproces door. Ze ontdekken steeds beter wat écht bij ze past. Soms kiezen studenten ook voor een master die niet logisch aansluit bij hun bacheloropleiding. Dat kom t omdat ze veranderd zijn, beter weten wat ze willen of gewoon andere interesses hebben gekregen. Op zich is dat geen probleem. Wel moeten er soms aanvullende vakken worden gedaan.
Je kunt je universitaire master ook op een andere plek dan je universitaire bachelor doen. Je kunt er zelfs voor kiezen je wo master in het buitenland te doen. Veel studenten doen echter de masteropleiding op dezelfde universiteit als waar ze ook hun universitair bachelor hebben gedaan. Hbo studenten die hun hbo bachelor hebben gehaald en nog verder willen studeren op een universiteit, doen dat vaak op een universiteit die verwant is aan hun hogeschool.

Een master kiezen met verstand

De Keuzegids 2016 geeft zeven tips voor masterkiezers. Op de meeste onderwijsinstellingen is de Keuzegids aanwezig.
(hieronder staat een korte samenvatting, lees de passage in de Keuzegids)
1. Begin op tijd. Oriënteer je al tijdens je bacheloropleiding op de master. 
2. Kies slim je accent. Zoek daarvoor niet alleen binnen je vakgebied.
3. Verdiep je in de arbeidsmarkt. Je kunt je kansen met je keuze vergroten.
4. Kijk over de heg. Kijk goed wat andere universiteiten te bieden hebben.
5. Hoe heet die master echt?
Dit is de naam die je op je diploma terugvindt.
6. Weet hoe je binnenkomt. Alle masters mogen toelatingseisen stellen.
7. Vergelijk de kwaliteit. Weet je welke richting je op wilt, maar twijfel je nog tussen enkele masters? Verdiep je dan in de kwaliteit van die masterprogramma’s. Een master kiezen met verstand!

 

Een master kiezen met verstand. lees de zeven tips van de Keuzegids

Kunt u uw kind helpen met ‘een master kiezen met verstand en gevoel’?

U kunt uw kind zeker helpen bij de masterkeuze. Om te beginnen is ‘leren kiezen’ een vaardigheid die in het leven van uw kind van belang blijft. Een master kiezen is een kwestie van goed nadenken. Maar je moet er ook een goed gevoel bij hebben. Van nogal wat studenten hoor ik dat ze, ook als ze wat verder zijn met hun opleiding, graag met hun ouders overleggen. Natuurlijk kent u de details van al die opleidingen niet, maar u kent uw kind wél. U kunt door slim doorvragen en feedback geven uw zoon of dochter een stapje verder helpen. Maar de keuze ligt natuurlijk uiteindelijk bij uw kind.

Lees ook het artikel:’ masterkeuze, een nieuwe studiekeuze’. Of ‘schakelen van bachelor naar master’.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.