Studiekeuzekind blog

Studiekeuze Stripboek, voor ouders en scholieren

Door: Hermien Miltenburg · 10 augustus 2018
Categorie: Studiekeuze

Een goede studiekeuze is belangrijk. Aanstaande studenten vragen vaak advies aan hun ouders. En ouders willen hun kind graag ondersteunen. Ze willen meehelpen om de beste studie te kiezen. Maar hoe vind je de beste studie?
Het Studiekeuze Stripboek kan hierbij helpen. In het Studiekeuze Stripboek staan tekeningen van elke stap in het studiekeuzeproces. Bij elk plaatje staan ook tips. De tekeningen helpen u om ook op een luchtige manier over studiekeuze te praten. Juist geschikt voor een relaxed moment tijdens de zomer. Studiekeuze Stripboek.pdf

studiekeuze stripboek

Studiekeuze stripboek. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

Waarom dit Studiekeuze Stripboek?

Jongeren praten graag met hun ouders over hun studie en studiekeuze (LAKS). Heel wat ouders vinden dat niet zo eenvoudig. Er zijn veel opleidingen en hoe adviseer je je kind richting de meest geschikte studie? Lastig hoor.

Eigen ervaring als moeder

Zelf vond ik dat als moeder ook heel lastig. Je weet immers niet wat al die opleidingen precies inhouden… Mijn kinderen hebben voor een opleiding gekozen in een richting waar ik totaal geen verstand van heb. Inhoudelijk kon ik ze echt niet helpen met hun studiekeuze. Maar ik kon ze wel ondersteunen met het proces van kiezen. Ik kon naar ze luisteren en helpen te ontdekken wat ze nou écht wilden.

Houd het luchtig, relaxed samen praten in de zomer

Studiekeuze is natuurlijk een serieus onderwerp. Daar praat je als ouder graag over met je jongvolwassen kind. Maar houd het als ouder luchtig. Regelmatig een kort praatje over een tekening werkt meestal beter dan een hele avond doorpraten. De meeste pubers vinden dat helemaal niks. Een speels praatje naar aanleiding van een plaatje is effectiever. En de zomer is daar juist geschikt voor, als uw tiener en u relaxed even kunnen praten, los van alle stress van proefwerken, huiswerk en examen.

Het Studiekeuze Stripboek zonder verplichtingen downloaden

U kunt het Studiekeuze Stripboek gratis en zonder verplichtingen downloaden. U kunt het op een site zetten of doorgeven aan anderen. Er is namelijk geen copyright op het Studiekeuze Stripboek. Lukt downloaden niet, mail mij dan vooral.

Gaan studeren? Maar wat dan?

Hulp van strips en tips

Bent u als ouders zelf niet naar een hogeschool of universiteit gegaan? Dan vindt u het misschien extra lastig uw kind te coachen. Ouders die zelf niet gestudeerd hebben denken wel eens dat ze toch geen verstand hebben van ‘doorstuderen’. Ten onrechte. Helemaal niet nodig. En jammer ook….Thuis praten over studiekeuze is heel belangrijk. Jongeren die hier goed over kunnen praten met hun ouders en familie, maken een betere studiekeuze. Juist dan kan het Studiekeuze Stripboek helpen. Een ‘ praatje over een plaatje ‘ gaat soms makkelijker. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. 

Je kind helpen bij studiekeuze

Steun van ouders, een goed gesprek, kan zoveel verschil maken. De plaatjes in het Studiekeuze Stripboek kunnen misschien helpen bij dat gesprek. En alle ouders kunnen hun kind helpen met kiezen. Het belangrijkste is dat je je kind goed kent. En ruimte geeft aan de aanstaande student om zijn of haar eigen keuzes te maken.

gaan studeren

Meer over het Studiekeuze Stripboek

Het Studiekeuze Stripboek bestaat voor het grootste deel uit strips. Elk plaatje gaat over een stap bij studiekeuze. Bij elk plaatje horen vijf tips. De tips kun je gebruiken om over na te denken. Je kunt ze ook gebruiken om over te praten. Of om dingen op te zoeken op het internet. Over het plaatje en de tips is nog veel meer te vertellen. Bij ieder plaatje hoort een verdiepend artikel. Daarin staat meer informatie.

Niveau Studiekeuze Stripboek

Het Studiekeuze Stripboek is een uitgave van Wageningen University. Maar het gaat niet speciaal over Wageningen. Het Studiekeuze Stripboek gaat over kiezen voor een opleiding op een Nederlandse hogeschool of universiteit.
Veel strips kun je ook gebruiken als een jongere kiest voor een opleiding op het mbo. Maar het Stripboek Studiekeuze is hier niet op gericht. De makers van het Studiekeuze Stripboek hebben namelijk helaas vooral ervaring met hbo en universiteit.

Mijn ouders begrepen niet heel goed wat ik ging studeren. Maar ze kennen mij goed. En ze zagen dat ik mijn best deed. En gelukkig was met wat ik deed, Chantal

welk interessegebied past bij mij?

Gebruik Studiekeuze Stripboek

Iedereen kan het Studiekeuze Stripboek vrij gebruiken. U kunt het gebruiken om door te geven aan vrienden en kennissen. U kunt het melden op social media of in kranten en tijdschriften. Werkt u in het onderwijs? U kunt het stripboek plaatsen op de site van uw school, gebruiken bij ouderavonden, in uw nieuwsbrief zetten… Dat staat u allemaal vrij.

Ik ga de afbeeldingen uitprinten en op mijn spreekkamer ophangen, Rolf Nijman decaan Comenius College Hilversum

studies vergelijken

Kiezen wat bij je past

Jongvolwassenen moeten zelf kiezen voor hun toekomst. En ze moeten daar zelf verantwoordelijkheid voor dragen. Maar steun en betrokkenheid van ouders is daarbij heel erg welkom.

Mijn ouders wilden graag dat ik iets met ICT ga doen. Daarin vind je goede banen en verdien je veel geld. Maar ik wil liever een baan in de zorg. Ik heb mijn ouders laten zien dat je ook in de zorg een goede baan vindt, Steven

Verantwoordelijkheid van de student

Hoe belangrijk ouders ook zijn… De aanstaande student moet zijn eigen beslissingen nemen. Na de havo of vwo ben je volwassen. Ouders moeten die ruimte ook geven aan een student.

Praten is het belangrijkst

Er zijn veel hulpmiddelen om een goede studiekeuze te maken. Er zijn studiekeuzetests, er zijn speciale sites, er is een ‘opzoekboek‘. Hogescholen en universiteiten organiseren Open Dagen en meeloopdagen. Decanen en mentoren geven speciale lessen op school. Er worden ouderavonden georganiseerd. Maar… het allerbelangrijkste blijft toch nadenken en samen praten over studiekeuze. Ik raad studiekiezers aan met veel mensen te praten. Met de leraren en de decanen… Om te praten met studenten… Met vrienden die al studeren… Maar ik hoop vooral dat ouders en studiekiezers veel samen praten over studiekeuze. Juist omdat ouders hun kind goed kennen, kunnen die goed helpen.

De verschillen in Nederland worden groter

Helaas zijn er steeds grotere verschillen in Nederland tussen mensen met een ‘hoge’ opleiding en mensen met een ‘lage’ opleiding. Kinderen van mensen die zelf gestudeerd hebben gaan steeds vaker ook zelf weer naar een hogeschool of universiteit. Kinderen van ‘lager’ opgeleide ouders veel minder vaak. (onderzoek)  Dat is jammer. Iedereen die wil en kan studeren op een hogeschool of universiteit, moet dat ook kunnen doen. Juist ook de kinderen van ouders die zelf niet gestudeerd hebben.

Talent gebruiken

Ouders die niet gestudeerd hebben vinden praten over studiekeuze soms lastig. Dat is zeker zo als die ouders uit een ander land komen. Maar juist deze studenten hebben de steun van hun ouders extra hard nodig. Studenten met een ‘migrantenachtergrond’ vallen helaas vaker uit in het eerste studiejaar. De helft van de uitvallers zegt dat ze niet goed hebben nagedacht over hun studiekeuze. Ook lukt het jongeren met een ‘migrantenachtergrond’ minder vaak hun opleiding af te maken.

Ouders willen het beste voor hun kind. Daarom is een goede studiekeuze belangrijk. Praat erover, dat is belangrijk. Zeker voor ouders en jongeren met een migrantenachtergrond, Nilay Külcy, HumanConnect

Maar ook jongeren met een niet-Nederlandse achtergrond hebben talenten en capaciteiten. Net zoveel als ‘autochtone’ jongeren. Komt u uit een ander land? Ook dan moeten ouders en jongeren aandacht geven aan een goede studiekeuze. Iedereen moet een opleiding kiezen die bij ze past. Dat is goed voor henzelf, hun familie en voor Nederland.

Ouders en studenten in gesprek over studiekeuze

Praat zo nu en dan met uw kind over het studiekeuzeproces.

En dan de laatste stap…

Is de studiekeuze gemaakt? Heb het dan ook nog eens samen over de laatste stappen in het studiekeuzeproces… In de zomervakantie voor het allemaal echt gaat beginnen met de studie.

zomertips voor studiesucces

 

 

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

Hermien Miltenburg, oudervoorlichter
0317484455
hermien.miltenburg@wur.nl

Lees ook het interessante artikel van Petra Vissers in Trouw: Leenstelsel weerhoudt bijstandskind ervan om te gaan studeren

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 3 reacties.

 1. Door: Gerrie Hermsen · 26-07-2018 om 11:24

  hoi Hermien,

  mooi alweer. Ga ik aan alle ouders sturen.

  groet,

  Gerrie

  1. Hermien Miltenburg

   Dank je Gerrie. En dat is inderdaad wat ik hoop. Dat decanen, zoals jij, maar ook mentoren en docenten het Studiekeuze Stripboek doorsturen.

 2. Door: Peter Minkenberg · 29-07-2018 om 23:29

  Dankjewel voor het delen van jouw ervaring en kennis Gerrie. Mijn ervaring met decanen zijn helaas van minder positieve aard en ik zou het toejuichen wanneer vele van jouw collega’s in den lande dit stripboek gaan hanteren in hun werk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.