16 september 2018 | Categorie: Studiekeuze

Hbo opleidingen snel en makkelijk vergelijken

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Worstelt uw zoon of dochter met de studiekeuze? Misschien kunt u een beetje meedenken. De eerste stap in het studiekeuzeproces is weten wie je bent en wat je wilt. Maar tegelijkertijd zal de studiekiezer ook opleidingen opzoeken op het internet. Hoe kun je hbo opleidingen snel en makkelijk vergelijken? Er is een vergelijkbaar artikel over universitaire bacheloropleidingen

hbo opleidingen snel en makkelijk vergelijken

Verschillende studiekeuzesites

Er zijn verschillende studiekeuzesites. Dat is handig. Hbo opleidingen snel en makkelijk vergelijken kan veel betekenen in het studiekeuzeproces. Een site van het ministerie is www.studiekeuze123.nl. Een andere belangrijke studiekeuzesite is www.kiesjestudie.nl. Over deze sites heb ik al meerdere keren geschreven. In dit artikel ga ik in op www.hbo.bachelors.nl.

Wie is verantwoordelijk voor de inhoud van de site?

De hbo’s leveren zelf de beschrijvingen van de opleidingen aan. Zo kan de informatie correct en actueel blijven. Daarnaast werken belangrijke organisaties mee aan de site zoals het Nibud, dat informatie geeft over studiekosten. De Nationale Studentenênquete is de basis voor de studentoordelen. Hbo opleidingen snel en makkelijk vergelijken aan de hand van studentenoordelen is heel verhelderend.

Alle Open Dagen snel vinden

Op de homepagina kunt u alle Open Dagen meteen vinden. Open Dagen bezoeken is een klus die vooral in 4 havo moet gebeuren. In de praktijk zijn er maar een paar zaterdagen waarop dat kan en vaak hebben twee of drie hbo’s op dezelfde zaterdag een Open Dag. Goed plannen dus. Maar er zijn nog meer voorlichtingsactiviteiten zoals meeloopdagen. Die vind je onder de knop ‘voorlichtingsactiviteiten’ die op de home-pagina staat. Gaat u mee naar een Open Dag? Als uw kind dat op prijs stelt zou ik dat zeker doen. Op verschillende hbo’s zijn er ook speciale ouderprogramma’s.

mijn kind is eerstejaars

Hbo opleidingen snel en makkelijk vergelijken per interessegebied

Er zijn verschillende manieren waarop je met de site aan de slag kunt. Heeft de studiekiezer nog geen idee waar hij naar moet kijken? Ikzelf vind de knop ‘opleiding zoeken’ vanaf de home-pagina het beste om mee te beginnen.
Ik raad de studiekiezer aan te beginnen met ‘interessegebied’. Dan verschijnt er een lijstje interessegebieden of thema’s. Als je klikt op een interessegebied dat je wel wat lijkt, komt er een lange lijst met hbo bacheloropleidingen en de universiteiten waar die gegeven worden. Klik je op ‘profiel’, dan verfijn je de zoekopdracht. Klik op ‘zoek’ en je bent een hele stap voorwaarts.

Hbo opleidingen snel en makkelijk vergelijken? Welke hogeschool?

Er zijn nog meer filters, bijvoorbeeld de filter ‘hogeschool’. Deze filter zou ik nog even met rust laten. Ik raad de studiekiezer aan eerst goed rond te kijken bij de verschillende opleidingen. Het gaat in de eerste plaats om een opleiding die bij je past. Daarna zou ik pas gaan kijken naar de hogeschool en de stad. De meeste studiekiezers zullen kijken naar een voltijds opleiding. Dat klik je aan bij ‘vorm’. Als je nog geen opleidingsnaam weet is dat niet erg. In de rechterkolom staat immers de complete lijst.

Meer over een opleiding

De studiekiezer kan vervolgens klikken op een opleiding die hem wel wat lijkt. Al snel zie je een korte omschrijving van de opleiding en soms een filmpje. Rechts zie je wat feitelijke gegevens. Is er een numerus fixus/decentrale selectie of word je met het juiste profiel altijd toegelaten? En natuurlijk is er een link naar de opleidingswebsite.

De hogeschool, het studieprogramma en het onderwijs

Aan de linkerkant vind je meer over de betreffende hbo instelling en hoe de opleiding gewaardeerd wordt. Je vindt hier ook meer over het studieprogramma en het onderwijs. Vooral de vakken van het eerste studiejaar zijn belangrijk om te bekijken. En hoe worden de vakken gegeven? Past deze manier van lesgeven bij de studiekiezer? Dat is op zich wel belangrijk om je af te vragen. In het eerste studiejaar moet je voldoende studiepunten halen om een positief Bindend Studieadvies te halen.

KUniversitaire opleidingen snel en makkelijk vergelijken

Hbo opleidingen snel en makkelijk vergelijken: Studiekosten

U zult zeker ook wel kijken naar de kosten van de opleiding. Het merendeel van de kosten is voor bijna alle opleidingen hetzelfde, denk aan collegegeld en kosten voor levensonderhoud. De hoogte van de kamerhuur kan flink per stad verschillen en ook de bijkomende studiekosten verschillen. Maar op het totaalbedrag van studiekosten maakt dat natuurlijk niet veel uit.

Hbo opleidingen snel en makkelijk vergelijken? Kijk naar de studentenoordelen

Op de site staan ook wat verhalen van studenten en het studentenleven. Ik vind dat de studiekiezer dat eigenlijk het beste ‘life’ kan ervaren. Naar zo’n Open Dag gaan, en later een meeloopdag. Dat is een hele slimme manier om studenten te spreken (wat overigens heel erg belangrijk is).
Op de site staat ook bij ‘feiten en cijfers’ wat het oordeel van de studenten is in de Nationale Studentenenquête (studiebijsluiter). Lees als ouder deze gegevens goed door. Studiekiezers kijken hier soms niet zo naar, maar ouders, het is echt belangrijk hoe studenten hun opleiding beoordelen… wordt een opleiding minder goed gewaardeerd, dan is het slim om te achterhalen waar hem dat in zit.

meeloopdag

 

Na de studie

Wat word je na deze opleiding? Ouders kijken hier vaak naar, en terecht natuurlijk. U wilt weten wat de toekomstmogelijkheden van uw kind zijn. U wilt een idee hebben welke kant het op gaat. Maar de exacte loopbaan van een student krijgt pas in de loop der jaren vorm. Wel zal hij tijdens zijn opleiding veel voorbeelden krijgen die met zijn toekomstige beroep te maken hebben. Ook de stages zullen gerelateerd zijn aan het toekomstige beroep. Maar toch, na afstuderen zullen er nog heel wat mensen van loopbaan veranderen. Dat is wel de trend. Maar een breed hbo opgeleide professional is op veranderingen voorbereid. Wat het beroep van de toekomst is? Het blijft een vraagteken. (baankansen na het hbo volgens het UWV)

hbo opleidingen snel en makkelijk vergelijken

Of toch nog doorstuderen?

Een behoorlijk percentage hbo afgestudeerden gaat nóg een opleiding volgen. Na een afgeronde hbo opleiding kun je namelijk een universitaire master gaan volgen. Een universitaire master duurt een, twee jaar of drie jaar, afhankelijk van het onderwerp. Het is verstandig om te kijken hoe het met de doorstroom zit. Soms is het heel makkelijk om na een hbo door te stromen, soms moet er een schakelprogramma gevolgd worden. Informeer hier voor aanvang van de hbo opleiding naar. Gaat het heel goed in het tweede of het derde leerjaar van het hbo? Dan is het slim om eens contact te zoeken met de masteropleiding van je keuze. De vrije studieruimte op het hbo kan soms afgestemd worden op de eisen die de master stelt. Dat scheelt straks heel wat schakelvakken. Een universitaire master duurt zoals gezegd een, twee of drie jaar. Dat hangt af van het onderwerp van de master. Technische masters duren bijvoorbeeld in principe twee jaar. Medische masters drie. Moet de student een schakelprogramma volgen, dan duurt het natuurlijk langer voordat de opleiding is afgerond. Er zijn ook hbo masteropleidingen. Die worden meestal gevolgd door mensen die al werken.

Ik wou vroeger dierenarts worden. Maar met havo word je daarvoor niet toegelaten. Toen heb ik eerst een hbo gedaan op het gebied van dieren. Nu doe ik de master Dierwetenschappen. Als overgang van het hbo naar het wo heb ik een speciaal vak gevolgd om me voor te bereiden op een wetenschappelijke studie. Dat ging allemaal prima, Marlies.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.