Uw kind heeft een paar studies op het oog die hem of haar wel wat lijken. Maar hoe beoordeel je of dit ook kwalitatief goede opleidingen zijn? Een opleiding volgen kost veel moeite en ook veel geld. Is dit wel een goede investering? Zijn alle opleidingen even goed?
Kwaliteit van onderwijs?
Er is in Nederland een uitgebreid systeem van accreditatie, de NVAO. Deze accreditatiecommissie is ingesteld door de minister van OCW. Elke hbo en wo opleiding wordt eens in de zoveel tijd door deze commissie bekeken. Is het niveau onder de maat, dan moet de opleiding de kwaliteit binnen een bepaalde tijd herstellen. Zo borgt de minister de kwaliteit van het Hoger Onderwijs in Nederland.
Daarnaast zijn er verschillende gidsen die een overzicht geven van de kwaliteit van opleidingen. De bekendste is de Keuzegids Universiteiten 2016, die onlangs is gepubliceerd. Er wordt ook een Keuzegids uitgegeven over hbo’s, mbo’s en middelbare scholen. Ook de masters worden door de Keuzegids beoordeeld op hun kwaliteit.
Wat kun je als ouder vinden in de Keuzegids?
In de Keuzegids Universiteiten 2016 wordt de kwaliteit van 404 universitaire bacheloropleidingen onder de loep genomen. 52 opleidingen zijn veel beter dan de andere. Zij krijgen het predicaat ‘topopleiding’. In ieder vakgebied worden de topopleidingen aangewezen. Dat betekent niet dat de kwaliteit van de andere opleidingen slecht is, er is immers een nationaal kwaliteitssysteem.
Alle wo bacheloropleidingen van Nederland worden in de Keuzegids kort omschreven. De opleidingen worden gerangschikt in categorieën en zo kun je goed vergelijken welke opleidingen er zijn op bijvoorbeeld het gebied van Life Sciences of sociologie.
Sommige aanstaande studenten vinden het fijn op deze manier een volledig overzicht te krijgen van het onderwijsaanbod in Nederland. Er zijn ook ouders die samen met hun kind de Keuzegids bespreken. Ze verdiepen zich bijvoorbeeld samen in een categorie die de interesse van de aanstaande student heeft.
Het kwaliteitsoordeel van de Keuzegids is gebaseerd op de mening van studenten en experts uit bedrijfsleven en wetenschap.
Arbeidsmarkt en kwaliteit van onderwijs
In de Keuzegids vindt u ook gegevens over de vermoedelijke baankansen en de voorbereiding op de arbeidsmarkt. Natuurlijk is dit een momentopname. Het is lastig te voorspellen welke banen er over vijf jaar zijn. Toch is de waardering van de kwaliteit ook voor de latere arbeidsmarkt van belang. Heeft uw kind gestudeerd bij een hbo of universiteit die goed staat aangeschreven, dan geeft dat extra waarde aan het diploma.
Moet je kiezen voor hbo of universiteit met de hoogste kwaliteit?
Ik adviseer ouders zeker eens op de websites van de topopleidingen en de beste instituten te kijken. Het kan ook helemaal geen kwaad uw zoon of dochter eens hierop te wijzen. Maar, ook al wordt een opleiding nog zo goed gewaardeerd, als uw zoon of dochter geen click voelt met de opleiding en het instituut, dan is het waarschijnlijk geen goede keuze voor hem of haar. Een goede studiekeuze is gebaseerd of een goed gevoel en een verstandig oordeel, het goed gebruiken van je hoofd én je hart. Stimuleer uw kind degelijk alle stappen voor een goede studiekeuze te doorlopen. Valt de keuze dan op een topopleiding… dan is uw kind spekkoper.
Keuzegids inzien
Vrijwel alle middelbare scholen hebben de Keuzegids op het decanaat liggen. Veel scholen hebben ook een digitale versie. Uiteraard kunt u ook zelf de Keuzegids aanschaffen.