18 januari 2024 | Categorie: Geldzaken

Hoe lang krijg je studiefinanciering op hbo of universiteit?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research
Hoe lang krijg je studiefinanciering? Een vraag om goed rekening mee te houden als je studeert. Maar zeker ook bij je studiekeuze. 

hoe lang krijg je studiefinanciering

Wat kost studeren?

Studeren is duur. Voor de meeste opleidingen betaal je ongeveer €2500,- per jaar. Daarnaast heb je nog kosten van levensonderhoud, misschien je kamer. Dat moet je maar kunnen betalen, als student. En misschien wil je als ouder ook bijdragen aan de studiekosten.
Gelukkig is er studiefinanciering. Een student krijgt een OV kaart, onder bepaalde omstandigheden een aanvullende beurs en je krijgt de basisbeurs. Een student kan daarnaast lenen. Dat kan allemaal als je voor je dertigste begint met je studie. Begin je na je dertigste, dan mag je nog wel studeren, maar er is geen studiefinanciering meer.

Hoe lang krijg je studiefinanciering op hbo of universiteit?

Een student krijgt geen onbeperkt aantal jaren studiefinanciering. Het aantal jaren dat je studiefinanciering krijgt is afhankelijk van de lengte van de studie:

opleidingleningOV kaartaanvullende beursbasisbeurs
hbo bachelor7 jaar5 jaar4 jaar4 jaar
hbo + 1 jarige hbo master7 jaar5 jaar5 jaar5 jaar
hbo + 2 jarige hbo master8 jaar6 jaar6 jaar6 jaar
wo bachelor + 1 jarige master7 jaar5 jaar4 jaar4 jaar
wo bachelor = 2 jarige master8 jaar6 jaar5 jaar5 jaar
wo bachelor + 3 jarige wo master9 jaar7 jaar6 jaar6 jaar
wo bachelor + 4 jarige wo master10 jaar8 jaar7 jaar7 jaar

Er wordt uitgegaan van de officiële duur van de (master)opleiding zoals die bij DUO geregistreerd staat. Vraag dit ook goed na bij DUO. Er zijn veel regeltjes. DUO is de expert.

Hoe lang mag je studeren? De praktijk

Soms doen studenten echt wel langer over de studie. Er zijn grote verschillen tussen opleidingen onderling. Het is goed dit te vergelijken als je nog met de studiekeuze bezig bent. Bijvoorbeeld: Op de driejarige wo bacheloropleiding biologie in stad X haalt 47% van de studenten het diploma binnen vier jaar. In stad Y is dat 50%. In stad Z is dat 59%. En op een andere universiteit weer 60%. Best grote verschillen. Doe je langer over je universitaire bacheloropleiding, dan krijg je minder studiefinanciering. Je krijgt dan geen basisbeurs en geen aanvullende beurs meer. Voor de hbo bacheloropleiding geldt hetzelfde.

Kwaliteit van de opleiding

Die verschillen hebben te maken met een aantal zaken te maken: Hoe is alles georganiseerd? Kun je vaak hertentamens doen? Hoe is de kwaliteit van de docenten? Hoeveel begeleiding is er?
Ik raad aanstaande bachelor- en masterstudenten aan hier altijd naar te kijken. Dat kan bijvoorbeeld op Studiekeuze123 maar ook in de Keuzegids. Het heeft allemaal te maken met kwaliteit. Ze noemen deze bundeling van gegevens: studiebijsluiter. Net als bij medicijnen weet je na het lezen van de bijsluiter ‘wat er in zit’.

hoe lang krijg je studiefinanciering

 

Hoe lang krijg je studiefinanciering op hbo of universiteit?

De studiefinanciering bestaat uit vijf delen:

1: De basisbeurs
2: De aanvullende beurs
3: De OV kaart
4: Lenen
5: Collegegeldkrediet (is eigenlijk ook gewoon lenen)

Maar wat houdt elk onderdeel nu in?

1: Hoe lang krijg je studiefinanciering op hbo of universiteit? De basisbeurs

De basisbeurs is er voor iedereen. Iedere Nederlander die begint aan een studie op het hbo of de universiteit en die begint voor zijn dertigste krijgt studiefinanciering en dus ook de basisbeurs. (Komt je kind/kom je niet uit Nederland? Kijk dan hier) Woon je nog bij je ouders dan krijg je minder basisbeurs. Voor studenten op kamers is de basisbeurs hoger. Je moet dan wel binnen tien jaar afstuderen. Anders moet je alles terugbetalen. Dat geldt ook voor de aanvullende beurs en de OV kaart. Daarom wordt dit ook wel ‘prestatiebeurs’ genoemd. Je moet een prestatie leveren.

2: De aanvullende beurs

De aanvullende beurs is bedoeld voor studenten waarvan de ouders minder verdienen. Zijn er meer studerende kinderen in het gezin, dan wordt daar ook naar gekeken. Dan kan de inkomensgrens van ouders een stuk hoger liggen. Vanaf 1 januari wordt de grens opnieuw verhoogd. De Belastingdienst rekent uit hoeveel aanvullende beurs je krijgt. (Meer over de aanvullende beurs) De aanvullende beurs is een gift als je binnen tien jaar afstudeert. Anders moet je alles terugbetalen. Bij de aanvraag van de aanvullende beurs gaat DUO ervan uit dat je de aanvullende beurs wilt. Is dat niet zo dan moet je het ‘vinkje’ bij de aanvraag weghalen.

3: De OV kaart

De OV kaart wordt ook wel studentenreisproduct genoemd. Iedereen die recht heeft op studiefinanciering kan de OV kaart krijgen. Je moet dan wel binnen tien jaar afstuderen. Anders moet je alles terugbetalen. Er wordt ook rente berekend over dit bedrag (als je het terug moet betalen). Vanaf de eerste dag dat je de OV kaart aanvroeg. Dat is ook zo voor de aanvullende beurs en de basisbeurs. Tot je afstudeert tellen deze als ‘schuld’. Als je binnen tien jaar afstudeert wordt het een gift.

4: Collegegeldkrediet

Het geld dat je nodig hebt om je collegegeld te betalen kun je lenen. Meestal is dat ruim €2300,- per jaar, want dat is het collegegeld voor dit jaar. Moet je meer collegegeld betalen, dan mag je meer lenen tot een bepaald maximum. (Meer over collegegeld en andere studiekosten) Maar je hoeft natuurlijk niet te lenen. Ook als je niet leent kom je in aanmerking voor de basisbeurs, de OV kaart en eventueel aanvullende beurs. Geld dat je leent moet je altijd terugbetalen. Met rente.

5: Lenen

Je kunt bovendien lenen om je bijkomende kosten te betalen zoals eten, kleding, kamer enz. (Lees ook studiefinanciering in het kort). Je bouwt dan wel een studieschuld op.

Hoelang krijg je de basisbeurs?

In principe krijg je de basisbeurs voor de officiële lengte van je studie. Kies je voor een bachelor op de universiteit, dan kies je voor een opleiding die drie jaar duurt. Doe je er langer over, dan krijg je voor die extra tijd geen basisbeurs. Je krijgt voor die extra tijd ook geen aanvullende beurs.

Hoe lang krijg je de andere delen van de studiefinanciering?

Nogal wat studenten doen langer over hun studie. Als je een jaartje langer over je studie doet, krijg je nog wel een OV kaart. Als je twee of drie jaar langer over je studie doet kun je nog wel lenen. Maar daarna houdt dit ook op. Het is dus belangrijk al te veel studievertraging te voorkomen.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.