26 november 2021 | Categorie: Studiekeuze

Tips voor studiekeuze in coronatijd

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Alle ouderavonden die ik geef op middelbare scholen zijn nu online. Jammer. Maar gelukkig stellen ouders me toch vragen. Veelvoorkomende vraag: heb je tips voor studiekeuze in coronatijd? Heb je / hebt u meer slimme vragen? Ik hoor ze graag. Een mooie basis voor een artikel op dit blog.

Tips voor studiekeuze in coronatijd

Een-op-een een afspraak maken met een student om samen de campus te bekijken, de studieboeken door te nemen of gewoon te chatten of te bellen kan haast altijd wel.

Tips voor studiekeuze in coronatijd

Fysieke open dagen bezoeken, meedoen met een meeloopdag, meedoen met proefstuderen… het zijn allemaal belangrijke studiekeuze activiteiten die je haast niet kunt missen. Toch zullen ook deze winter fysieke activiteiten helaas vaak niet doorgaan. Wat dan? Er zijn gelukkig alternatieven…

Doe meer met online

Online is er enorm veel informatie te vinden over studiekeuze en studeren. Ik zal in dit artikel een paar tips geven. Hierbij maak ik onderscheid tussen informatie die de opleidingen en instituten online geven en algemene informatie die u online kunt vinden. hebt u ook tips? Ik hoor ze graag.

Tips voor studiekeuze in coronatijd, informatie van de instellingen

  • Zijn er geen fysieke open dagen, dan zijn er online open dagen, online meeloopdagen en er zijn ook mogelijkheden voor online proefstuderen. Op de sites van de instellingen vindt u hierover meer informatie.
  • Veel instellingen hebben filmpjes gemaakt om online de Campus te bezoeken. (voorbeeld WUR). Ook dit staat op de diverse sites.
  • Alle opleidingen hebben filmpjes gemaakt over hun opleiding. Vaak vertellen studenten hier meer over de opleiding.
  • Alle opleidingsinformatie staat ook op de sites van de opleidingen. En ook vind je op de site meer informatie over de universiteit of hogeschool.
  • Misschien is deze informatie wat mooier dan de werkelijkheid. Daarom is het ook goed algemene informatie over opleidingen op te zoeken.

Tips voor studiekeuze in coronatijd, algemene informatie

  • Op Studiekeuze123 staat veel informatie over de opleidingen maar ook zaken als collegegeld, kwaliteit en toelating zijn hier te vinden. Studiekeuze123 is de belangrijkste site voor studiekiezers die naar hbo of universiteit willen. Ook als ouder heb je hier veel aan.
  • Er zijn nog meer algemene sites die informatie geven over bijvoorbeeld studiekeuzetesten, profielkeuze, op kamers gaan etc.
  • Veel studenten hebben extra begeleiding nodig. Ook hierover valt veel te lezen. En op 14 december is er over dit onderwerp een webinar.
  • De Keuzegids geeft per interessegebied informatie. De Keuzegids kun je kopen maar op school is hij ook aanwezig.
  • Je zou ook eens kunnen surfen langs verschillende MOOC’s (UK) Dit niveau is wel anders dan van een gewone bacheloropleiding, maar dan krijg je een idee welke onderwerpen allemaal bestudeerd kunnen worden in het hoger onderwijs.
  • Lees vooral goed de bijsluiter bij de studies. Dit wordt veel te weinig gedaan. De studiebijsluiter geeft essentiële informatie over de kwaliteit van opleidingen. En op het gebied van kwaliteit zijn er grote verschillen tussen de opleidingen.
Tips voor studiekeuze in coronatijd

Bekijk vooral de studiebijsluiter op Studiekeuze123. Die vind je na elke opleidingsbeschrijving. Deze informatie over de kwaliteit van de opleiding is onmisbaar, ook buiten coronatijd. Vergelijk de opleidingen. Er zijn kwaliteitsverschillen.

Tips voor studiekeuze in coronatijd, ervaren hoe een opleiding is

Bovengenoemde informatie is belangrijk. Maar zeker zo belangrijk is het om te ervaren hoe een opleiding of interessegebied is en of dit bij je past. En dat is natuurlijk lastig in coronatijd. Ik heb wel een paar tips

  • Zoek als studiekiezer contact met een student. Op de sites van de opleidingen zijn er mogelijkheden om in contact te komen met een student. Studenten vertellen het verhaal van alledag over een studie.
  • De decaan heeft contact met oud-leerlingen. Zijn er oud-leerlingen waar je als studiekiezers mee mag chatten of (video)bellen?
  • Studenten helpen studiekiezers. Er zijn verschillende sites waarop studenten aanbieden te chatten of te bellen met scholieren. Echt iets om gebruik van te maken.
  • Als ouders heb je een gigantisch netwerk. Zijn er in uw kennissenkring mensen in een beroepsrichting waar uw kind over denkt? regel eens een contactmoment. En hoe zit het met de andere ouders in de klas van uw zoon of dochter? Kunt u een appgroep o.i.d. regelen om te profiteren van elkaars netwerken?

Tips voor studiekeuze in coronatijd (en ook voor als corona weer voorbij is)

  • Vraag advies aan de schooldecaan van uw kind. Hij of zij heeft veel kennis van zaken en kan ook op individuele basis helpen.
  • Ook mentoren kunnen veel inzicht geven in de mogelijkheden van uw kind. Soms hebben zij ook een taak in de LOB, de studiekeuzelessen die uw kind op school krijgt.
  • Er zijn ook professionele studiekeuzecoaches. Deze vragen natuurlijk wél een vergoeding (lijst coaches)
  • Loop eens gewoon rond op de Campus. Dat kan een studiekiezer alleen doen, maar ook met een ouder. Praat eens gewoon met een student die daar rondloopt of in de kantine zit. Studenten vinden dat leuk. Loop eens een onderwijsgebouw binnen en proef de sfeer.
  • Soms geven opleidingen de mogelijkheid te mailen met medewerkers of afgestudeerden. Vraag er gerust naar.
  • Tussenjaar? Kijk eens rond op de site van het TussenjaarKenniscentrum.
  • Ben creatief. Zijn er meer tips? Deel het met andere ouders via dit blog of de Facebookgroep voor ouders.

Tips voor studiekeuze in coronatijd, tips voor ouders (en natuurlijk ook studiekiezers en studenten.

  • Mail of bel mij bij vragen. Dat kan ook via onderstaand reactiescherm.
  • Kijk eens op de facebookgroep voor ouders ‘ouders en studie’.
  • U bent al op dit blog. Kijk ook eens naar de verschillende tabbladen (studeren, leenstelsel, tussenjaar) en gebruik de zoekfunctie als u een specifiek onderwerp zoekt. En natuurlijk gewoon eens bladeren.
  • Bezoek de online ouderavonden over studiekeuze op de middelbare school van uw kind.
  • U en ook de studiekiezer en studenten zijn van harte welkom op de webinars over studiekeuze en studeren.

Webinars over studeren en studiekeuze

Deze webinars zijn gericht op ouders met een kind in bovenbouw havo/vwo of beginnend studenten. Maar ook leerlingen en studenten zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen. De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit. Elk webinar heeft weer een ander thema en er zijn telkens andere studenten die hun verhaal delen. De belangrijkste zaken rondom studiekeuze worden kort herhaald. Je kunt ieder webinar los volgen maar natuurlijk ook de hele serie.

12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken

19 oktober 2021  Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
17 november 2021 Je interesses ontdekken Terugkijken

14 december 2021 begeleiding en ondersteuning op hbo en wo. Terugkijken

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.