30 april 2020 | Categorie: Geen categorie

Een populaire studie kiezen of juist niet?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Moet je een populaire studie kiezen of juist niet? Het is aantrekkelijk om een studie te kiezen waar ook vrienden naartoe gaan. Of een studie waar je al mensen kent zodat je ‘insight information’ krijgt. Wat zijn de populaire studies op hbo en universiteit? Qompas geeft inzicht.

een populaire studie kiezen of juist niet?

Hoe komt het dat een studie zo populair is? En moet je een populaire studie kiezen of juist niet? Kijk vooral naar de feiten in de studiebijsluiter.

Moet je een populaire studie kiezen of juist niet?

Er zijn grote en kleinere opleidingen. Er zijn opleidingen waar iedereen wel van gehoord heeft. En er zijn ook opleidingen die helemaal niet zo bekend zijn. Moet een studiekiezer nou juist een populaire opleiding kiezen of kun je dat beter juist niet doen?

Voordelen van een populaire studie kiezen

Natuurlijk zijn er voordelen als je een populaire studie kiest:

  • Grote kans dat de studiekiezer al meerdere studenten kent die ook deze opleiding gaan volgen. Dat is een voordeel, je hebt dan als een basis sociaal netwerk
  • De studiekiezer kent vast ook ouderejaars van deze opleiding. Het is echt heel verstandig goed na te vragen bij ouderejaars wat ze van hun studie vinden. Ken je veel mensen op een opleiding, dan is dat een voordeel
  • Een studiekiezer kan vragen hoe de stad bevalt, hoe je een kamer vindt, waar de ‘hotspots’ van het studentenleven zijn
  • Zo’n populaire studie is wellicht niet voor niets populair. Misschien is het een interessante studie… Misschien zijn de baankansen heel goed… Misschien verdien je veel na afstuderen…
  • Er zijn waarschijnlijk veel mogelijkheden om (online) meeloopdagen te volgen of filmpjes van studenten en de studie te zien. Benut die kans.

Mogelijke nadelen van een populaire studie kiezen

Het kan ook zijn dat de populariteit van een studie ook een nadeel is. Dit is ook iets om over na te denken als een studiekiezer juist voor een gewilde studie kiest.

  • Is dit echt wel de eigen keuze van de studiekiezer? Heeft hij echt breed naar allerlei studies gekeken? Of heeft hij bijvoorbeeld altijd al gedacht ‘ik wil dokter worden’ en nooit verder gekeken naar andere opleidingen in de zorg?
  • Is dit echt wel een eigen keuze of loopt de studiekiezer zijn vrienden achterna?
  • Populaire studies zijn ook nogal eens massale studies met grote groepen. Past dit bij de aanstaande student? Of zijn kleinere groepen met meer persoonlijke aandacht beter?
  • Populaire studies betekent ook veel afgestudeerden. Hoe zit het met de werkgelegenheid?
  • Populaire studies zijn soms juist de laatste tijd hard gegroeid. Is dit niet nadelig geweest voor de kwaliteit? En zijn er nog genoeg studieplekken in bijvoorbeeld de bibliotheek?
  • Is er voldoende contact tussen de studenten onderling? Kennen de docenten je? Kun je makkelijk aankloppen bij de studieadviseur? Of ben je een nummer?

Goed onderzoeken

Het is altijd belangrijk goed te onderzoeken hoe het zit met de kwaliteit van de studie. Dat kan heel goed door het zorgvuldig lezen van de studiebijsluiter. Ik adviseer studiekiezers en ouders dat echt altijd te doen. De feiten ‘achter’ een studie, bijvoorbeeld slagingskans, groepsgrootte, voorbereiding op de arbeidsmarkt, kwaliteit van de docenten, contacttijd enzovoort kunnen verschillen. Wat past bij je? Wat spreekt je aan?
Natuurlijk is het daarnaast heel belangrijk minimaal vier (online) Open Dagen en een paar meeloopdagen te volgen. Ik hoor vaak van studenten dat ze, om te vergelijken, ook naar minder voor de hand liggende studies en instituten kijken, en dat die soms beter bevallen.

Baankansen en salaris

Het draait natuurlijk vooral om het vinden van een studie die bij je past en waarin je in vier-vijf jaar genoeg leert om een baan te vinden waar je langere tijd gemotiveerd in kunt werken. En passie voor wat je doet is dan het sleutelwoord. Maar geldzaken zijn natuurlijk niet onbelangrijk. Goed om ook dat mee te nemen in je afwegingen.

De meest populaire studies volgens Qompas

Qompas is een van de studiekeuzeprogramma’s die geschreven zijn voor middelbare scholieren. Veel scholen gebruiken dit programma. Via dit LOB (loopbaanoriëntatie en -begeleiding) programma klikken studiekiezers ook naar opleidingen. Zo krijgt Qompas onderstaande gegevens. Ze doen dit onderzoek regelmatig en bij een groot aantal studenten.

Qompas: Er is een redelijk stabiele ‘top-10 van studies’: zo behouden de koplopers Geneeskunde (1), Psychologie (2), Criminologie (3) en Rechtsgeleerdheid (4) hun plek. We zien wat verschuivingen: Toegepaste Psychologie (5) schoof één plekje naar boven, waar Forensisch onderzoek (6) haar plaats moest inleveren. Journalistiek, voorheen op plek 10, zien we nu terug op de 7e plaats. HBO rechten behoudt haar 8e plek, maar daaronder zien we twee nieuwkomers in de top-10: Opleiding tot Verpleegkundige schuift van plaats 14 naar plaats 9, en Economie en Bedrijfseconomie weet 6 plekken te klimmen naar de 10e plaats. 2020-04-favoriete-studies-van-scholieren-havo-vwo

meteen de goede studie kiezen

Gewoon eens kijken naar de lijst populaire studies

Het kan geen kwaad om gewoon eens te kijken naar de lijst populaire studies. Misschien komt de studiekiezer zó op een idee. Lijkt een interessegebied interessant? Kijk dan ook naar andere opleidingen binnen dat interessegebied en kijk ook naar de kwaliteit.

Welke interessegebieden zijn er en wat zijn de beste studies?

Om verder te zoeken binnen een interessegebied zijn de volgende links misschien handig:

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.