Studiekeuzekind

Motivatie, kracht bij studiekeuze

Studenten die gemotiveerd studeren zijn succesvol. Iedere student heeft wel eens vakken die minder leuk zijn of wat moeilijker, maar voel je innerlijke motivatie voor je opleiding, dan lukt  het wel om door te zetten. “Motivatie is hetgene dat je écht in beweging zet. Dat wat je moet doen geeft geen energie, dat wat je wilt doen, maakt dat je met kracht doet wat je je hebt voorgenomen”, aldus Anton Philips. (geschikt voor ouders met een kind op (v)mbo, havo, vwo, hbo of wo)

Motivatie geeft échte kracht bij studiekeuze

Motivatie geeft energie

“Als ik na een dag waarin ik van alles heb moeten doen thuiskom, dan ben ik moe, maar heb ik gedaan wat ik écht wil, dan heb ik op het eind van de dag nog volop energie“. Het is niet moeilijk om Anton Philips (de kleinzoon van..) te laten praten over motivatie. “Ik kon niet echt warm lopen voor de technologie van ons familiebedrijf, me bezighouden met drijfveren van mensen, dat vond ik veel interessanter. Het is belangrijk dat je in je leven en werk uiteindelijk doet wat je echt wilt. Dat geeft kracht en energie.”  Anton straalt zelf die energie ook uit als hij praat met studenten over hun motivatie. En hij waarschuwt ook: “Haal je geen dingen op je hals die je eigenlijk niet wilt, dat gaat uiteindelijk niet lukken.

Motivatie en baankansen

Ouders vragen vaak naar baankansen op ouderavonden. Daar vroeg ik Anton dus ook naar. “In hoeverre moet je je studiekeuze laten leiden door baankansen.” Anton Philips: “De wereld verandert zo snel, wie kan zeggen waar over vijf of tien jaar de kansen op de arbeidsmarkt liggen? Vast staat in elk geval dat een opleiding kiezen waar je niet echt voor gemotiveerd bent, ook niet werkt.  Ik sprak vorige week een docent ICT van een Hogeschool. Hij zei dat 50% van zijn eerstejaars afvalt. Ze dachten dat ICT voor hen een goede opleiding was omdat die opleiding op het moment goede baankansen heeft. Maar ben je niet gemotiveerd voor de opleiding, dan blijkt hij te zwaar, doe geen opleiding die je niet ligt. Dat wordt niks.” “Maar je wilt toch werken, nadat je 4-5 jaar gestudeerd hebt? En het is toch logisch dat ouders daar ook naar kijken?” was mijn vraag. “Natuurlijk, maar ben je gemotiveerd voor het aandachtsveld van je studie, dan komt die baan er ook wel.

Do what you love and the money will follow

Als je een beroep kiest waarvoor  je gemotiveerd bent, dan zal die motivatie je helpen echt goed te worden in je vak, dat geld komt dan ook.

Wat motiveert me?

“Het is natuurlijk wel heel belangrijk om te ontdekken waar je motivatie ligt. Kijk daarbij breed. Je moet niet alleen voldoening vinden in je werk, het moet ook iets zijn dat je bezighoudt. Het moet iets zijn dat je interessant vindt en ook iets waar je je goed bij voelt. Het gaat niet alleen om je hoofd, het gaat ook om je hart. Kunst is om erachter te komen wat je motiveert. Kijk daarbij ook eens naar je verleden. Wat heb je allemaal in het verleden gemotiveerd gedaan. Ouders hebben daar goed zicht op. Wat doet uw kind in de vakantie en in zijn vrije tijd?

Het viel me op dat mijn dochter altijd naar de caravan van onze campingburen ging. Daar deed ze op regenachtige dagen spelletjes met de kleine kinderen van het gezin. Ze vond het leuk en ze was er ook goed in. Moet jij niet iets met kinderen gaan doen? Een vraag die mijn dochter wel aan het denken zette.

Wat maakt dat deze bezigheden leuk zijn? Wat is je motivatie voor deze activiteit. Bespreek dit als ouder eens met uw kind.”

Vaardigheden en omstandigheden

“Kijk met uw zoon of dochter eens naar de vaardigheden die hij of zij heeft gebruikt bij activiteiten in het verleden. Wat maakte dat uw kind motivatie hiervoor voelde? Kijk ook naar de omstandigheden die hem of haar helpen. Krijgt uw kind graag een opdracht? Zoekt hij het liever zelf uit? Wat voor resultaat wil hij bereiken? Een prijs winnen? Geld verdienen? Erkenning krijgen? Wil hij iets maken dat nuttig is? Of misschien een kwalitatief goed product afleveren? Om motivatie vast te houden moet je ook groeien. Je wilt zelf groeien of je wilt dat je project groeit en succesvol is. Daarom is het ook goed iets te kiezen dat bij je vaardigheden past. Iets aanpakken dat niet bij je capaciteiten past, is niet goed voor je motivatie.”

Levensles

“Goed onderzoeken waar je motivatie ligt is een levensles. Je eigen intrinsieke drijfveer, je diepste motivatie is een kompas waar je de rest van je leven  mee kunt sturen.”

 

De studenten beamen volmondig wat Anton zegt. “Zonder motivatie kun je niet studeren. Wat we nu doen vinden we  écht interessant. We vinden het niet lastig ons in ons onderwerp te verdiepen, dit is wat we echt willen.”

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over studeren en studiekeuze? Vul uw e-mail adres in bij ‘nieuwsbrief’ (rechts) en u ontvangt alle nieuwe artikelen. Afmelden kan ook weer eenvoudig.

Mobiele versie afsluiten