Studiekeuzekind

Eigen bedrijf of studeren?

Problemen tijdens de studie? Zoek op tijd hulp.

Problemen tijdens de studie? Zoek op tijd hulp.

Niet alle jongvolwassenen gaan studeren. Is dat erg? Lees hieronder het verhaal van een vader wiens zoon een eigen bedrijf opstart. “Mijn ouders waren docenten, ik ben docent…En dan mijn zoon…wil hij echt een carrière beginnen zonder papiertje…? Daar geloof ik niet in. Onderwijs is de sleutel tot succes.” Waar of niet waar?

Mijn zoon wil niet studeren!

Mijn zoon Bernard heeft het vwo redelijk afgemaakt, een hoogvlieger is hij niet. Dat heb je als vader natuurlijk op een gegeven moment in de gaten, zeker als je, zoals ik, docent bent. Vraag je aan de bakker of hij brood onmisbaar vindt, dan zegt hij ‘ja’. Vraag je aan een docent of een mbo, hbo of wo opleiding belangrijk is, dan zegt hij natuurlijk in eerste instantie ook ‘ja.’ Toen mijn zoon in de voor-eindexamenklas zat heb ik hem naar allerlei hbo’s en universiteiten gesleept. ‘Niks voor mij’, was telkens het commentaar. ‘Hier ga ik niet naartoe’. Wat doe je dan als ouder?

Talenten ontdekken

Een kind dwingen om te gaan studeren heeft natuurlijk geen zin. Ik heb mijn zoon wel voorgehouden dat veel banen niet voor je zijn weggelegd als je geen diploma op zak hebt. ‘Maar dat soort banen wil ik ook niet’, was het commentaar. ‘Ik wil een eigen bedrijf’. Maar ja, een eigen bedrijf in wat? En moet je daar dan niet ook dingen voor leren?
Uiteindelijk weet ik als docent ook wel dat je je eigen talenten moet ontdekken en daarmee aan de slag moet. En talenten heeft mijn zoon. Maar ik had toch vooral heel veel zorgen over zijn plannen voor een eigen bedrijf. Ik zal een voorbeeld geven:

Illegaal bier verkopen, hoe haalt hij het in zijn hoofd

Tijdens een groot evenement is hij met drie maten blikjes bier bij de supermarkten gaan kopen, die heeft hij in karretjes geladen en op drukke kruispunten heeft hij die met winst verkocht. Op het eind van de dag hadden hij en zijn vrienden 1400 euro verdiend. ‘Een gat in de markt’, was het antwoord van mijn zoon. Ik was helemaal niet blij met deze actie van mijn zoon, en ik heb hem ook flink berispt. Maar dit incident heeft me wel aan het denken gezet. Een gat in de markt zien is natuurlijk een voorwaarde voor een eigen bedrijf… Maar het moet wel legaal zijn, natuurlijk. 

Webwinkel opstarten

Na zijn eindexamen is mijn zoon gaan werken bij kennissen van hem die bezig waren met het opstarten van een webwinkel in babyartikelen. Gelukkig was dit wel een legaal en bonafide bedrijf. Daar heeft hij meegeholpen met het bouwen van de website, hij heeft de telefoon aangenomen, e-mails beantwoord enzovoort. Later mocht hij zich ook bemoeien met de opbouw van de collectie, onderzoek naar de doelgroep en allerlei andere PR en marketing dingen. Het ging goed met het bedrijf en de eigenaar wou ook de Duitse markt op. ‘Had ik vroeger maar beter opgelet bij de Duitse les’, was nu zijn commentaar…  Zou er dan toch nog iets van besef en inzicht komen?

Eigen bedrijf.. een webwinkel

Op basis van zijn werkervaring bij de webshop voor babyartikelen is Bernard onlangs voor zichzelf begonnen met een webwinkel. Vanuit de praktijk heeft hij ontdekt zijn bepaalde diploma’s wel nodig zijn om een eigen bedrijf op te starten. Dat heeft te maken met allerlei vergunningen en regelgeving. Ook heeft hij ontdekt dat hij marketing echt leuk vindt en hij gaat aanvullend een marketing opleiding doen. Er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden zoals NCOI of LOI. Hij weet nog niet of hij een korte opleiding gaat doen of naast zijn eigen bedrijf toch aan een bacheloropleiding begint. Mijn zoon is nu 23 en ik begin nu wel wat geruster te worden. Hij komt er wel met zijn eigen bedrijf.” Hans, vader van Bernard

Zijn diploma’s nodig?

Zijn diploma’s en een opleiding nodig? Ja, ik denk het wel. Je moet in ieder geval aan kunnen tonen dat je een bepaald denk- of werkniveau hebt. De logische keuze na een havo of vwo is een hbo of wo opleiding, maar niet alle jongvolwassenen voelen ervoor opnieuw jaren in de schoolbanken te zitten. Als ouder kun je een kind ook niet dwingen. Wel is het goed om te wijzen op andere vormen van onderwijs, bijvoorbeeld in deeltijd. Er is een spreekwoord: ‘je kunt een paard naar de rivier leiden, maar het niet dwingen te drinken’. Zo ervaar ik dat als moeder ook. Je kunt voorwaarden scheppen, maar niet dwingen.  Ieder mens heeft talenten, het is zaak die bij jezelf te ontdekken, als ouder moet je soms ook wat geduld hebben. Wijsheid komt met de jaren. Zeker bij zoons 🙂 is dat nogal eens het geval. Jongens hebben vaak meer tijd nodig om tot een goede studiekeuze te komen.

Lees ook: (Even) niet studeren

Mobiele versie afsluiten