8 januari 2022 | Categorie: Geldzaken, Studiekeuze

Twijfelen aan je studiekeuze + studiefinanciering

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Twijfelen aan je studiekeuze… Sommige studiekiezers doen dat tot het laatste moment. En studenten twijfelen ook nog vaak genoeg. Hierover ging het webinar van 12 januari  Terugkijken. Inmiddels is er meer bekend over de plannen voor de studiefinanciering per september 2022 en september 2023.

Twijfelen aan je studiekeuze: Ik was te laat begonnen

Merel te Boekhorst: ‘Achteraf realiseer ik me dat ik gewoon te laat begonnen was aan mijn studiekeuze. Pas in 5 havo begon ik daar serieus aan te werken. Veel te laat dus. Want je concentreren op het halen van je eindexamen en je studiekeuze maken, gaat niet goed samen. Ik had dus ook geen idee welke studie ik moest gaan doen. Toen heb ik ervoor gekozen naar het vwo te gaan. Dan had ik nog wat extra tijd. En toen ik in alle rust na kon denken, kon ik wél een goede studiekeuze maken’. 

twijfelen aan je studiekeuze

Merel te Boekhorst: Toen ik op 5 havo zat had ik nog steeds geen keuze gemaakt

Twijfelen aan je studiekeuze: Ik ontdekte tijdens mijn eerste studiejaar dat ik een andere studie eigenlijk interessanter vond

Merel van Efferen: ‘Het ging op zich goed met mijn studie. Ik haalde al mijn studiepunten. En ik had ook echt geen hekel aan mijn studie. Maar naarmate ik meer leerde over ‘life sciences’ en voeding, ontdekte ik dat ik een nét iets andere studie toch interessanter vond. Ik heb toen met mijn studieadviseur gepraat en samen hebben we een vakkenpakket samengesteld zodat ik van studie kon switchen zonder al te veel studievertraging’.

twijfelen aan je studiekeuze

Merel van Efferen: Ik vond een iets andere studie toch interessanter

Meer over het webinar van 12 januari over twijfelen aan je studiekeuze. Met speciale aandacht voor studiekeuze in Coronatijd

Twijfelen aan je studiekeuze hoort er wel een beetje bij. Er zijn ook onwaarschijnlijk veel mogelijkheden na je havo of vwo. Tijdens het webinar vertellen beide studentes hoe zij hun studiekeuzeproces hebben beleefd. Ik zal als oudervoorlichter systematisch ingaan op de stappen die je als studiekiezer moet doorlopen. En hoe je als ouder hierbij kunt helpen. Een handig hulpmiddel hierbij is het Studiekeuze Stripboek. Er is speciale aandacht voor studiekeuze in Coronatijd.

Twijfelen aan je studiekeuze als je al studeert

Ook studenten twijfelen vaak genoeg aan hun studiekeuze. Wat moet je dan doen? Er zijn verschillende mogelijkheden die we ook bespreken tijdens het webinar. Misschien is het slim om met je studie te stoppen. Maar misschien zijn er ook andere mogelijkheden. Wil een student écht stoppen, dan is het handig dit vóór 1 februari te doen.

studie switchen

Nogal wat studenten twijfelen aan hun studiekeuze tijdens het eerste studiejaar.

Tussenjaar

Stop je halverwege het studiejaar met je studie of heb je halverwege het eindexamenjaar nog geen keuze kunnen maken? Dan is een tussen(half)jaar soms een goede oplossing. Maar zo’n periode moet je wel goed organiseren. Soms hebben jong-volwassenen hier wat hulp bij nodig. Daar zijn ook verschillende mogelijkheden voor. Tijdens het webinar vertellen we hoe je en tussen(half)jaar kunt benutten om tot een goede studiekeuze te komen.

Geldzaken

In het regeerakkoord wordt er van alles gezegd over de studiefinanciering/het leenstelsel en andere geldzaken die met studenten en nét afgestudeerden te maken hebben. Ook hierover vertel ik meer. Er is nog niet heel veel bekend, maar er zijn al wel een paar hoofdlijnen afgesproken.

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.