Dit schooljaar geef ik weer een reeks gratis studiekeuze webinars. Over studiekeuze, tussenjaar, studeren en alles wat hiermee te maken heeft.
Deze webinars zijn voor studiekiezers en ouders/verzorgers. Hierin geef ik informatie over alles wat belangrijk is om te weten voor een goede studiekeuze en start met een vervolgopleiding aan een hbo of universiteit. En hoe ouders hierbij goed kunnen begeleiden. Bij elk webinar, behalve bij workshop Tussenjaarplan, interview ik twee studenten over hun ervaringen.
Data gratis studiekeuze webinars
Deze webinars zijn telkens op woensdagavond van 20.00 tot ongeveer 21.00 uur (afhankelijk van vragen). Dit zijn de onderwerpen en data van de studiekeuze webinars dit schooljaar:
- 13 november: Slim oriënteren
- 11 december: Ontdekken welke studie past
- 22 januari: Wat te doen bij studiekeuzestress?
- 12 februari: Studiekosten en -financiering
- 12 maart: Workshop Tussenjaarplan
Schrijf hier in voor een of meerdere van deze webinars. Je krijgt dan ook informatie over mogelijkheden voor terugkijken.
Voor wie het sowieso vaak lastig vindt om knopen door te hakken schreef ik gratis e-gids keuzekracht. Met persoonlijke voorbeelden en tips voor extra keuzekracht voor studie en andere lastige keuzes. Leestijd +/- 15 minuten.
13 november: slim oriënteren
Het eerste webinar op 13 november gaat over oriënteren voor de studiekeuze. Veel studiekiezer hebben hier geen zin in, of doen dit niet goed genoeg. Door tijdgebrek of omdat ze niet weten hoe ze goed kunnen oriënteren. Maar voor het maken van een goede studiekeuze is dit onmisbaar. De belangrijkste reden dat bijna 1 op 3 eerstejaars op hbo’s en universiteiten stopt met de studie is namelijk dat die anders bleek dan verwacht,
Hoe kun je goed oriënteren zonder dat dit onnodig veel tijd kost? Hoe kun je dit zo leuk mogelijk doen? En hoe kunnen ouders hierbij helpen? Hierover gaat het eerste webinar in deze reeks.
Invloed ouders op studiekeuze
Wekelijks geef ik ouderavonden over studiekeuze op scholen. Deze start ik altijd met de vraag: ‘Denk jij dat je als ouder veel of weinig invloed hebt op de studiekeuze van jouw kind?’ Wie denkt ”veel’ gaat staan. Dit doet altijd minder dan de helft – meestal ongeveer een kwart – van de aanwezige ouders.
Terwijl onze invloed als ouders op de studiekeuze altijd groot is. Ook als je jouw kind, net als ik, helemaal vrij wilt laten in deze keuze. Of als jouw kind, net als die van mij, niet lijkt te luisteren. Dan nog is je invloed groot. Omdat jij je kind hebt opgevoed. Wat jij doet, waar jij over praat en hoe jij daarover praat heeft invloed op hoe jouw kind naar de wereld kijkt en naar studies kijkt.
Gratis studiekeuze webinars: ervaringen studenten
De meeste studenten geven dan ook in enquêtes aan dat hun ouders de meeste invloed hadden op hun studiekeuze. Belangrijk dus dat je jouw kind hierbij goed kunt begeleiden. Goede coaches stellen vooral goede vragen en geven hierbij nuttige informatie. Deze geef ik je graag in deze webinars. Het meest nuttig is als je deze samen met je kind volgt. De ervaringen van studenten die ik hierbij interview zijn voor jullie beiden nuttig en leuk.