3 november 2021 | Categorie: Studeren, Studiekeuze

Je interesses ontdekken is een proces, webinar

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Hoe ontdek je nou wat je echt interessant vindt? Iets dat je je hele studietijd of misschien wel je hele werkzame leven boeiend vindt? Je interesses ontdekken? Hoe doe je dat bij studiekeuze en tijdens je studie. Terugkijken. Wilt u de Power Point ontvangen zodat u de links naar verdiepende artikelen kunt volgen? Ik stuur hem graag toe.

je interesses ontdekken

Wat vind je écht interessant?

Best heel moeilijk om te ontdekken wat je echt interessant vindt om te gaan studeren. Sommige studiekiezers, en hun ouders, vinden dat zó spannend dat ze er echt keuzestress van krijgen. Maar stress helpt natuurlijk niet. En het is ook niet nodig.
Er zijn best veel stappen die studiekiezers en ouders kunnen zetten om te ontdekken wat er allemaal te koop is in ‘studieland’. En wat wel of niet past bij jou of bij je kind.

Studiekeuzestripboek, eenvoudige stappen die je samen rustig kunt zetten

Het Studiekeuzestripboek kan al zo’n makkelijk handvat zijn waarmee ouders en studiekiezers samen verder komen. Download
Tijdens het webinar nemen studenten Geke en Myrthe, en ik als oudervoorlichter, jullie mee langs alle stappen die je als studiekiezer, en ouder van een studiekiezer, kunt zetten.
Wat me opvalt aan het verhaal van Geke en Myrthe, en van veel andere studenten, is dat studiekeuze niet zomaar ineens komt. Het is een proces dat ergens in de bovenbouw van de middelbare school begint. Een proces dat niet stopt als je student op een hogeschool of universiteit bent. Want ook dan moet je nog vaak kiezen welke richting je nou precies op wilt. En die mogelijkheid is er ook. Studiekeuze is niet zo definitief als het lijkt.

Je interesses ontdekken, een levenslang proces

Je interesses ontdekken is iets waar je misschien wel je hele leven mee bezig blijft. Ik vind het dus ook belangrijk dat jongvolwassenen leren hoe je keuzes maakt en ontdekt wat je écht interessant vindt. Dat gaat verder dan alleen studiekeuze.
Is studiekeuze dan nooit klaar? Ja, voor een belangrijk stuk wel. Op een bepaald moment weet je dat je echt iets wilt doen met biologie. Of met mensen. Of met kunst. En binnen dit interessegebied kun en moet je blijven zoeken. Misschien wel een leven lang. En kun je ook blijven veranderen.

Je interesses ontdekken. Het verhaal van Myrthe

Myrthe Bouma

Ik vind het belangrijk is om breder te kijken dan alleen schoolvakken. Motivatie is voor mij doorslaggevend. Voor mij is passie voor een onderwerp belangrijker dan de cijfers die je voor je schoolvakken haalt. Ik wou heel graag iets met ecologie doen. De samenhang van alles in de natuur vind ik heel interessant en ik wil eraan meehelpen onze aarde en het leven erop zo goed mogelijk te beschermen. Maar biologie was niet mijn sterke punt.

Gezakt op biologie

Maar omdat ik ecologie zo interessant vond dacht ik er in eerste instantie toch over om biologie te gaan studeren. Dat leek me een logische stap. Maar ik zakte voor mijn vwo, helaas juist op biologie. Toen ben ik nog eens verder gaan zoeken. Ik ging verder kijken dan alleen de schoolvakken. Waar ligt mijn werkelijke interesse?

Breder kijken

Ik ben veel breder gaan kijken en toen kwam ik uit op Bos- en Natuurbeheer. Dat blijkt eigenlijk ook de ecologie richting van biologie te zijn. Dat wist ik  niet. Voordat ik echt met studiekeuze bezig ging had ik nog nooit van deze studie gehoord. Pas door me goed te oriënteren ben ik daar achter gekomen. Mijn studie bevalt me goed en ik haal erg goede cijfers. Voor mij was het belangrijk om echt goed na te denken waar mijn interesses liggen en niet meteen te denken dat daar vast geen passende opleiding bij is. Wat die bleek er juist wel te zijn.

Je interesses ontdekken, het verhaal van Geke

Geke Lobregt

‘Omzien naar je naaste’, dat is wat ik wilde doen. Hoe precies? Die vraag wist ik in zes vwo nog niet te beantwoorden. Dat ik met mensen wilde werken wees me gelukkig al wel in een bepaalde richting. De sociale studies spraken mij aan. Na een open dag besloot ik, tegen al mijn verwachtingen in, op deze universiteit te gaan studeren. De bacheloropleiding die ik gekozen heb, ‘Gezondheid en Maatschappij’ gaat over manieren hoe we mensen kunnen helpen gezonder te leven.

Steeds beter ontdekken wat ik interessant vind

Tijdens mijn studie begon mijn interesse in voeding steeds meer te groeien. Op de middelbare school dacht ik dat mijn bachelorkeuze allesbepalend was. Maar gaandeweg ontdekte ik dat er nog veel meer aspecten kwamen kijken bij gezondheid. Ik doe een universitaire studie en die bestaat feitelijk uit twee opleidingen, een bacheloropleiding en een masteropleiding. Ik kwam er achter dat switchen van studie makkelijk kan. Mijn masteropleiding, mijn tweede opleiding dus, heeft ook met gezondheid te maken, maar heeft gezonde voeding als voornaamste focus. Mijn bachelor en master samen hebben een mooi pakket gevormd waarmee ik mensen wil leren om een gezond en duurzaam eetpatroon te hanteren.  

Van idee veranderen mag!

Het leuke van de verhalen van Myrthe en Geke vind ik dat ze beiden wel zo ongeveer weten wat ze interessant vinden. En ook dat ze beiden, als studiekiezer én als student, blijven zoeken naar de meest interessante invulling van hun studie. Allebei groeien ze tijdens hun opleiding en weten steeds beter wat ze willen. Op 17 november vertellen Myrthe en Geke hier meer over.
En ter geruststelling: een studiekiezer die zo ongeveer weet van zichzelf waar zijn interesses liggen en daar gemotiveerd aan werkt… die komt er wel.

Webinars over studeren en studiekeuze

Deze webinars zijn gericht op ouders met een kind in bovenbouw havo/vwo of beginnend studenten. Maar ook leerlingen en studenten zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen. De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit.

14 december 2021 Aanmelden Studeren als je (extra) ondersteuning nodig hebt
12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken

19 oktober 2021  Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
17 november 2021 Je interesses ontdekken Terugkijken

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Ingrid · 16-11-2021 om 13:47

    Goedemiddag mevrouw Miltenburg,

    Van verschillende ouders krijg ik de vraag of het ook mogelijk is om het webinar op een later moment terug te zien?

    Met vriendelijke groet,
    Ingrid Bouwhuis

    1. Dag Ingrid, ja over een paar dagen komt er een link naar het webinar hier en op de facebookgroep voor ouders die nog eens naar he webinar over je interesses ontdekken willen kijken. En mensen kunnen dan ook later nog de power point aanvragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.