14 juli 2015 | Categorie: Ervaringen

Overgang middelbare school – universiteit.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Sommige studenten hebben helemaal geen moeite met de overgang van middelbare school naar universiteit of hogeschool. Voor andere studenten is het heel lastig om te wennen. De manier van studeren is anders dan ze gewend zijn en er komt nog een heleboel bij, vooral ook in het persoonlijke leven. Hoe kunt u als ouder de overgang van middelbare school naar Hoger Onderwijs begeleiden, als dat nodig is?  Studenten vertellen hoe zij de overgang hebben beleefd.

De overgang van Middelbare School naar universiteit betekent ook op een heel andere manier leven

 

 

Mijn ‘overgang’ was een ontzettende meevaller!

“Mijn overstap van Middelbare School naar de universiteit was een ontzettende meevaller. Wel is de leerstof vele malen meer en lastiger dan de stof op de middelbare school, dus plannen is nu extra belangrijk. Gelukkig gaat dat mij redelijk goed af. De manier van lesgeven vind ik ook erg fijn, geen docenten die constant meekijken of je wel je huiswerk gedaan hebt, heerlijk! Gewoon zelf je prioriteiten kunnen stellen vind ik erg prettig. Verder is het hele studentenleven erg leuk. Eigenlijk wilde ik niet op kamers, maar ik ben blij dat ik het wel gedaan heb. Zoveel gezelligheid van medestudenten om je heen maakt alles goed. Kortom de universiteit is super leuk vergeleken met de Middelbare School!” Eveline

De universiteit gaat als een sneltrein…

“Ik heb voor mijn eindexamen vwo pas echt geleerd hoe ik moest leren, tijdens het vwo hoefde dat eigenlijk niet zo. Toen ik op de universiteit University aan kwam dacht ik in hetzelfde tempo door te kunnen gaan. Ik nam vanuit mijn studentenvereniging ook veel taken op mij en deed mee met veel activiteiten. Al snel vlogen de vakken aan mij voorbij. Ik haalde uiteindelijk niet meer dan 34 van de 60 studiepunten in het eerste jaar. Wat was ik blij dat onze universiteit toen nog geen bindend studieadvies was, anders had ik met de studie moeten stoppen. Ik heb in de zomer mijn mentaliteit enorm moeten veranderen. Nu doe ik actief mee in de colleges en leer ik als een gek in de zelfstudie weken. In periode een van het tweede jaar heb ik heel hard gewerkt en heb ik alle punten gehaald. Nu moet ik nog veel herkansen om de tentamens van het eerste jaar allemaal te halen. Dus pas op, de overgang van Middelbare school naar universiteit lijkt mee te vallen. Het lijkt allemaal hetzelfde, maar voor je het weet is de tijd om, want de universiteit gaat als een sneltrein aan je voorbij als je niet oplet”. Hidde

Alles wat je moet leren is interessant…

“Ik dacht in het begin dat het heel erg moeilijk zou zijn, de overgang van de middelbare school naar de universiteit. Vooral tegen de prestatiedruk en het alles moeten halen zag ik op. Maar toen eenmaal de eerste paar periodes voorbij waren ging het beter. Ik had ervaren dat als je alles gewoon bijhoudt, je prima in staat bent om alles te halen. Uiteindelijk begon ik de manier van studeren op de universiteit veel leuker te vinden dan die op de middelbare school! Alles wat je moet leren vind je vaak vanuit jezelf interessant en daar wil je automatisch meer over weten. Uiteindelijk is de overgang me alles meegevallen. Ik ben ik dat ik de saaie Middelbare School achter me heb gelaten en nu lekker op de universiteit zit!!” Luuk De overgang van school naar universiteit is spannend. Zorg dan ook voor ontspanning

 

Reactie op Eveline, Hidde en Luuk over de overgang van Middelbare School naar hoger onderwijs

Eveline kan duidelijk de universiteit heel goed aan. Ze geeft aan dat ze het fijn vindt dat ze haar eigen prioriteiten kan stellen. Blijkbaar kan ze de volwassen benadering van de universiteit goed aan. De vakken vindt ze soms moeilijk maar omdat ze ook ontspannende dingen doet kan ze dit goed aan. Eveline heeft een soepele overgang van middelbare school naar Hoger Onderwijs gehad. Ze zal de universiteit waarschijnlijk zonder veel problemen afronden.
Hidde moest duidelijk wennen aan alle vrijheid. Plezier maken hoort bij studeren. Maar houd in het eerste jaar de focus op de studie, taken bij studentenverenigingen zijn heel nuttig, maar kunnen ook in de vervolgjaren nog. Gelukkig zijn er hertentamens. Hidde kan de punten die hij tijdens het eerste jaar miste nog goed inhalen. Kijk ook eens naar het studierooster van uw kind. Dan weet u wanneer de tentamens en hertentamens zijn.
Luuk is gegrepen door de inhoud van zijn opleiding. Hij heeft duidelijk goed gekozen. Een goed studiekeuzeproces helpt om de overgang van middelbare school naar  vervolg soepel te kunnen maken. U als ouder helpt uw zoon of dochter door veel mee te denken in het studiekeuzeproces.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Brigit imhof · 16-08-2015 om 10:34

    Erg leuk om te lezen. Ik ben heel benieuwd hoe het bij mijn zoon gaat verlopen. Hij heeft voor VWO nauwelijks iets hoeven doen, dus moet, denk ik, nog leren studeren. Maar ik heb er vertrouwen in.

    1. Door: Hermien Miltenburg · 17-08-2015 om 14:37

      Spannend, en leuk dat u er zo tegenaan kijkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.