22 november 2021 | Categorie: Studiekeuze

Studeren als je extra ondersteuning nodig hebt, webinar

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Haast elke student heeft tijdens de studie wel eens extra ondersteuning nodig. Als er problemen zijn of juist als het heel goed gaat en je je studie wilt verdiepen of verbreden In dit webinar info over ‘studeren als je extra ondersteuning nodig hebt’. Begeleiding en ondersteuning op hbo en wo. Terugkijken

studeren als je extra ondersteuning nodig hebt

Webinar: Studeren als je extra ondersteuning nodig hebt

Volwassenen die gestudeerd hebben, kijk vaak nogal romantisch terug op hun studententijd. De herinnering heeft hun verhalen gekleurd. En ze hebben in een heel andere tijd gestudeerd. De situatie van studenten nu is anders. Meer dan de helft van de studenten ervaart psychische klachten. Onderzoek naar de mentale gezondheid van de studenten laat een zorgelijke uitslag zien. Studeren is geen ‘Efteling’. (en zelfs in de Efteling zijn er draken). Zijn er bijzondere omstandigheden? Goed om dit te melden voor aanvang van de studie.

Tijdens de Coronacrisis heb ik al veel studenten gesproken die aangaven te kampen te hebben met eenzaamheid, stress en druk. Ik vind de uitkomsten van de monitor dan ook reden tot grote zorg. (…) En de stress en druk bij studenten komt van meerdere kanten dan alleen het onderwijs. Ook de financiële situatie van studenten en de perspectieven voor studenten op de arbeids- en woningmarkt kunnen een rol spelen. (…) minister Van Engelshoven.

Studeren als je extra ondersteuning nodig hebt. ‘Hulptroepen’ zoeken is altijd belangrijk

Bovengenoemde problemen zullen echt niet beperkt zijn tot jong-volwassenen in het Hoger Onderwijs. Ook op de mbo’s, middelbare scholen en bij werkende jongeren zullen er vergelijkbare problemen zijn. Maar dit blog gaat specifiek over hbo en universiteit. Daarom meer over hulpmogelijkheden op het hbo en de universiteit.
Op tijd hulp zoeken is natuurlijk voor iedereen belangrijk. Dat is ook belangrijk als je je studie wilt verdiepen of verbreden. Hulp zoeken gaat echt niet alleen over ‘problemen’. je moet ook zeker hulp zoeken als je je studie interessanter of zwaarder wilt maken omdat het je ‘te makkelijk’ af gaat. Of omdat je inhoudelijk meer uit je studietijd wilt halen.

Studeren als je extra ondersteuning nodig hebt om je studie te verbreden of te verdiepen

Er zijn studenten die naast hun bacheloropleiding of masteropleiding extra vakken willen volgen. Op sommige universiteiten en hogescholen kan dat ook. Je kunt op sommige plekken zelfs een dubbele bachelor of een dubbele master volgen. Ook dan heb je extra ondersteuning nodig. Samen met je studieadviseur of je studieloopbaanbegeleider kun je je studie verdiepen of verbreden. En zó je opleiding interessanter maken. Maar daarvoor moet je wel zélf het initiatief nemen. Tijdens het webinar praat ik met studenten Siri (WUR) en Stijn (Radboud). Zij hebben beiden hulp gevraagd … en gevonden.

Het verhaal van Siri: Studeren met dyslexie

Toen ik op de middelbare school zat werd bij mij dyslexie geconstateerd. Toen had ik nog niet helemaal in de gaten wat dit voor invloed zou hebben op mijn studie. Ik kan tot op de dag van vandaag niet goed lezen en maak vaak spel- en zinsfouten. Tijdens mijn studie vond ik het soms lastig om powerpoint presentaties en teksten te volgen. Ook was de hoeveelheid tekst in de vorm van artikelen en boeken soms niet makkelijk om bij te houden.

Maar er was hulp. Een voorleesprogramma op de computer

Wat mij enorm heeft geholpen is een computerprogramma wat mijn ouders voor mij hebben gekocht, een voorleesprogramma waarin ik artikelen, teksten, boeken etc. kan inscannen of kopiëren om deze vervolgens op het leestempo wat ik fijn vind, voorgelezen te krijgen. Dit programma heb ik tijdens mijn bachelor en master studies bijna iedere dag gebruikt. Daarnaast hielp het voor mij om tijdens groepswerk even aan te geven dat ik soms wat meer tijd nodig heb voor bepaalde lees -of schrijftaken. Hier werd altijd met veel begrip op gereageerd.

Hulp van mijn omgeving

Medestudenten en familieleden hielpen mij ook altijd graag, door bijvoorbeeld even door mijn verslagen heen te bladeren. Ook hield de universiteit er rekening mee door mij bijvoorbeeld extra tijd op tentamens te geven en bood mijn studieadviseur mij altijd alle hulp aan die ik soms nodig had. 

Met plezier gestudeerd…

Ik heb veel geleerd van het hebben van dyslexie, nu weet ik nu dat er altijd genoeg mensen klaar staan om je te helpen, er veel hulpmiddelen beschikbaar zijn, en dat het natuurlijk helemaal niet erg is als je soms hier en daar een spel- of zinsfout maak. Zo heb ik met heel veel plezier gestudeerd, artikelen gelezen, verslagen geschreven en uiteindelijk mijn diploma’s gehaald.

Ik was echt niet de enige

Ik merkte dat er ook genoeg medestudenten waren die tijdens hun studie extra ondersteuning nodig hadden. Heel belangrijk om dan op tijd hulp te zoeken.
Het is niet zo dat je elke week benaderd wordt door je studieadviseur of studieloopbaanbegeleider. Je moet vooral zelf aan de bel trekken.
Mij gaf die hulp rust en zekerheid. En langzaam maar zeker leerde ik met mijn problemen om te gaan. 

Het verhaal van Stijn

Op tijd advies vragen aan je studieadviseur is echt belangrijk. Vroeger op de middelbare school kreeg je eigenlijk aan alle kanten ondersteuning als je ergens mee zat. Op het hbo en de universiteit is dat echt niet zo. Ik realiseerde me dat ik extra ondersteuning nodig had om mijn studie echt ‘op maat’ te maken. Maar toen ik nog op het vwo zat had ik eigenlijk nog niet goed geleerd hoe belangrijk hulp vragen is. En dat je dat ook echt moet leren. Om hulp vragen vond ik toen nog heel spannend.

Geen hoogvlieger

Ik ben geen hoogvlieger. Maar toch wou ik graag Geneeskunde studeren. Waar ik al bang voor was gebeurde, helaas…. Ik werd niet geselecteerd. Dan maar Biologie.. dacht ik. Daar kon ik zonder selectie aan beginnen. Maar ik voelde me niet echt gelukkig. En het ging dan ook niet goed. Was de universiteit überhaupt wel een goede plek voor mij?

Nadenken tijdens mijn tussenjaar

Tijdens mijn tussenjaar heb ik bij de Lidl gewerkt als vakkenvuller en ook bijlessen gegeven op een huiswerkinstituut. Bijlessen geven vond ik fijn en zo begon ik na te denken of een sociale studie bij me zou passen. En daar ben ik ook aan begonnen. Aan Bestuurskunde. Maar de twijfel bleef. Het had geen zin dit weg te stoppen. Met mijn studieadviseur heb ik toen een serie gesprekken gehad en dat gaf me een goed gevoel. En samen hebben we ook een vakkenpakket samengesteld met wat extra vakken erbij van de opleiding Psychologie. Ook heb ik veel contact gezocht met mijn docenten. Nu gaat het heel goed, ik zit in mijn tweede jaar. Maar ik had echt wel extra ondersteuning nodig om mijn studie ‘op maat’ te maken. Mijn tip aan studiekiezers: Denk erover na hoe je hulp vraagt en oefen dat ook. Want op het hbo of de uni moet je echt wel hulp kunnen vragen…

Welke begeleiding krijg je op hbo of universiteit? Studeren als je extra ondersteuning nodig hebt

Een student heeft op het hbo of de universiteit veel meer eigen verantwoordelijkheid dan op de middelbare school. Op de middelbare school was er nog altijd de mentor die alles een beetje in de gaten hield. En die zo nu en dan een gesprekje had met de scholier en de ouders. In het hoger onderwijs is dat anders.
Een belangrijk verschil is dat de hogeschool en universiteit in principe alleen met de student communicereert, niet met ouders. Mentorgesprekken of ouderavonden zoals op de middelbare school zijn er niet meer. Ook wordt er geen ‘rapport’ meegegeven. En een student moet zelf de regie nemen op zijn opleiding. Hij moet zelf verantwoordelijkheid nemen als er iets niet goed gaat. Of als het juist zo goed gaat dat extra vakken een goed idee is.
Er zijn op het hbo en de universiteit genoeg mensen die allerlei soorten ondersteuning kunnen bieden aan studenten. En het is belangrijk dat ouders ook weten welke ‘hulptroepen’ er zijn voor studenten. Want haast iedere student heeft ‘ergens in het traject’ wel een van deze professionals nodig. En dan is het fijn als je als ouder je kind een beetje de weg kunt wijzen.

De studieadviseur of studieloopbaanbegeleider

Een belangrijk aanspreekpunt is je studieadviseur of studieloopbaanbegeleider (SLB-er) Dit is een belangrijke professional in het hele traject van de student, van studiekeuze tot afstuderen. De belangrijkste zaken die je met je studieadviseur of studieloopbaanbegeleider kunt bespreken zijn:

  • Als er tegenvallers zijn: Een studieadviseur kan je helpen en soms doorverwijzen als je te weinig studiepunten haalt of als je twijfelt aan je studiekeuze
  • De studieadviseur of studieloopbaanbegeleider is er voor studie-gerelateerde problemen, zoals discipline, motivatie, faalangst, concentratieproblemen, studieplanning, enz. Als dat nodig is kan de studieadviseur je doorverwijzen naar andere ‘hulpverleners’.
  • De studieadviseur kan je ook helpen als je extra vakken wilt doen of een dubbele opleiding wilt volgen. Of als je een ‘honours’ of excellentietraject wilt volgen.

De studentendecaan

De studentendecaan is er onder andere voor:

De studentenpsycholoog

De studentenpsycholoog is er vooral voor persoonlijke problemen en als een student veel stress ervaart. Voor nogal wat studenten is contact zoeken met een studentenpsycholoog een grote stap en voelt het als falen. Helemaal niet nodig. Het is juist krachtig als je hulp zoekt als je dat nodig hebt.
Er zijn nog meer ‘hulpverleners’. Ik adviseer ouders goed op te zoeken welke professionals kunnen helpen. Dan kunt u als ouders gericht advies geven, mocht dat nodig zijn.
Handige sites: Studeer met een plan

Studeren als je extra ondersteuning nodig hebt, het webinar

Op 14 december 19.30 – 20.30 vertellen Siri en Stijn hun verhaal. Ik geef u wat meer informatie over de begeleiding die er is op hogeschool en universiteit en hoe u kunt opzoeken hoe goed die begeleiding is. Er zijn extra financiële mogelijkheden voor studenten die wat meer begeleiding nodig hebben. Ook hierover geef ik u informatie.

Studiekeuze webinars voor ouders (elke maand een ander thema, in december: Studeren als je extra ondersteuning nodig hebt)

De webinars zijn gericht op ouders met een kind in bovenbouw havo/vwo of beginnend studenten. Maar ook leerlingen en studenten zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen.

14 december 2021 Aanmelden Studeren als je (extra) ondersteuning nodig hebt
12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken

19 oktober 2021  Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
17 november 2021. Je interesses ontdekken

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.