3 juli 2021 | Categorie: Geldzaken

Halvering collegegeld studiejaar 2021-2022

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Voor alle studenten is het collegegeld gehalveerd. Een student betaalt geen 2143 euro collegegeld, maar de helft. Eerstejaars studenten betalen zelfs maar de helft van de helft. Dat geldt ook voor tweedejaars studenten aan een lerarenopleiding. De halvering collegegeld studiejaar 2021-2022 heeft te maken met Corona.

Halvering collegegeld studiejaar 2021-2022

Het wettelijk collegegeld studiejaar 2021-2022

Het wettelijk collegegeld is €2143,-. Dat zijn niet de echte kosten van een opleiding. Die kosten zijn veel hoger. De meeste studenten hoeven de kostprijs niet te betalen. De werkelijke kostprijs van een opleiding is meestal gelijk aan ‘instellingscollegegeld’ (zie infographic hieronder). De werkelijke kosten om een student een jaar te laten studeren bedragen €5.500 of (veel) meer. De meeste studenten krijgen dus al veel ‘subsidie’ van de Rijksoverheid.
Je krijgt deze subsidie en betaalt ‘slechts’ het wettelijk collegegeld o.a. als je Nederlander/Europeaan bent, als je bijvoorbeeld een bachelordiploma wilt halen en dat nog niet hebt en bijvoorbeeld als je een masterdiploma wilt halen en dat nog niet hebt. Deze ‘subsidie’ geldt ook voor duale opleidingen en opleidingen tot associate degree.

Halvering collegegeld studiejaar 2021-2022

Voor alle studenten is het collegegeld gehalveerd. Een student betaalt geen 2143 euro collegegeld, maar de helft. Eerstejaars studenten betalen zelfs maar de helft van de helft. Dat geldt ook voor tweedejaars studenten aan een lerarenopleiding. De halvering collegegeld studiejaar 2021-2022 heeft te maken met Corona.eiding. Die kosten zijn veel hoger. De meeste studenten hoeven de kostprijs niet te betalen. De werkelijke kostprijs van een opleiding is meestal gelijk aan ‘instellingscollegegeld’ (zie infographic hieronder). De werkelijke kosten om een student een jaar te laten studeren bedragen €5.500 of (veel) meer. De meeste studenten krijgen dus al veel ‘subsidie’ van de Rijksoverheid.
Je krijgt deze subsidie en betaalt ‘slechts’ het wettelijk collegegeld o.a. als je Nederlander/Europeaan bent, als je bijvoorbeeld een bachelordiploma wilt halen en dat nog niet hebt en bijvoorbeeld als je een masterdiploma wilt halen en dat nog niet hebt. Deze ‘subsidie’ geldt ook voor duale opleidingen en opleidingen tot associate degree.

Mooi gebaar

Ik vind het belangrijk dat jongeren die dat kunnen en willen, ook echt gaan studeren. Financiën mogen daarin geen belemmering zijn. Daarom vind ik het voorstel halvering collegegeld studiejaar 2021-2022 ook een mooi gebaar dat zeker nu in Coronatijd heel terecht is. (Wat betaal je aan collegegeld het komend studiejaar)

In de tabel lees je hoeveel je moet betalen.

Te betalen
Hbo en universiteit
Alle eerstejaars studenten € 542,-
Tweedejaars studenten lerarenopleiding € 542,-
Overige studenten € 1.084,-
Studenten die instellingscollegegeld betalen Bedrag instellingscollegegeld min € 1.084,-
Mbo
Mbo-bol alle niveaus € 608,-
Mbo-bbl niveau 1 en 2 Bedrag cursusgeld min € 126,50
Mbo-bbl niveau 3 en 4 Bedrag cursusgeld min € 306,-
Vavo
Vavo-voltijd € 608,-
Vavo-deeltijd € 0,39 per 45 minuten onderwijs

Voorwaarden halvering collegegeld studiejaar 2021-2022

Alle studenten krijgen 50% korting op het wettelijk collegegeld. Sommige studenten betalen zelfs maar de helft van de helft. De helft van de helft geldt alleen voor studenten die voor het eerst een bacheloropleiding, een associate degree of een duale opleiding volgen. Doe je voor een tweede keer een bacheloropleiding, dan geldt de helft van de helft niet. Dan heb je slechts de Corona halvering die voor alle studenten geldt.
De halvering geldt ook voor de eerste twee jaar dat je op een pabo of tweedegraads lerarenopleiding zit. Voor de duidelijkheid: doe je je eerste studiejaar nog een keer over, dan krijg je die korting wel, maar daarmee heb je ook je twee jaar korting ‘opgebruikt’.

De helft van de helft collegegeld geldt voor elke student die:

 • Voor het eerst begint met een opleiding aan een door de overheid gefinancierde (bekostigde) hogeschool of universiteit;
 • Een bacheloropleiding of associate degree-opleiding gaat doen;
 • Het wettelijk collegegeld betaalt. Dit geldt voor voltijdstudenten, duale studenten, deeltijdstudenten, studenten aan de Open Universiteit en studenten aan university colleges.
 • Studenten die leraar willen worden
collegegeldverlaging

nb. Derde kolom. Hier wordt nu bedoeld september 2020, er is nog geen update van deze infographic

Studeren met een beperking of handicap

Voor studenten met een beperking, belemmering of handicap zijn er bovenop deze regeling nog andere extra mogelijkheden. De Gemeenten zorgen voor een aanvullende toelage naast de studiefinanciering. Ook zijn er extra mogelijkheden om bijvoorbeeld langer studiefinanciering te krijgen of langer te mogen doen over het terugbetalen van de studieschuld. Lees hierover het artikel ‘Financieel slim studeren met een beperking’.

Meer over studiekosten en geldzaken…

Veel meer informatie over geldzaken vindt u / vind je onder de tab Financiën. Daar staat bijvoorbeeld informatie over : Wat kost een studie eigenlijk? Hoe zit het met bijbanen en andere inkomsten van studenten, informatie over studiefinanciering en financieel slim studeren als je een belemmering hebt. En hoe kun je van tevoren je studieschuld berekenen. Er is ook goede informatie van het NIBUD.

Webinar: Je kind gaat studeren.. Hoe kun je helpen?

Oudervoorlichter Hermien Miltenburg en studenten bespreken verschillende onderwerpen die te maken hebben met studiekeuze, studeren, het leenstelsel en een tussenjaar. Het gaat over studeren op een hbo of universiteit. De webinars duren van 19.30-20.30.
Op dit blog wordt t.z.t. aangekondigd welke thema’s precies besproken worden.

19 oktober 2021 Aanmelden
17 november 2021 Aanmelden
14 december 2021 Aanmelden
12 januari 2022 Aanmelden
16 februari 2022 Aanmelden
16 maart 2022 Aanmelden

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 62 reacties.

 1. Door: Imel · 06-04-2022 om 22:40

  hallo, Ik start met een deeltijd HBO Bachelor aan Hogeschool NCOI. Is deze korting ook van toepassing op deze opleidingen?
  Ik ben in een ver verleden gestart met HEAO-CO, maar mijn propedeuse niet gehaald. Voor deze opleiding valt de vorige in het niet als zijnde ‘geen vooropleiding’. Val ik dan wel in de kortingsregeling? Bij voorbaat dank!

  1. Dag Imel, Wat leuk dat je gaat studeren bij NCOI. Ik werk daar zelf ook, als docent. Maar helaas is de kortingsregeling niet van toepassing op particulier onderwijs… Veel succes Imel. En volg je een opleiding op het gebied van marketing of communicatie, dan komen we elkaar misschien nog wel tegen…

 2. Door: Lisa · 29-11-2021 om 18:54

  Goedendag,

  Ik wil in februari gaan starten met de opleiding WO bedrijfskunde (bachelor) aan de open universiteit, hiervoor heb ik de HBO bedrijfskunde opleiding gevolgd aan de NTI, maar niet afgemaakt (ben in 2020 gestopt) daarvoor heb ik in 2006 tot 2010 een hbo opleiding gevolgd aan INholland, ook niet afgemaakt (wegens ziekte) nu is mijn vraag als ik in februari 2022 start met de opleiding, heb ik dan wel of geen recht op de halvering? Immers, het NTI is GEEN door de overheid bekostigde aanbieder, INholland natuurlijk wel, maar dat is al erg lang geleden, dus ben benieuwd of ik er überhaupt recht op heb, ik hoor het graag!

  1. Dag Lisa, Op de eerste plaats… super dat je weer een studie oppakt. Ik wens je daar veel succes mee. En de Open Universiteit staat ook goed aangeschreven Lees: beste opleidingen recht en bestuur Helaas geldt die eerstejaarskorting echt alleen maar voor studenten die voor het eerste studiejaar. Maar ik denk dat je mazzel hebt. In verband met Corona krijgen alle studenten nu een korting van 50% op het collegegeld. Dus dat geldt dan toch voor jou, ook al is het om een andere reden. Veel succes met je studie!

 3. Door: H. Ahmadzai · 31-08-2021 om 18:22

  Ik heb een vraag, Ik zit in het eerste jaar. Geldt deze korting ook voor mij? Met vriendelijke groeten, H. Ahmadzai

  1. Ja, de Coronakorting geldt ook voor jou. En doe je voor het eerst een hbo of universiteit, dan betaal je maar de helft van de helft, dus iets meer dan 500 euro per jaar.

 4. Door: Wouter · 06-07-2021 om 10:33

  Dag Hermien,

  Ik ga momenteel in september afstuderen en ik ben na een half jaar klaar met mijn opleiding. Is de halvering ook voor een half jaar of is dit alleen geldig voor een vol jaar?

  1. Dag Wouter. Ik ga daar wel van uit als ik de site lees. Maar wil je het zeker weten, dan moet je DUO mailen. Ik hoor graag de uitkomst, dan kan ik dat hier vermelden…(maar dat kun je ook zelf doen 🙂

 5. Door: Guusje · 01-03-2021 om 17:33

  Beste Hermien,
  Ik sta op het punt om af te studeren voor mijn Bachelor (WO). Ik begin dan in September aan mijn Master (WO) maar ben dan dus een aantal maanden (april-juni plus zomervakantie tot september) niet aan het studeren. Wel sta ik al ingeschreven voor de Master via Studielink. Voor zover ik weet krijgen alle studenten die dit studiejaar ingeschreven staan als student, een halvering van het collegegeld in het volgende studiejaar. Krijg ik voor mijn eerste jaar Master dan wel de halvering, ookal ben ik dit studiejaar niet het gehele jaar ingeschreven geweest, aangezien ik de laatste maanden al afgestudeerd ben? Zo niet, zou het dan niet verstandiger zijn om mijn afstuderen nog een paar maanden uit te stellen, om vervolgens wel de halvering te krijgen? De laatste maanden collegegeld kosten namelijk minder dan de besparing die ik zou krijgen als ik een halvering toegewezen krijg.
  Alvast bedankt!

  1. Dag Guusje,
   De halvering collegegeld gaat niet gelden voor masteropleidingen. Alleen als je voor het eerst een bacheloropleiding gaat doen geldt deze halvering in het eerste jaar. En hij geldt twee jaar voor lerarenopleidingen. Meer weten

 6. Door: Chivanah · 29-12-2020 om 20:28

  Hallo,

  Geldt de halvering van het lesgeld ook in deze situatie?:
  Ik ben in 2017 begonnen met een lerarenopleiding Engels maar in 2018 weer gestopt. Nu zou ik in september 2021 weer opnieuw willen beginnen met de lerarenopleiding. Betaal ik dan het volle lesgeld of betaal ik dan de helft?

  1. Dag Chivanah, Normaliter geldt deze halvering maar één keer. Maar voor lerarenopleidingen kun je hem ook voor je tweede studiejaar aanvragen. Ik weet niet heel zeker of dit ook geldt als je weer helemaal opnieuw begint, maar ik denk het eigenlijk wel. Navragen bij http://www.duo.nl zou ik zeggen.

 7. Door: Sietze · 21-09-2020 om 20:04

  beste Hermien,
  Mijn dochter heeft zich in april 2018 ingeschreven voor de lerarenopleiding Aardrijkskunde 2e graads maar zich op 3 september van dat jaar weer uitgeschreven zonder een college gevolgd te hebben. In september 2019 is ze alsnog gestart met deze opleiding en is inmiddels met het 2e jaar gestart. Volgens de onderwijsinstelling vervalt haar recht op het 2e jaar halvering vanwege haar korte inschrijving in 2018. Is dat terecht?

  1. Dag Sietze, ja , ik ben bang van wel. Deze regel geldt maar voor twee jaren. Die heeft ze dus al gebruikt. Voor haar eerste keer eerste jaar (ook al is ze nooit naar college gegaan) en voor haar tweede keer eerste jaar. helaas

 8. Door: RN · 27-08-2020 om 22:19

  Hallo Hermien!
  Ik ben een europees staatsburger (portugees) en woon in België. Ik wil me aanmelden voor de hotelschool in den haag.
  Ik heb al een bachelordiploma gedaan in Portugal (2015-2018) en wil volgend jaar beginnen in de hotelschool. Ben ik als europees staatsburger (niet-nederlands) en met een bachelor in het buitenland in aanmerking voor verlaging van het collegegeld?
  Bedankt voor uw tijd!
  Groet

  1. Dag RN,
   Ik weet niet of een bachelordiploma in Portugal meetelt. Hier zul je DUO over moeten benaderen. Ik geef je wel de link over deze regeling, maar die zegt niets over een buitenlands diploma. Veel succes. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/vraag-en-antwoord/recht-op-halvering-collegegeld

 9. Door: Govert · 05-08-2020 om 09:27

  Goedemorgen in 1997 heb ik mijn HEAO afgerond. Nu ruim 20 jaar later start ik de opleiding tot docent bedrijfs economie. Kom ik in aanmerking voor de halvering van het collegeld?

  1. Dag Govert,
   Ik denk het niet omdat je lerarenopleiding niet je eerste studie is. Ik zou het wel terecht vinden overigens. Vraag bij de DUO overigens wel door naar de lerarenbeurs. Daar kom je misschien wel voor in aanmerking.

 10. Door: Widad · 08-07-2020 om 12:06

  In het jaar 2019-2020 ben ik begonnen met een hbo opleiding. In 2020 ben ik uitgeschreven. 2020-2021 begin ik met een andere opleiding. Kom ik nog voor de halvering collegegeld in aanmerking?

  1. Dag Widad,
   Helaas, de halvering collegegeld kan maar 1x verleend worden en alleen aan studenten die voor het eerst aan een bacheloropleiding beginnen.

 11. Door: Gina · 20-06-2020 om 12:51

  Hoi,

  Ik heb in 2017-2018 een studie gevolgd en niet afgemaakt, doordat dit toch niet bij mij paste. Nu heb ik twee jaar gewerkt en beter georiënteerd en ik wil vanaf 2020/2021 weer starten, kom ik nu wel in aanmerking voor de halvering?

  1. Dag Gina, nee, helaas krijg je deze halvering maar één keer. maar wel goed dat je de tijd hebt genomen goed over je studiekeuze na te denken en ook dat je weer een nieuwe opleiding oppakt. Veel succes daarmee.

   1. Door: Gina · 01-07-2020 om 08:23

    Hoi Hermien, Dank u wel! Alleen ik heb de halvering toen der tijd ook niet ontvangen. Het ging pas het jaar daarna in en omdat dit nu de tweede studie zal zijn die ik op HBO zal volgen, wel na een pauze van 2 jaar vroeg ik me af of ik nu wel in aanmerking kom voor de halvering.

    1. Dag Gina,
     ja, dan denk ik dat je wel in aanmerking komt. Ik zou het zeker navragen bij DUO. Kun je de weg vinden of zal ik je een link sturen? En laat je weten hoe het uitpakt/ Dat is weer interessant voor anderen…

     1. Door: Gina · 01-07-2020 om 11:28

      Hoi Hermien, ik heb zojuist DUO gebeld maar ze gaven aan dat de halvering helaas alleen voor studenten geldt die voor het eerst een studie volgen op HBO. De halvering is vanaf 2018/2019 ingegaan en ik heb in 2017/2018 een studie gevolgd, waardoor het nu ook alsnog wordt gezien als tweede studie en hierdoor kom ik alsnog niet in aanmerking met de halvering helaas..

      Bedankt voor uw reactie en hulp!

      Groetjes,

      Gina

 12. Door: HAN student 2e jaars · 23-10-2019 om 22:32

  Leuk dat er over een halvering van het lesgeld wordt gepraat, alleen wat zien de studenten daar dan van die een jaar eerder aan dezelfde studie zijn begonnen. Zij vallen in hetzelfde stelsel en de tegemoetkoming zou ook hen toe moeten komen. Tenslotte is ook deze groep beloofd dat zij zouden profiteren van meer geld naar het onderwijs. Dus om “goodwill” te tonen krijgen nieuwe studenten korting en de rest zoekt het zich maar weer uit. De zoveekste trap na voor deze groep. Daarnaast is een halfjaar lesgeld betalen voor HBO docenten die trefwoorden van powerpoints slides voorlezen en daadwerkelijk niets uitleggen, zoals het er bijvoorberld bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen aan toe gaat, nog steeds teveel.

  Nederland….De student betaald de rekening wel….

  1. Dag HAN student. Je bent niet de enige die klaagt. Ik post op Facebook geregeld wat de kranten hierover schrijven en de acties die studentenorganisaties houden. De Facebookgroep is bedoeld voor ouders maar studenten kunnen natuurlijk ook deze berichten lezen en volgen welke acties er zijn. https://www.facebook.com/groups/592769481121301/

 13. Door: F · 16-08-2019 om 12:04

  hallo, ik heb in 2018-2019 technische bedrijfskunde gestudeerd en heb de helft van het collegegeld hoeven betalen. Na een negatief bindend studieadvies heb ik voor het jaar 2019-2020 een nieuwe opleiding moeten kiezen. Geldt de regeling voor de halvering van het collegegeld nu nog steeds? Ik begin weer gewoon in het eerste leerjaar.

  1. Dag F. De halvering collegegeld geldt alleen voor eerstejaars die voor het eerst aan een opleiding beginnen. helaas dus niet voor jou. Erg jammer.

   1. Door: F. de Vries · 12-01-2022 om 02:57

    Ik vind het onverteerbaar dat dat studenten die na de afschaffing van de studiebeurs gedwongen meer moesten lenen nu met een fooi worden afgescheept. De afschaffing is onder valse voorstellingen door Jet Bussemaker bekokstoof om het ‘ onderwijs beter te maken’ Die gelden zijn daar niet voor gebruikt en er is niets verbeterd. Deze pechgeneratie van studenten hebben zich zonder reden door een Bussemaker een oor laten aannaaien. Bussemaker is stilletjes vertrokken zonder de evaluatie van haar brokkenbeleid af te wachten. Ik vind dat de onterecht in kou gezette studenten sinds de invoering van Bussemakers afbreekplan ruimschoots de misgelopen studie gelden moeten terug ontvangen.

    1. Zie ook het artikel over ‘pechgeneratie’op de facebookgroep ‘ouders en studie

  2. Door: Carla · 27-07-2020 om 16:51

   Hallo, ik heb in 2018-2019 eventjes gestudeerd aan een hbo opleiding eb ben al voor januari gestopt omdat het niet de goede keuze was. Na een tussenfase begin ik nu aan een hbo, heb ik nog recht op de halvering?

   1. Dag Carla, helaas geldt de halvering nu niet meer voor jou. Hij is bedoeld voor studenten die voor het eerst studeren. Groetjes, Hermien

 14. Door: Brigit · 05-07-2019 om 08:54

  Mijn zoon is in het schooljaar 2017-2018 gestart met een lerarenopleiding. Hij heeft zijn eerste jaar gehaald, maar het tweede jaar gaat hij opnieuw doen. Hij moet nu het volledige collegegeld betalen, terwijl zijn neef, die een jaar later gestart is, de helft betaalt. Ze zitten komend schooljaar in hetzelfde (2e) studiejaar…..dat vind ik toch echt heel krom.

  1. Dag Brigit, DUO voert deze regeling uit, dat gaat buiten de onderwijsinstelling om. Ik kan me voorstellen dat u deze gang van zaken frustrerend vindt. Bij DUO kunt u een klacht indienen.

   Nog even iets over de achtergrond van de subsidie die de Rijksoverheid geeft aan studenten.
   Het is zo dat iemand een jaar een bacheloropleiding (zoals die van uw zoon) te laten volgen zo’n €5.500-€8000 kost. Gelukkig betaalt uw zoon dit niet. De student betaalt gemiddeld ‘maar’ zo’n €2084,- per jaar. De rest wordt door de Rijksoverheid betaald. Dat is wel gebonden aan regels. Deze subsidie krijgt een student alleen onder bepaalde omstandigheden. Doet een student bijvoorbeeld twee keer een bacheloropleiding, dan mag hij dat 1x doen voor de gesubisieerde prijs van zo’n €2084,-. Doet hij daatna nog een bacheloropleiding dan subsidieert de Rijksoverheid dat niet meer maar betaalt bij de volle prijs €5.500 – €8000 per jaar.
   Omdat we een lerarentekort hebben is er besloten dat een student die leraar wil worden nog eens een extra subsidie krijgt. Hij hoeft maar de helft van het collegegeld te betalen in het eerste en tweede studiejaar. Hij betaalt dan geen €5.500- €8000 maar de eerste twee jaar ‘maar’ €1040. Vanaf het derde studiejaar krijgt hij ook nog korting, ook dan hoeft hij ook niet de volle kostprijs te betalen, dan betaalt hij zo’n €2084,- Veel geld , maar nog steeds een korting van minimaal €3000,-
   Ik kan me heel goed voorstellen dat het voor u zuur is dat iemand die in dezelfde klas zit €1040 meer subsidie krijgt. Maar dit is zo besloten in ons democratisch proces. We willen met zijn allen de studie van studenten subsidiëren omdat we het belangrijk vinden dat ons land veel hoger opgeleide personen heeft en ook dat studeren niet voorbehouden is aan kinderen van rijke ouders.
   Maar er zijn grenzen aan hoeveel subsidie de student krijgt. Een collegeld van €2084 is natuurlijk heel veel. Maar als u bedenkt hoeveel de staat bijlegt voor de opleiding van uw zoon dan kunt u misschien begrijpen dat er regels zijn.
   Voor u en uw zoon is het natuurlijk wel zuur, dat begrijp ik.

   Onderstaand zijn de werkelijke kosten voor studeren:

   Bachelor: €5.500-€8.000 per student per jaar
   Bèta: €8.500-€11.000 per student per jaar
   Medisch: €10.000-€20.000 per student per jaar
   Master:€8.000-€30.000

   Maar gelukkig betaalt de student (meestal) maar €2083,- per jaar (eerste studiejaar halvering, as. leraren twee jaar halvering). De rest is overheidssubsidie.

   1. Door: Arnold · 10-02-2020 om 21:58

    Dat maakt deze wet nog steeds niet goed, dat is wel duidelijk. Subsidies worden niet eerlijk verdeeld, want als een student (ooit) 1 week ingeschreven heeft gestaan aan een opleiding, verliest een student de extra overheidssubsidie. Daarmee is deze regelgeving wel een typisch product van het huidige kabinet; het gaat ook hier meer om de intentie, niet om de effectiviteit, rationaliteit en rechtvaardigheid van de maatregel.

    Is er geen hardheidsclausule die als olie kan dienen om het verstopte radarwerk weer in beweging te krijgen?

 15. Door: Jenny · 29-01-2019 om 13:13

  Om medische redenen bestaat de mogelijkheid dat ik dit jaar nog moet stoppen met mijn studie verloskunde. Een tweede optie waarmee ik volgend jaar eventueel graag zou willen starten is de pabo, de artsen zijn ook van mening dat dit beroep fysiek gezien haalbaar zou moeten zijn voor mij t.o.v. van verloskundige. Nu lees ik dus deze voorwaarde:
  -in of na studiejaar 2018-2019 voor het eerst begint met een opleiding aan een door de overheid gefinancierde (bekostigde) hogeschool of universiteit.
  Daar staat ‘aan een door de overheid gefinancierde (bekostigde) hogeschool of universiteit’, maar ik volg mijn opleiding nu in België en die hogeschool is dus niet door de Nederlandse overheid gefinancierd. Wel heb ik nu recht op het leenstelsel in Nederland. Heb ik dan volgend jaar wel of geen recht op halvering van het collegegeld mits ik met de pabo start in Nederland?

  1. Dag Jennifer, het is nog niet duidelijk of de regeling ‘halvering collegegeld voor nieuwe eerstejaars’ het komend jaar ook weer geldt. Men gaat ervan uit van wel. Omdat je nog niet eerder in Nederland hebt gestudeerd, geldt die regeling dan ook voor jou.

 16. Door: Renate · 14-01-2019 om 18:25

  Mijn dochter van 18 is in september gestart met een HBO opleiding en is daar binnen 2 weken mee gestopt: verkeerde studiekeuze. In februari 2019 begint ze aan een andere HBO opleiding. We hebben het collegegeld na rato teruggekregen. Ik neem aan dat ze voor haar nieuwe studie in ditzelfde collegejaar nog wel recht heeft op halvering van het collegegeld. Op de website van de Rijksoverheid staat nl: “Het collegegeld wordt niet verlaagd voor studenten die: AL EERDER DAN het studiejaar 2018-2019 een opleiding in het hoger onderwijs volgden”. Klopt mijn aanname?

  1. Dag Renate,
   het volgende staat op de site van DUO:

   Voorwaarden voor 1 jaar half collegegeld
   De halvering van het eerste jaar collegegeld geldt voor elke student die:

   -in of na studiejaar 2018-2019 voor het eerst begint met een opleiding aan een door de overheid gefinancierde (bekostigde) hogeschool of universiteit;
   -een bacheloropleiding of associate degree-opleiding gaat doen;
   -het wettelijk collegegeld betaalt. Dit geldt voor voltijdstudenten, duale studenten, deeltijdstudenten, studenten aan de Open Universiteit en studenten aan university colleges.

   Je dochter krijgt opnieuw de korting op het collegegeld. Gaat ze in februari opnieuw studeren, dan betaalt ze dus maar €1030,-

 17. Door: HM · 13-01-2019 om 13:54

  hallo, mijn zoon heeft een verkeerde keuze gemaakt en wilt nu stoppen met wo opleiding en in september opnieuw beginnen. Heeft dan nog steeds recht op een half jaar korting?

  1. Op de site van DUO staat:

   Voorwaarden voor 1 jaar half collegegeld
   De halvering van het eerste jaar collegegeld geldt voor elke student die:

   -in of na studiejaar 2018-2019 voor het eerst begint met een opleiding aan een door de overheid gefinancierde (bekostigde) hogeschool of universiteit;
   -een bacheloropleiding of associate degree-opleiding gaat doen;
   -het wettelijk collegegeld betaalt. Dit geldt voor voltijdstudenten, duale studenten, deeltijdstudenten, studenten aan de Open Universiteit en studenten aan university colleges.

   Gaat uw zoon in september weer studeren dan betaalt hij helaas het volledige collegegeld.

   1. Door: Anita · 26-09-2019 om 17:23

    Ik heb een vraag mijn zoon is 2018/2019 gestart met ee hbo studie , en had dus recht op het eerste jaar voor de helft,hij is in febr gestopt om in september weer te starten met dezelfde opleiding, nu is mijn vraag, de mnd dat hij gestudeerd heeft , heeft hij gewoon het volledige bedrag betaald? Krijgt hij die halvering daarna terug als hij het diploma haalt of hoe gaat dat

    1. Helaas gold die halvering alleen maar voor zijn eerste poging. Voortaan moet hij gewoon collegegeld betalen…

 18. Ik heb over bovenstaande reacties contact gehad met mijn contactpersoon bij DUO. Ik heb onderstaand bericht ontvangen: “Ik zal bekijken aan wie ik deze reacties het best kan doorgeven.
  Wat betreft de vraag of er bij DUO enigerlei vorm van tegemoetkoming kan worden aangevraagd voor de gemiste kinderbijslag: dat is helaas niet mogelijk”.

 19. Door: Kees · 29-09-2018 om 11:49

  Deze maatregel zou met terugwerkende kracht moeten gelden voor alle studenten die onder het nieuwe stelsel vielen; daarnaast heeft de minister erkend dat juist deze groep ook al benadeels is omdat zij niet kunnen profiteren van het vrijgekomen geld wat geinvesteerd gaat worden in het onderwijs.
  Het betreft hier een groep van twee lesjaren.
  Een rechtzaak tegen de staat wegens ongelijke behandeling en willekeurigheid door snelle wetswijzingen maakt een zeer goede kans op succes. Vreemd dat de studentenvakbond zich daar niet over uitlaat, tenminste naar wat ik vernomen heb. Eigenlijk zouden al deze studenten gewoon eenmalig, georganiseerd door deze vakbond, de helft van hun studiegeld moeten overmaken.

  1. Door: Wim van Polanen · 11-07-2020 om 14:47

   Wat vreemd inderdaad dat ik hierover via een LAKS bijvoorbeeld helemaal niets verneem. Mijn dochter moet een half jaar langer doorstuderen in haar laatste jaar op de PABO bij HS Leiden. Pas na de zomer kan ze haar LIO doen, omdat HSL tekort geschoten is bij de plaatsing bij een eerder stage. Nu is ze verplicht het volledige collegeld van 2143 Euro te moeten betalen. Hoe hou je studenten gemotiveerd? Ik heb geprobeerd als ouder ook hiervoor via de media aandacht voor te vragen maar men vindt dit een individualistische zaak. Ik zou toch wel eens de omvang willen weten van het aantal PABO studenten dat sowieso buiten de hele subsidiekortingsregeling vallen. LAKS waarom brengen jullie dit niet inzichtelijk

   1. Is het een idee LAKS eens te benaderen? Er is overigens ook een meldpunt bij de Rijksoverheid waar je klachten over een hogeschool of universiteit kunt indienen.

   2. Dag Wim, heb je al contact gehad met het LAKS? Hoe reageren zij? Er is ook een commissie van de Rijksoverheid om een klacht over een hogeschool of universiteit in te dienen. Site

   3. Door: Charly · 04-08-2020 om 09:56

    Hoi Wim, jouw dochter moet langer doorstuderen door een fout van de HSL. Je kunt hiervoor vergoeding collegegeld aanvragen voor aankomend jaar. Hiervoor moet je wel degene die klachten over de HSL (een medewerker) over benaderen want die weet precies hoe en waar de klacht ingediend moet worden en de vergoeding collegegeld aangevraagd moet worden.

 20. Door: kris10 · 25-09-2018 om 21:59

  ik ben ook ontzettend teleurgesteld. Ik vind dat jullie nu de doelgroep voorbij schieten die je eigenlijk wil binnen halen. De mensen die zich al begeven in het werkveld. Het laten omscholen voor een ander beroep is best een investering. Helaas een paar maanden op de PABO gezeten heel wat jaartjes terug. Deze school was te slecht om woorden aan vuil te maken. Door de slechte begeleiden en totale lesuitval ben ik gedwongen te stoppen met deze opleiding. Ik heb nu een goede hogeschool school gevonden en begonnen in het hoger onderwijs als docent. Ik had op zijn minst verwacht dat ze dan studiejaar twee de pijn zouden verzachten. Maar helaas geven ze iedereen die net komt kijken en waar de uitval het hoogst is de meeste voordelen. Erg jammer dit.

  1. Dag Kris, ik geef je reactie door aan DUO , als je dat goedvindt. Het lijkt me heel goed dat de verantwoordelijken weten van de reacties op deze maatregel.

 21. Door: W. Smit · 18-09-2018 om 19:24

  Is er ook een mogelijkheid dat onze zoon en veel anderen met hem een tegemoetkoming krijgen voor de maanden kinderbijslag die hij mist. Hier ben ik het meest verdrietig over het gaat wel om 4 x een kwartaal bij hem. Het is al die jaren naar de studiespaarpolis om te studeren. Duizend euro is heel veel geld. Straks wordt het misschien gewijzigd en dat is fantastisch voor die kinderen maar die van ons heeft er niets aan.

  1. Geachte mevrouw Smit, ik zal deze vraag aan mijn contactpersoon van DUO voorleggen en het antwoord hier publiceren. Dank voor uw vraag. Ik kan me voorstellen dat dit voor meerdere ouders interessant is.

 22. Door: W. Smit · 09-09-2018 om 13:04

  Onze zoon is nu twee keer gedupeerd. Vorig jaar is hij begonnen met zijn hbo en volledig studiegeld betaald terwijl hij nog maar 17 was en dus ook zijn kinderbijslag stootte terwijl hij als hij een mbo opleiding zou doen hij nog recht had op een jaar kinderbijslag. Kan er voor zulke kinderen niet iets geregeld worden? Ook hij moet zelf alles verdienen. De kinderbijslag van onze kinderen is altijd op een studiespaarpolis gegaan en hij mist dus gewoon € 1.000,00 euro en nu weer € 1.000,00 euro daar kon hij mooi zijn derde studiejaar van betalen. Ik baal hier verschrikkelijk van dat deze kinderen zo gedupeerd worden. ?

  1. Ja, dit is pijnlijk. Ik kan me voorstellen dat u hierover gefrustreerd bent. Ook in de Tweede Kamer zijn er kritische vragen gesteld over de maatregel halvering collegegeld

 23. Nee, helaas. Daar kun je geen bezwaar tegen aantekenen. De wet is duidelijk. Alleen nieuwe eerstejaars profiteren van de halvering van het collegegeld. Maar misschien is het wel slim om alsnog vast te leggen wat je indertijd met je studie geleerd hebt.

 24. Door: Anna · 06-09-2018 om 12:32

  Ik heb in 1992 een paar maanden ingeschreven gestaan bij een HBO opleiding maar hier nooit een propedeuse of bachelor titel gehaald. Daarna niet meer gestudeerd en nu gestart als deeltijder voor docent duits. Erg balen dat die OUDE fout nu voor mij zulke consequenties heeft. weten jullie of ik hiertegen in bezwaar zou kunnen gaan?

 25. Door: Tom · 14-08-2018 om 13:30

  Kunnen jullie uitzoeken hoe het zit met studenten die vorig jaar, of het jaar daarvoor, voor het eerst een studie zijn gaan volgen (en aan de voorwaarden voldoen). Wij hebben namelijk helemaal niks gekregen! Ik heb wel meerdere petities m.b.t. dit onderwerp getekend, maar nog niks vernomen.

  1. Dag Tom,
   De halvering van het collegegeld is van toepassing op nieuwe bachelorstudenten die komend studiejaar gaan studeren. Ik houd de berichten van de Rijksoverheid goed in de gaten en zodra er veranderingen zijn, vermeld ik die op dit blog. je kunt je abonneren op nieuwe posts via het reactieveld rechts. Je kunt natuurlijk ook zo nu en dan gewoon kijken. Groetjes, hermien

 26. Door: Jennie · 13-08-2018 om 21:26

  Wat jammer dat de halvering van het collegegeld alleen geldt als je voor de éerste keer een hbo-studie gaat volgen; je hebt als leerling en ouders echt niet gevraagd om de frustratie (en de kosten) van het niet lukken van een eerdere studie …oneerlijk eigenlijk…

  1. Dag Jenny, ik kan me je reactie heel goed voorstellen. Er worden wel meer kritische opmerkingen gemaakt over de halvering collegegeld. Ook binnen eerste en tweede kamer. We zullen het hiermee dit jaar moeten doen, vrees ik. Heb je ( of heeft je kind ,ik weet niet je een studente of een moeder bent)een goede nieuwe studiekeuze kunnen maken? En heb je goed zicht op wat er de eerste keer niet goed ging? Kan ik je ergens mee helpen, laat het dan weten. En veel succes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.