Studiekeuzetesten zijn er heel veel. Als je googelt kom je de een na de andere studiekeuzetest tegen. Ook op scholen wordt er vaak met een studiekeuzetest gewerkt. Wat is belangrijker? Een studiekeuzetest of een Open Dag bezoeken? Kun je tot een goede studiekeuze komen zonder studiekeuzegesprekken? Ouders vragen vaak naar studiekeuzetesten. Wat vinden de studenten van de studiekeuzetest die ze gemaakt hebben op school?
Mijn decanen en docenten hielpen vooral met praktische vragen…
“Ik denk dat de decaan en leraren wel een beetje invloed hebben gehad op mijn studiekeuze. We moesten via dedecaan.net allemaal opdrachten vervullen. In het laatste schooljaar moesten we minstens een voldoende gehaald hebben voor deze opdrachten, anders mochten we geen examen doen. Dit waren opdrachten als ‘bezoek een open dag en maak hier een verslagje van’ en ‘verdiep je in de studiefinanciering’. Ik heb hier wel iets aangehad, maar ik denk dat ik ook zonder deze begeleiding van docenten hetzelfde had gedaan. Dat geldt niet voor iedereen, voor sommige klasgenoten was het echt wel een stok achter de deur. Verder hebben de decanen en docenten vooral geholpen met praktische vragen, waarom ik dit of dat interessant vond…” Arjan.
Met die studiekeuzetest ben ik er echt niet achter gekomen…
“We hebben met de decaan altijd gewerkt aan de loopbaanoriëntatie met behulp van studiekeuzetestjes. De bedoeling hiervan was om er achter te komen wat nou de goede studie voor je zou zijn. Met behulp van deze testjes ben ik er totaal niet achter gekomen wat de juiste studie was. Met mijn mentor heb ik wel veel goeie gesprekjes gehad over de studiekeuze. Hij kon mij goed begeleiden en hielp me ook redelijke voortgang in het proces te houden. Maar ook hij heeft niet veel invloed gehad op mijn uiteindelijke keuze. Ik ben op deze studie gekomen door een vriend van mij. Die deed deze studie namelijk al.” Loes.
Ik heb niet gekozen voor de studie die uit de studiekeuzetest kwam.
“Op mijn middelbare school begonnen we al enkele jaren van tevoren met studiekeuzetests. De school was geabonneerd op het programma Qompas, waarmee we veel hebben gewerkt. De rector en afdelingsleider hebben regelmatig tijd voor ons ingepland waarin we hiermee konden werken. Ook werd ons verschillende keren gevraagd in te vullen wat onze plannen zijn, welke studies we op het oog hebben. Ik ben verder nooit met ze op gesprek geweest, ik had niet het idee dat dit veel bij zou dragen, aangezien zij mij persoonlijk niet goed kennen. Ik heb uiteindelijk ook niet voor een studie gekozen die voor kwam in het rijtje van mijn uitslagen van het studiekeuzeprogramma.” Hendrik-Jan
Een goede studiekeuze kan niet zonder studiekeuzegesprekken
Op veel scholen kun je een studiekeuzetest doen en ook hebben veel scholen de programma’s die de studenten in hun interviews noemen. Een studiekeuzetest is vaak een onderdeel van de LOB (studieloopbaanoriëntatie) lessen. De meeste decanen, docenten en ouders adviseren leerlingen om het niet alleen bij een studiekeuzetest te houden. Uit onderzoek blijkt dat gesprekken, bijvoorbeeld tijdens het bezoeken van meeloopdagen en Open Dagen, een belangrijke basis zijn voor een goede studiekeuze. Een studiekeuzetest kan wel een goed idee zijn om eens over een bepaalde richting na te denken. Misschien is de uitslag van zo’n test voor u ook aanleiding voor een goed gesprek. Zo kan de jongvolwassene ook zicht krijgen op zijn interesse en capaciteiten.
Er zijn hbo’s en universiteiten die eigen studiekeuzetesten hebben gemaakt. Welke student, decaan of ouder heeft hier ervaring mee? Wilt u uw ervaring delen via dit blog?