3 december 2021 | Categorie: Studeren

Studeren met RSI…Blijf er niet te lang mee rondlopen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Nogal wat studenten hebben op een bepaald moment in hun studie extra ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld als je RSI klachten ontwikkelt. ‘Blijf niet te lang doormodderen’, zegt Annemarie (red: niet haar echte naam). Studeren met RSI … Zoek op tijd ondersteuning op de hogeschool of universiteit.

studeren met RSI

RSI? Zoek op tijd begeleiding bij de studentendecaan, de studentenarts of de studieadviseur

Studeren met RSI valt niet mee

Juist gemotiveerde, hard werkende studenten moeten oppassen met RSI. De RSI vereniging zegt hierover het volgende: Heb je wel eens klachten in de arm-, nek- en/of schouderregio en wil je weten of dit RSI-klachten zijn? Gaan je klachten niet over, of komen ze steeds vaker terug, ga dan naar je arts (huisarts of studentenarts) voor een goede diagnose.
Ze geven ook verschillende tips voor oplossingen. Ook op de site ‘Hoger Onderwijs Toegankelijk’ worden aanbevelingen gedaan voor studenten met een motorische beperking. Lees hieronder hoe studente Annemarie (red: niet de student op de foto) omgaat met haar RSI klachten.

Studeren met RSI. Blijf er niet te lang mee rondlopen

Ik heb een bacheloropleiding op de universiteit gedaan en nu doe ik een masteropleiding.  In mijn eerste masterjaar moest ik veel met de computer werken. In de laatste week voor mijn tentamens wou ik echt nog even ‘knallen’ en werkte ik veel. Toen kreeg ik voor het eerst last van mijn arm.
In eerste instantie dacht ik.. och, dat gaat wel weer over. En inderdaad in de vakantie ging het ook beter. En ook als ik een vak had waar ik vooral veel moest lezen, en minder achter de computer zat, ging het beter. Toen kwam de stage. Dat was heel leuk, maar ik moest ook veel op de computer doen. En toen ging het met mijn arm ook helemaal mis.

Studeren met RSI

Een (studenten)arts kan een diagnose stellen en dan zijn er regelingen mogelijk

Naar de studentendecaan en de studentenarts

Toen realiseerde ik me dat ik hulp moest zoeken. Dat ik extra ondersteuning nodig had. De studentenarts zei dat mijn RSI behoorlijk ernstig was en dat ik met alles moest stoppen. Dat was schrikken. Hoe moest het nu verder met mijn studie? Toen heb ik contact gezocht met de studentendecaan. Die is er onder andere voor persoonlijke problemen tijdens de studie. De studentendecaan op het hbo of de universiteit heeft een heel andere functie dan de schooldecaan op de middelbare school. De schooldecaan helpt bij studiekeuze. De studentendecaan zoekt naar oplossingen en regelingen als er problemen zijn met de studie.

Tijdelijk stoppen

Ik heb nu een regeling waarmee ik tijdelijk kan stoppen met de studie. Zodra het weer kan, ga ik halftijds weer studeren. Alles blijft gewoon doorlopen, daar bleek een regeling voor te zijn. Ik houd de studiepunten die ik gehaald heb, mijn tentamens blijven gewoon gelding. En ook kan ik nog overal bij. Ik kan de e-mail van de universiteit nog gebruiken, ik kan nog bij alle vakken, alles is nog toegankelijk. Dat maakt het ook makkelijker straks mijn studie weer op te pakken. Annemarie (niet haar echte naam, die is wel bekend bij de redactie)

Als je (extra) ondersteuning nodig hebt

Haast elke student heeft wel eens extra ondersteuning nodig. Er zijn op het hbo en de universiteit verschillende professionals die daarbij kunnen helpen. Het is belangrijk zelf als student het initiatief te nemen. Dat vinden sommige studenten lastig. Maar in werkelijkheid is het juist heel sterk als een student weet hoe hij hulp moet vragen.
Extra ondersteuning is soms nodig als het heel goed gaat en je je studie wilt verbreden of een excellentie /honours programma wilt volgen. Extra ondersteuning kan ook nuttig zijn als er problemen zijn. Hoe sneller een student hulp vraagt, hoe meer er mogelijk is.
Overigens is de kwaliteit van de ondersteuning niet op elke hbo of universiteit hetzelfde. Er zijn duidelijke verschillen.

Webinars over studeren en studiekeuze

De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit. Elk webinar heeft weer een ander thema en er zijn telkens andere studenten die hun verhaal delen. Je kunt ieder webinar los volgen maar natuurlijk ook de hele serie.

12 januari 2022 19.30-20.30 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 19.30-20.30 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 19.30-20.30 Aanmelden Alles over geldzaken

19 oktober 2021  Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
17 november 2021 Je interesses ontdekken Terugkijken
14 december 2021 begeleiding en ondersteuning op hbo en wo. Terugkijken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.