Studiekeuzekind blog
10 augustus 2018 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuze Stripboek, voor ouders en scholieren

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Een goede studiekeuze is belangrijk. Aanstaande studenten vragen vaak advies aan hun ouders. En ouders willen hun kind graag ondersteunen. Ze willen meehelpen om de beste studie te kiezen. Maar hoe vind je de beste studie?
Het Studiekeuze Stripboek kan hierbij helpen. In het Studiekeuze Stripboek staan tekeningen van elke stap van het studiekeuzeproces. Bij elk plaatje staan ook tips. De tekeningen helpen u om ook op een luchtige manier over studiekeuze te praten. Studiekeuze Stripboek.

studiekeuze stripboek

Studiekeuze stripboek. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

Waarom dit Studiekeuze Stripboek?

Jongeren praten graag met hun ouders over hun studie en studiekeuze. Heel wat ouders vinden dat niet zo eenvoudig. Er zijn veel opleidingen en hoe adviseer je je kind? Lastig hoor.

Eigen ervaring als moeder

Zelf vond ik dat als moeder ook heel moeilijk. Je weet immers niet wat al die opleidingen precies inhouden… Mijn kinderen hebben voor een opleiding gekozen in een richting waar ik totaal geen verstand van heb. Inhoudelijk kon ik ze echt niet helpen met hun studiekeuze. Maar ik kon ze wel ondersteunen met het proces van kiezen. Ik kon naar ze luisteren en helpen te ontdekken wat ze nou écht wilden.

Houd het luchtig, relaxed samen praten

Studiekeuze is natuurlijk een serieus onderwerp. Daar praat je als ouder graag over met je jongvolwassen kind. Maar houd het luchtig. Regelmatig een kort praatje werkt meestal beter dan een hele avond doorzagen. Een speels praatje naar aanleiding van een plaatje is effectiever.

Het Studiekeuze Stripboek gratis en zonder verplichtingen downloaden

U kunt het Studiekeuze Stripboek gratis en zonder verplichtingen downloaden. U kunt het op een site zetten of doorgeven aan anderen. Er is namelijk geen copyright op het Studiekeuze Stripboek.

Ik ga de afbeeldingen uitprinten en op mijn spreekkamer ophangen, Rolf Nijman decaan Comenius College Hilversum

Hulp van strips en tips

Bent u als ouders zelf niet naar een hogeschool of universiteit gegaan? Ouders die niet gestudeerd hebben denken wel eens dat ze toch geen verstand hebben van ‘doorstuderen’. Helemaal niet nodig. Thuis praten over studiekeuze is voor alle jongeren heel belangrijk. Jongeren die goed kunnen praten met hun ouders en familie, maken een betere studiekeuze. Het Studiekeuze Stripboek kan daarbij helpen. Een ‘praatje over een plaatje’ gaat soms makkelijker. 

Je kind helpen bij studiekeuze

Steun van ouders en een goed gesprek kunnen veel verschil maken. Het belangrijkste is dat je als ouder je kind goed kent. En dat je ruimte geeft aan de aanstaande student om zijn of haar eigen keuzes te maken.

studiekeuze stripboek

Meer over het Studiekeuze Stripboek

In het Studiekeuze Stripboek staan zestien strips. Elk plaatje gaat over een stap bij studiekeuze. Bij elk plaatje horen tips. Meer weten? Bij iedere strip is er een verdiepend artikel.

Niveau Studiekeuze Stripboek

Het Studiekeuze Stripboek is een uitgave van Wageningen University. Maar het gaat niet speciaal over Wageningen. Het Studiekeuze Stripboek gaat over kiezen voor een opleiding op een Nederlandse hogeschool of universiteit.
Veel strips kun je ook gebruiken als een student naar het mbo gaat.

Mijn ouders begrepen niet heel goed wat ik ging studeren. Maar ze kennen mij goed. En ze zagen dat ik mijn best deed. En gelukkig was met wat ik deed, Chantal

studiekeuze stripboek

Kiezen wat bij je past

Jongvolwassenen moeten zelf kiezen voor hun toekomst. En ze moeten daar zelf verantwoordelijkheid voor dragen. Maar steun en betrokkenheid van ouders is daarbij heel erg welkom.

Mijn ouders wilden graag dat ik iets met ICT ga doen. Daarin vind je goede banen en verdien je veel geld. Maar ik wil liever een baan in de zorg. Ik heb mijn ouders laten zien dat je ook in de zorg een goede baan vindt, Steven

Praten is het belangrijkst

Er zijn veel hulpmiddelen om een goede studiekeuze te maken. Maar… het allerbelangrijkste blijft toch nadenken en samen praten over studiekeuze. Ik raad studiekiezers aan met veel mensen te praten. Met de leraren en de decanen… Om te praten met studenten… Met vrienden die al studeren… Maar ik hoop vooral dat ouders en studiekiezers veel samen praten over studiekeuze. Juist omdat ouders hun kind goed kennen, kunnen die goed helpen.

Waarom juist een stripboek?

Helaas zijn er steeds grotere verschillen in Nederland tussen mensen met een ‘hoge’ opleiding en mensen met een ‘lage’ opleiding. Kinderen van mensen die zelf gestudeerd hebben gaan steeds vaker ook zelf weer naar een hogeschool of universiteit. Kinderen van ‘lager’ opgeleide ouders veel minder vaak. (onderzoek) Ouders die zelf niet gestudderd hebben kunnen vaak de informatie over studiekeuze niet goed lezen. En dat is jammer. tekeningen kunnen misschien wél voldoende informatie geven.

Talent gebruiken

Dat geldt zeker voor jongeren wiens ouders uit een ander land komen. Juist deze studenten hebben de steun van hun ouders extra hard nodig. Studenten met een ‘migrantenachtergrond’ vallen helaas vaker uit in het eerste studiejaar. De helft van de uitvallers zegt dat ze niet goed hebben nagedacht over hun studiekeuze. Ook lukt het jongeren met een ‘migrantenachtergrond’ minder vaak hun opleiding af te maken.

Ouders willen het beste voor hun kind. Daarom is een goede studiekeuze belangrijk. Praat erover, dat is belangrijk. Zeker voor ouders en jongeren met een migrantenachtergrond, Nilay Külcy, HumanConnect

Maar ook jongeren met een niet-Nederlandse achtergrond hebben talenten en capaciteiten. Iedereen moet een opleiding kiezen die bij ze past. Dat is goed voor henzelf, hun familie en voor Nederland.

Meer weten: verdiepende artikelen

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

Hermien Miltenburg, oudervoorlichter
0317484455
hermien.miltenburg@wur.nl

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 5 reacties.

 1. Door: yvonne van staalen · 05-09-2018 om 11:48

  Beste Hermien,

  Ik zou het graag willen gebruiken, maar over de tips wat je van een decaan kunt verwachten strookt niet zoals het decanaat bij ons in school staat. Is het mogelijk om het stripboek te ontvangen zonder deze pagina?

  1. Dag Ivonne, je kunt het Stipboek gewoon downloaden via de link in het artikel. Je kunt ook kijken op http://www.wur.nl/ouders. Daar staat ook een link waarmee je kunt downloaden. Dank je wel voor je belangstelling. Groetjes, hermien

 2. Door: Peter Minkenberg · 29-07-2018 om 23:29

  Dankjewel voor het delen van jouw ervaring en kennis Gerrie. Mijn ervaring met decanen zijn helaas van minder positieve aard en ik zou het toejuichen wanneer vele van jouw collega’s in den lande dit stripboek gaan hanteren in hun werk.

 3. Door: Gerrie Hermsen · 26-07-2018 om 11:24

  hoi Hermien,

  mooi alweer. Ga ik aan alle ouders sturen.

  groet,

  Gerrie

  1. Dank je Gerrie. En dat is inderdaad wat ik hoop. Dat decanen, zoals jij, maar ook mentoren en docenten het Studiekeuze Stripboek doorsturen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.