Studiekeuzekind

Studentenstad of studie?

De studentenstad of de studie? Wat is belangrijker? Ongeveer twee-derde van de studiekiezers begint met nadenken over de studentenstad.  Waar wil ik wonen?  Pas dan komt de vraag:  Wat wil ik daar dan studeren?  Ook ouders stimuleren hun kind soms eerst een naar een stad in de buurt te kijken. Dit is ‘solliciteren’ naar studie-uitval. Natuurlijk, een leuke studentenstad is belangrijk, maar het draait toch om een studie die bij je past.   Studentenstad of studie? Wat is het belangrijkst?

“Ik had helemaal geen zin in deze studentenstad.”
Het studiekeuze verhaal van Lisa:

“Ik vond niks leuk en wilde mijn studiekeuze nog helemaal niet maken. Mijn vriendinnen gingen allemaal naar Amsterdam. Dat leek me eigenlijk wel erg gezellig. Zou ik dat dan ook maar doen? Mijn moeder heeft me echt onder druk gezet ook naar de Open Dag van Eindhoven, Utrecht en nog een paar universiteiten te gaan. In Wageningen kwamen we bij ‘voeding en gezondheid’ terecht. Ik heb daarna de een-op-een meeloopdag gevolgd, dan ga je met één enkele student op stap. Daarna heb ik nog een groepsmeeloopdag bezocht. Daarna wist ik het zeker. Dit is mijn opleiding. Jammer van Amsterdam, maar dat is dan maar voor in het weekend. Of wie weet, voor mijn masteropleiding.”
Verstandig dat de moeder van Lisa haar aanzet tot vergelijken. Iedere studie en iedere studentenstad is weer anders. Alleen door vaak naar Open Dagen en meeloopdagen te gaan kun je dat ontdekken.

“Mijn zoon kan de ‘grote stad’ niet aan.”
Het verhaal van een ouder:

“Mijn zoon geniet van het leven. Hij gaat graag op stap met zijn vrienden en hij heeft ook snel veel nieuwe contacten. Mijn zorg is een beetje: als hij straks in een grote studentenstad komt, met al die uitdagingen.. Komt er dan nog wel iets van de studie terecht?”
De  zorg van deze ouder is begrijpelijk, maar is het ook terecht? Er zijn inderdaad studenten die niet teveel ‘impulsen’ naast hun studie moeten krijgen. Ze ‘verliezen zich’ in het bruisende studentenleven, ze gaan van het ene studentenfeest naar het andere. Dan weer een weekend met het dispuut, dan weer een festival met het studentenhuis, dan weer een borrel met de jaargenoten… voor sommige studenten iets te veel. Natuurlijk zijn er in een grote stad meer prikkels, maar een ‘feestbeest’ vindt zijn plezier overal. Ook voor dit type student geldt: kies eerst de studie en kijk dan of de studentenstad je ook aanspreekt.
Een student die zijn opleiding gemotiveerd kiest, wil hem ook afmaken. Dat is voor hem belangrijker dan een bloeiend studentenleven.

De beste studieresultaten boekt een aanstaande student:

Is de keuze van de stad dan onbelangrijk?

Als een aanstaande student meerdere universiteiten en hogescholen bezoekt zal hij merken dat er veel verschillen zijn. Goed vergelijken is belangrijk. Valt de keuze dan op een opleiding in een studentenstad die ook nog aanspreekt, dan heb je mazzel. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet een stad ‘dichtbij’ te zijn.

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten