Studiekeuzekind

Grote universiteit is een voordeel?

Deze week zijn de nieuwe studenten begonnen aan de introductie. In de media heeft u hierover vast gelezen. Daarin wordt ook gepraat over de groei van de studentenaantallen, zoals in onderstaand artikel dat vandaag in de Gelderlander stond. Is een grote universiteit beter voor uw kind?

 

Weer meer studenten

‘Ruim 20.000 nieuwe studenten nestelen zich deze maand in Rotterdam. Dat zijn er wéér meer dan vorig jaar. Het internationale, zakelijke karakter van de Maasstad spreekt de jongeren aan’, zo schrijft de Gelderlander vandaag.
Studenten doen er goed aan heel bewust te kiezen voor een universiteit of hogeschool. Iedere instelling heeft een eigen karakter. Wat past bij je? Kies je voor een grote universiteit of juist een kleine?
Zoals Joost (Leidschendam) zegt in de Gelderlander: “Wat ik kom doen in Rotterdam? Studeren en feesten. Sinds dat Maagdenhuisgedoe zie ik Amsterdam niet meer zitten. De Erasmus Universiteit is zakelijk, dat vind ik chill. Rotterdam is vrij extreem in alles, dat mag ik wel. Ik ben van plan het eerste jaar hard te knallen met mijn studie en daarna lid te worden van een studentenvereniging. Voorlopig richt ik mijn pijlen op het Rotterdams Studenten Corps.”

Is een grote universiteit een voordeel?

De Universiteit van Amsterdam met in totaal 29.783 studenten, de universiteit van Utrecht 30.499 studenten,  TU Eindhoven 7.118 studenten… deze gegevens vind je al snel als je googelt naar de grootte van universiteiten. Wat een verschillen!
Is een grote universiteit persé beter?
Wél als je kijkt naar het aanbod van vakken en opleidingen, de keuzemogelijkheden op een grote universiteit zijn natuurlijk groter. Kleine universiteiten zijn daarentegen vaak meer gespecialiseerd in een bepaald onderwerp of thema.
Studenten ervaren bij grote universiteiten soms wel meer afstand, voelen zich minder betrokken. Je betrokken voelen bij een opleiding is op zich wél belangrijk. Het is één van de factoren voor studiesucces.

Wat past bij uw kind?

Sommige studenten voelen zich juist heel goed bij een grote universiteit. Kim studeerde pedagogiek in Utrecht én in Amsterdam. Ze vond Amsterdam prettiger omdat ze daar in grotere groepen zat.

Ik vind het helemaal niet fijn als er teveel op mij gelet wordt. Ik wil niet te ‘close’ zijn met mijn mede-studenten.

Janneke deed haar bachelor in Wageningen maar deed een deel van haar masteropleiding in Rotterdam omdat ze alleen daar de vakken van haar keuze kon doen.

Ik ben niet eens naar de diploma uitreiking van Rotterdam gegaan. Ik was daar een nummer, ze kenden me niet eens, waarom dan naar de diploma uitreiking gaan..?

Niet alleen de opleiding, ook de sfeer

De sfeer van een hbo of universiteit kan enorm verschillen. Dat heeft ook vaak met de grootte te maken. Het is verstandig als een student goed opleidingen met elkaar vergelijkt. Alleen naar een Open Dag gaan is niet voldoende. Het is belangrijk daarnaast ook meeloopdagen te bezoeken en veel met studenten te praten, dan ontdekt je of een instituut bij je past.
Sommige studenten vinden grote bruisende leeromgevingen aantrekkelijk, ze vinden het uitdagend in een groot gebouw rond te lopen en veel mensen om zich heen te hebben. Andere studenten zoeken meer rust en stellen prijs op persoonlijk contact. Deze studenten kunnen beter kiezen voor een kleinere instelling. En is er dan een bepaald vak dat alleen op een grote universiteit wordt aangeboden, dan kun je dat vak alsnog daar volgen, zoals Janneke heeft gedaan. De studiepunten die je op een grote universiteit haalt tellen gewoon mee op je eigen universiteit, mits je goede afspraken hebt gemaakt met je studieadviseur.

Heeft u als ouder ervaringen met grote of kleine hbo’s of universiteiten? We horen het graag.

 

 

Mobiele versie afsluiten