Negatief Bindend Studieadvies en weer dezelfde studie doen?

Door: Hermien Miltenburg · 3 december 2018
Categorie: Studeren

De eerste tentamens zijn gemaakt, de eerste studiepunten binnen. Is het haalbaar om de verplichte hoeveelheid studiepunten te halen? En wat als je ze niet haalt? Een negatief bindend studieadvies en weer dezelfde studie doen? Kan dat? En is dat slim?

Negatief Bindend Studieadvies en weer dezelfde studie doen?

Meer over Bindend Studieadvies (BSA)

Het Bindend Studieadvies is iets waar iedere eerstejaars op het hbo of de universiteit mee te maken krijgt. Ieder studiejaar kan de student 60 studiepunten halen. Dan heb je je studiejaar afgerond. Voor een vierjarige opleiding moet je dus 4×60 studiepunten halen. Dan ben je afgestudeerd. Daar mag je langer dan vier jaar over doen. Alleen in het eerste studiejaar moet je een verplicht minimum aantal studiepunten halen. Dit heet Bindend Studieadvies. Iedere opleiding mag zelf weten hoeveel studiepunten je moet halen om een positief Bindend Studieadvies te krijgen. Na een positief advies mag je gewoon verder met je studie.
Niet alle 60 studiepunten gehaald maar wel het verplichte minimum? Geen probleem, dat kan ook een volgend jaar.

Waarom dit Bindend Studieadvies?

Het Bindend Studieadvies is ingesteld om te voorkomen dat grote groepen studenten weliswaar het eerste studiejaar redelijk doorkomen, maar later toch de studie te moeilijk vinden. Deze studenten vallen dan in hun derde of vierde jaar nog uit. Dat is heel erg jammer. Want met een nieuwe studie opnieuw beginnen is dan haast onhaalbaar geworden.
Liever bekijkt een opleiding in het eerste studiejaar of deze opleiding haalbaar is voor de student. Dan valt de student uit… maar hij kan ook weer aan een nieuwe studie beginnen. Een keer een studiejaar ‘verspelen’ is jammer, maar geen drama. Als de student ondertussen beter weet wat hij wil en wat hij kan, maakt hij gewoon een nieuwe start.

Hoeveel studiepunten moet je halen in je eerste studiejaar?

Een opleiding mag zelf bepalen hoeveel studiepunten je verplicht moet halen in je eerste studiejaar. Dat kan de opleiding ook beoordelen. Zij hebben immers de ervaring dat iemand die bijvoorbeeld 48 studiepunten haalt in het eerste studiejaar, de opleiding waarschijnlijk af kan maken. Dat is de achterliggende gedachte achter studiepunten en Bindend Studieadvies.

Veel studiepunten? Weinig studiepunten?

De minister pleit voor minder studiepunten in het eerste studiejaar. Maar of dat er door komt? Opleidingen willen zelf graag een grens stellen. Dit ook om uitval verderop in het traject te voorkomen. Overigens adviseer ik studiekiezers en ouders goed te kijken naar de eisen die opleidingen stellen aan eerstejaars. Hoge eisen betekent vaak ook meer studiestress.

studiepunten halen in het eerste studiejaar

Elk jaar kan een student 60 studiepunten halen.

Wat als je een negatief Bindend Studieadvies krijgt?

Krijgt een student een negatief Bindend Studieadvies, dan moet hij stoppen met de opleiding. En hij mag dezelfde opleiding op hetzelfde instituut ook de komende drie jaar niet opnieuw doen.
Het is dus anders dan ‘een keertje blijven zitten’. Nee, de opleiding denkt niet dat de student deze opleiding aan kan. En dat is een serieus signaal.

De praktijk bij negatief Bindend Studieadvies en weer dezelfde studie doen op een ander instituut?

Wat is de praktijk? Vaak zie je dat een student die een negatief BSA krijgt weer dezelfde studie gaat doen, maar dan op een ander instituut. Daar heb ik toch een paar vragen bij, en ik vind dat de student zichzelf deze vragen ook moet stellen…

  • Hoe komt het dat de student zijn BSA niet gehaald?
  • Beviel de manier van lesgeven op instituut A niet en heeft hij meer vertrouwen in instituut B.
  • Heeft instituut B een hogere kwaliteit? Is er meer begeleiding? Zijn de docenten beter?

Dat zijn dan wel goede argumenten. Maar nu even een kritische vraag…

Heeft de student die dezelfde opleiding op een ander instituut gaat doen zich echt goed georiënteerd? Open Dagen bezocht? meeloopdagen gedaan? De feiten en cijfers van de opleiding goed gecheckt bij Studiekeuze123? Negatief Bindend Studieadvies en weer dezelfde studie doen? Denk eerst goed na …
Mijn tip: gaat een student weer aan dezelfde opleiding beginnen? Laat hem eerst onderzoeken of de opleiding wezenlijk anders is en beter bij hem past.

Negatief Bindend Studieadvies en weer dezelfde studie doen op hetzelfde instituut

Nog weer een andere trend…. een student ziet aankomen dat hij een negatief Bindend Studieadvies krijgt. Hij stopt met de opleiding voordat de opleiding het advies uitbrengt. Hij heeft nu geen negatief maar ook geen positief Bindend Studieadvies gekregen. Op sommige opleidingen mag de student dan weer gewoon het volgende eerste jaar opnieuw beginnen… De eisen zijn dan vaak wel veel hoger.

Negatief Bindend Studieadvies en weer dezelfde studie doen?
Pas ook hier heel erg mee op. Een negatief Bindend Studieadvies is niet ‘zitten blijven’. Het is een signaal dat de opleiding het niet ziet zitten met jou op deze opleiding. Ik vind dat de student echt een groot risico neemt als hij ‘zomaar’ weer opnieuw begint.
Onderzoek heel goed bij jezelf: Wat ging er fout? Is dezelfde opleiding op hetzelfde instituut echt haalbaar? En wat ga je dan als student veranderen?
Overigens zijn er wel degelijk argumenten om voor 1 februari te stoppen met de studie als je verkeerd gekozen hebt. Maar niet met als doel hetzelfde volgend jaar weer te proberen zonder eerst grondig na te denken.

verkeerde tudiekeuze

Wat dan wel?

Wat zou de student dan wél moeten doen? Krijgt de student mogelijk een negatief Bindend Studieadvies dan is het belangrijk je een paar dingen af te vragen:

  • Is dit inhoudelijk de interessantste studie voor mij?
  • Pas ik op dit instituut?
  • Is dit niveau geschikt voor mij?
  • Of kan ik beter een tijdje gaan werken en opnieuw nadenken over mijn studiekeuze

Ik adviseer studenten hier goed over na te denken. Ook is het belangrijk deze vragen te bespreken met de studieadviseur. En medestudenten, vrienden en ouders hebben natuurlijk ook een mening.

Speciale omstandigheden?

Zijn er overigens speciale omstandigheden geweest? Is dit het argument voor dezelfde studie nog eens doen? Dan kan een student beter op tijd aan de bel trekken bij de studentendecaan. Bij handicaps, belemmeringen, familieomstandigheden kan de studentendecaan iets doen aan het BSA. Maar dan moet de student op tijd contact zoeken.

 

Meer weten over studeren, studiekeuze, studiekosten en tussenjaar? Kijk ook eens naar de facebookgroep ouders en studie

 

 

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.