16 september 2021 | Categorie: Studeren, Studiekeuze

Studeren is (ook) groeien als mens, webinar

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Je gaat studeren om kennis op te doen. En om later een interessante baan te hebben. Maar studeren is meer. Studeren is ook groeien als mens. Studenten David en Anita vertellen tijdens het webinar van 19 oktober, 19.30-20.30 hoe het hen vergaan is van studiekeuze tot waar ze nu zijn. Terug kijken

studeren is ook groeien als mens

Studenten tijdens de introductie

Ontdekken wie je bent en wat je wilt

Jongeren hebben het lastig gehad in de afgelopen periode, daar is iedereen het wel over eens. Via het online onderwijs kon de kennisontwikkeling nog wel redelijk doorgaan. Maar de persoonlijke ontwikkeling, het persoonlijke groeiproces van jongeren heeft op een laag pitje gestaan. Heel jammer. Het is voor studiekiezers en beginnend studenten juist zo belangrijk te ontdekken wie ze zijn en wat bij ze past.

studeren is ook groeien als mens

Bij elke nieuwe fase in de studiestudiekeuze en de studie is het verstandig stil te staan bij de vijf wezenlijke keuzevragen.

Ontdekken welke studie bij je past

In de loop van het proces moet een jongere ontdekken waar hij naartoe wil met zijn leven. Welke richting hij op zal gaan. Dat hoeft niet persé de keuze voor een concreet beroep te zijn. Maar je moet wel ontdekken welke richting het zo ongeveer op zal gaan met je studie- en beroepskeuze.
Tijdens het webinar laat ik ouders en leerlingen zien welke stappen in het studiekeuzeproces belangrijk zijn. Aan de ene kant is dat goed zaken opzoeken op het internet en te ontdekken welke mogelijkheden er zijn. Aan de andere kant is het belangrijk te ervaren hoe een opleiding en opleidingsinstituut aanvoelt.

Studeren is (ook) groeien als mens

Studeren is echt veel meer dan alleen kennis opdoen. Je groeit ook als mens, ontdekt steeds beter wat je kunt en wat je wilt. Dit proces van volwassen worden kun je alleen doen in een omgeving waarin je je thuis voelt. Gelukkig kunnen studiekiezers en ouders weer fysiek naar opleidingsinstituten gaan kijken. Want juist ‘voor je gevoel’ is dat zo enorm belangrijk.
Met de tips die David, Anita en ik geven aan ouders en studiekiezers ga je goed voorbereid naar Open Dagen en meeloopdagen.

Studeren is (ook) groeien als mens. Anita Manasijev aan het woord

Anita Manasijev

Naast je studie ook leuke afleiding hebben is belangrijk, want het gaat niet alleen maar om het studeren. Het gaat ook om je groei als persoon. Soms kun je als student veel druk ervaren vanuit je omgeving om goede cijfers te halen. Om de beste te zijn. De beste cijfers halen is helemaal niet wat ertoe doet. Het maakte mij (over het algemeen) veel gelukkiger als ik een vak haalde met een 6 en ik naast het studeren kon genieten van leuke dingen eromheen. Dat vond ik soms belangrijker dan een 9 halen als ik daarvoor alle andere belangrijke dingen moest laten schieten. Zo probeer ik téveel stress en daarmee een burn-out te voorkomen.

Studeren is niet alleen maar ‘leuk’

Er zijn nu eenmaal ook minder leuke onderdelen in een studie. Ik heb best een paar pittige vakken die ik meerdere keren heb moeten herkansen. Ik vond het belangrijk niet op te geven en ging de vakken over doen. Gewoon dit stukje van de stof nog eens herhalen. Daar heb ik veel van geleerd. Achteraf zie ik dat het logisch was dat sommige dingen niet liepen zoals ik ze plande. Ook dat is een groeiproces. 

Studeren is (ook) groeien als mens. Het verhaal van David Mornout

studeren is ook groeien als mens

David Mornout

Ik vond het lastig om mijn studiekeuze te maken. het was voor mij een heel zoekproces. Ik ben naar heel wat open dagen geweest, ik heb op het internet rondgekeken, ik heb meeloopdagen gedaan… Van alles en nog wat. Dat heeft me heel veel tijd gekost. Uiteindelijk kwam ik uit bij de bacheloropleiding ‘International Land and Water management’. Dat was gelukkig een goede keuze. Deze opleiding kun je ook op het hbo doen. Maar ik heb voor de universiteit gekozen. Een universitaire opleiding bestaat uit twee delen. Een bacheloropleiding en een masteropleiding. Je kunt een heel andere masteropleiding gaan doen, maar ik heb ervoor gekozen een aansluitende master te doen. Dan verdiep je dus eigenlijk je basiskennis en word je expert op je vakgebied. Ik ben nu bezig met mijn masteropleiding. 

Studiekeuze is ontdekken waar je passie ligt, ook tijdens je studie

Ook tijdens je studie moet je nog heel wat kiezen. En net zoals voor het kiezen van je bacheloropleiding is dit ook een heel proces. Ook in deze fase moet je ontdekken wat bij je past en wat je wilt. Dat doe je stap voor stap en heb je hulp nodig, dan kun je die krijgen van je studieadviseur. In je bacheloropleiding heb je namelijk heel wat vrije keuze. Een half studiejaar besteed je aan je minor. Daarbinnen kun je ook weer verschillende onderwerpen doen en je kunt je minor ook op een ander instituut doen. Zelfs in het buitenland, als Corona straks weer voorbij is. Ik heb de minor educatie gedaan. Je krijgt dan een lesbevoegdheid. Want misschien wil ik later wel docent worden. Maar het kan ook nog best iets anders worden. Met de thema’s van mijn studie ben ik ook buiten mijn opleiding bezig. Dat helpt om te bedenken wat ik later wil worden. Een voorbeeld is dat ik waterambassadeur ben. Dat is een netwerk van studenten die allemaal een studie doen gerelateerd aan water. Samen organiseren we activiteiten voor andere studenten. En dat is natuurlijk ook goed voor mijn professionele netwerk.

Webinar over studiekeuze, studeren, het leenstelsel en een tussenjaar

Tijdens het webinar laten we u zien welke stappen een studiekiezer kan zetten in het studiekeuzeproces. Ook geef ik tips hoe je als ouder je kind daarbij kunt ondersteunen. We delen daarbij graag onze eigen ervaringen. De studenten hun persoonlijke ervaring als studiekiezer en student, ik als docent en moeder.
Ook vertellen we wat meer over de opbouw van een hbo en een universitaire opleiding en waar je op moet letten als je informatie zoekt over een opleiding of instituut. Tenslotte gaan we in op alle geldzaken. En kan een studiekiezer nog niet kiezen? Ik geef ook wat tips voor een tussenjaar.

Voor ouders en studiekiezers hbo of universiteit

Het webinar is bedoeld voor ouders met een kind in de bovenbouw havo/vwo en de leerlingen zelf zijn natuurlijk ook welkom. We gaan niet in op een bepaalde opleiding of een bepaalde hogeschool of universiteit. Het gaat breed over een studie kiezen en studeren in het hoger onderwijs. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen.
Wilt u vooraf meer weten? Mail of bel mij gerust of vermeld de vraag hieronder in het reactieblok.

19 oktober 2021 Aanmelden Studeren is (ook) groeien als mens
17 november 2021 Aanmelden Je interesses ontdekken
14 december 2021 Aanmelden Studeren als je extra ondersteuning nodig hebt
12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 Aanmelden

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.