Studiekeuzekind blog
28 juni 2018 | Categorie: Studiekeuze

Gaan studeren? Wat? Op welk niveau? Waar?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Goed nadenken over de toekomst is lastig. Voor iedereen, maar zeker voor jongeren op het eind van de middelbare school. 80% van de jongeren die klaar zijn op de havo of vwo gaat studeren. De anderen gaan werken, kiezen voor een tussenjaar of beginnen een eigen bedrijf. Kiest uw kind voor gaan studeren? Maar welke studie dan?

Gaan studeren? Maar wat dan?

Gaan studeren? Maar wat dan?

Wat ga je studeren? Een overweldigend aanbod

WAT ga je studeren? Er zijn ongelooflijk veel opleiding in Nederland. Zoveel dat uw kind vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Maar gelukkig zijn er ook veel opzoekmogelijkheden. Er zijn hele goede studiekeuzesites waar uw kind snel een overzicht kan vinden van de studies die er zijn. Een voorbeeld is studiekeuze123. 
Ook is er een handige ‘consumentengids’ voor studiekiezers, de Keuzegids. Er is een Keuzegids voor mbo, hbo en universiteit. Alle opleidingen worden hier kort in beschreven en beoordeeld. Het boekje is meestal in te zien bij de decaan en je kunt het ook bestellen. Op een aantal scholen is de Keuzegids online te bekijken. Veel ouders en studiekiezers hebben baat bij dit naslagwerk.
Tenslotte geven de sites van de onderwijsinstellingen heel veel informatie. Kijk hier als ouder ook eens naar. Misschien kunt u uw kind op een goed idee brengen. Gaan studeren? Maar wat dan?

Op welk niveau ga je studeren?

Haast elke opleiding kun je op mbo, op hbo of op wo niveau doen. Een voorbeeld: Heeft uw kind interesse in cellen, dna en genetische modificatie? Dan is biotechnologie misschien een goed idee. Maar die studie kun je doen op mbo niveau, op hbo niveau en op universitair niveau.
Het is hartstikke belangrijk dat je kunt studeren en werken op een niveau dat bij je past. Is uw kind een doener en wil hij vooral praktisch werken? Wil uw kind graag leren, maar wil hij ook zien wat je hebt aan die kennis? Of gaat het uw kind om de theorie, om nieuwe kennis te ontdekken en zelf te ontwikkelen?
Soms hebben ouders de neiging hun kind te stimuleren ‘zo hoog mogelijk’ te studeren. Maar dat is echt niet altijd een goed idee.

Waar ga je studeren?

Gaan studeren betekent op de eerste plaats dat je nadenkt over wat je gaat studeren. Op de tweede plaats dat je nadenkt op welk niveau je gaat studeren. Maar de stad doet er ook toe. Ook al heet de studie hetzelfde, op de ene hbo wordt die weer heel anders gegeven dan op de andere. De manier van begeleiden op de ene universiteit is weer anders dan op de andere. De sfeer is anders, de manier van lesgegeven is anders, de groepsgrootte is anders, er worden andere eisen gesteld.
Twee-derde van de jongeren kiest eerst voor de stad en dan de studie. Dat is de omgedraaide wereld. Een student die kiest voor een studie die hem interesseert op een hbo of universiteit die bij hem past studeert succesvoller.

En de studentenstad zelf?

Steeds meer studenten kiezen ervoor om nog een tijdje bij hun ouders te wonen. Dat scheelt natuurlijk ook heel veel in de studiekosten. Ze willen bijvoorbeeld bedrijfskunde studeren en die opleiding wordt op een hbo vlakbij aangeboden. Toch is het slim om die opleiding te vergelijken met een andere bedrijfskunde opleiding. Misschien past die opleiding wel veel beter.
Er zijn ook studenten die juist graag op kamers willen en een stad kiezen die hen leuk lijkt. Ook dat is een verkeerd motief. Kies eerst de studie en dan de stad.
Natuurlijk moet de sfeer van de studentenstad ook bij je passen. Studenten die je ontmoet op een meeloopdag geven de beste informatie.

Gaan studeren? Nadenken over jezelf

Gaan studeren betekent vooral veel keuzes maken. Natuurlijk de profielkeuze en de studiekeuze, maar ook alle keuzes die je tijdens de studie moet maken. Uw kind leren hoe je goede keuzes maakt is een belangrijke levensles. Het is fijn dat er zoveel mogelijkheden zijn in onze maatschappij… maar goede keuzes maken is niet makkelijk. Gaat studeren betekent goed nadenken over jezelf.

gaan studeren

Toekomstig beroep?

Veel jongvolwassenen weten pas vlak voor afstuderen wat ze precies willen worden. Er zijn ontelbaar veel beroepen, ook beroepen waar de jongere nog nooit van gehoord heeft. En middelbare scholieren hebben ook nauwelijks een idee wat al die beroepen inhouden. Dat komt meestal pas op het eind van de opleiding. Meestal kun je binnen een bepaald vakgebied nog alle kanten op. Dat leren studenten vooral tijdens de stages.

Wat wil je later worden?

Jongeren worden vaak echt gek van de vraag: ‘En, wat wil je later worden?’ Dat is een vraag die een jongere meestal niet kan overzien. Het is wel fijn als jongeren weten welke richting ze ongeveer uit willen. ‘iets met techniek’, ‘mensen helpen’, ‘iets met handel’… Dat beroep komt later wel.
Het kan helpen als de school een beroepenavond organiseert samen met ouders. Dan kan een leerling eens praten met mensen die werken in de richting die hem interesseert. En vraag eens aan uw familie en kennissen of uw kind eens met ze mag praten over hun werk, of eens mee mag gaan kijken. Dat helpt jongeren vaak een heel eind op weg. Een concreet beroep kiezen komt later wel. Als een studiekiezer een bepaald interessegebied kiest, is hij al een eind op weg.

Vijf tips voor ouders over ‘Gaan studeren?’

1: Welke keuzes heeft uw kind?

Er zijn heel veel studies. Snuffel (samen?) eens op studiekeuzesites, de Keuzegids, sites van opleidingen

2: Welk niveau past bij uw kind?

Haast ieder vakgebied kun je op verschillende niveaus bestuderen. Past uw kind op het mbo? Het hbo? Of moet het de universiteit zijn? Je vakgebied is hetzelfde maar je leert op een ander niveau. Is uw kind vooral praktisch aangelegd of is het een boekenwurm? ‘Hoe hoger hoe beter’ is echt niet altijd waar.

3: In welke stad?

Veel te veel jongeren laten hun studiekeuze afhangen van de stad. Ze willen op kamers en kiezen daarom een studie ver weg. Of ze willen juist nog thuis blijven wonen en kiezen een studie dichtbij. Al heten de studies misschien hetzelfde.. de manier van lesgeven is overal anders. Advies: Kies op de eerste plaats de studie en dan pas de stad.

4: Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik, wat past bij mij?

Dit is echt dé basis voor alle keuzes in de (studie)loopbaan.

5: Wat wil je later worden?

Vraag niet voortdurend aan uw kind: ‘wat wil je later worden?’. Het uiteindelijke beroep is nog ver weg. En in de loop van je leven verander je ook nog vaak van beroep. Zet kleine stappen. Kijk vooral naar de studie. Die baan komt later wel in beeld.

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: taub · 23-01-2020 om 13:22

    hoe kan ik plaatsbeschreven studeren

    1. Ik begrijp je vraag niet. Kun je wat duidelijker zijn? Groetjes, hermien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.