Studiekeuzekind

Mensen helpen met mijn studie was mijn grote wens

Mensen helpen met mijn studie, dat was eigenlijk altijd mijn grote wens‘. Zegt studente Laura de Bruine. Ze is pas 19, maar sinds haar veertiende weet ze al dat haar studiekeuze hiermee te maken moest hebben

Mensen helpen met mijn studie, dat was eigenlijk altijd mijn grote wens

Ik wist het altijd al

Sommige studenten zoeken heel lang naar de ideale studie. Sommige studenten weten al heel jong wat ze écht willen met hun leven. ‘Mensen helpen met mijn studie was altijd mijn droom. Als jong meisje deed ik een keer mee met ‘de nacht zonder dak‘. Je moet dan je eigen slaapplek maken van een kartonnen doos, alsof ik een straatkind was. Daarmee kun je dan straatjongeren in ontwikkelingslanden, die in het echt geen dak boven hun hoofd hebben, sponsoren. Dat project maakte grote indruk op mij. Ik haalde veel geld op. Maar toen wou ik ook wel weten waar dat geld naartoe ging. Eigenlijk wist ik het toen al: Ik wil mensen helpen met mijn studie’.

Zelf op reis

‘Ik zat nog op de middelbare school en toen ben ik al voor het eerst naar een ontwikkelingsland gereisd. De eerste keer naar Ruanda met ‘Kerk in actie‘. Ik ben daarna ook nog naar Nepal en Indonesië geweest. Ik deed vooral leuke dingen met de lokale bevolking. Het was nog nét geen vrijwilligerswerk. Het viel me op hoe blij de mensen zijn met het weinige dat ze hebben. Ik zag kinderen spelen met een fietsband. Dat heeft me aan het denken gezet’. 

Studiekeuze

‘Voordat ik wist dat ik deze kant op wou heb ik gekeken naar iets met economie. Dat vak ging me op school makkelijk af. Ik vond economie ook interessant om mee door te gaan. Maar ik ontdekte ook dat economie draait om ‘winst maken’. Ik vond de sociale kant eigenlijk veel interessanter. Toen ben ik gaan kijken naar culturele antropologie. Ik ben naar hun Open Dag geweest, maar eigenlijk was dat het ook niet helemaal’.

Tip van mijn nichtje

‘Mijn nichtje kende de opleiding ‘Internationale Ontwikkelingsstudies’. Ik ben naar de Open Dag gegaan en ook naar een meeloopdag. Dat sprak me allemaal wel aan. Ik was dus echt blij met het advies van mijn nichtje. Eigenlijk had ik meer aan haar advies dan aan wat mijn toenmalige decaan voor me deed. Ik had het gevoel dat die niet echt naar me keek. Hij raadde me extra vakken aan die ook echt helemaal niet bij mij pasten. Gelukkig heeft de decaan die ik daarna kreeg wel echt moeite gedaan. Hij voelde aan wat ik wilde en hielp me allerlei dingen van mijn studie op te zoeken’.

Vergelijken

‘Een van de dingen die ik ontdekte was dat het belangrijk is ook studies te vergelijken. Ik ben naar een vergelijkbare opleiding op het hbo gaan kijken. Daar heb ik een meeloopdag gedaan. Ik vond de praktijk van die opleiding leuk. Maar de theorie was totaal niet uitdagend. Ja, en die praktijk leerde ik ook al kennen tijdens mijn reizen. Voor mij hoefde die praktijk dus eigenlijk niet zo. Maar nu wist ik wel beter wat ik écht wou. Studies vergelijken heeft me echt verder geholpen’.

Mensen helpen met mijn studie, Laura in Indonesië

 

Veel geleerd van mijn reizen

‘Ik zit nu in mijn eerste studiejaar en merk dat ik echt veel heb aan mijn reiservaring. Ik krijg eigenlijk alleen nog maar inleidende vakken, maar ik kan me daar al wel iets bij voorstellen. Veel van de dingen waar mijn colleges over gaan heb ik zelf meegemaakt en zelf gezien. Ik kan me nu veel beter inleven in de literatuur.
Wat ik ook heb geleerd is wat je niet moet doen. Je moet niet op reis gaan naar een ontwikkelingsland voor je eigen goede gevoel. En je moet ook uitkijken dat je niet het werk van de lokale bevolking gaat doen. Ga je meehelpen een huis te bouwen? Vraag je dan af of je daarmee niet de baan van een bewoner ‘inpikt’ of op die manier veroorzaakt dat lokale mensen afwachtend achterover gaan leunen’.

Wat ik niet meer doe…

‘Er zijn natuurlijk ook dingen die ik gedaan heb, waarvan ik nu weet dat ik dat niet meer doe. Omdat het me niet zo bij me past of omdat het niet zo nodig is. Ik heb bijvoorbeeld lesgegeven in Nepal.  Toen ontdekte ik dat lesgeven me eigenlijk gewoon niet ligt. Ik vond het interessanter onderzoek te doen met jongeren uit Nepal. Toen ik lesgaf had ik een beetje het idee dat ik weer zo’n westerling was die hetzelfde lesje afdraaide voor de mensen. Daar moet je wel voor oppassen als je naar een ontwikkelingsland gaat. Mensen helpen met mijn studie is leuk en belangrijk, maar je moet wel echt iets toe te voegen hebben’.

Mensen helpen met mijn studie

Deze zomer ga ik niet op reis. Ik ga in Nederland een zomerkamp voor kinderen begeleiden. Naar het buitenland gaan kost veel geld.
Ik heb het gevoel dat ik straks, na mijn afstuderen, veel meer kan betekenen.
Dat geld van zo’n reis.. dat maak ik eigenlijk liever gewoon over naar een ontwikkelingsland. En na mijn afstuderen kan ik echt de handen uit de mouwen steken’. 

Ervaringen over studiekeuze en studeren delen?

Ben je een studiekeizer en wil je je verhaal over je studiekeuze delen? Heel graag! Of studeer je al? Of bent u ouder van een studiekiezer of student? Alle verhalen rondom studiekeuze, studeren en tussenjaar zijn van harte welkom. Liever een interview? Dat kan ook. Laat het me weten en je/uw verhaal komt op dit blog. 200.000 ouders en (aanstaande) studenten lezen dit jaarlijks… Je/u doet het dus zeker niet voor niks.

Mobiele versie afsluiten