Studiekeuzekind

Studielening, begin van je eigen huis?

Gaat uw zoon of dochter geld lenen voor de studie? Ongeveer een-derde van de huidige studenten doet dat. Nu de basisbeurs verdwijnt zullen er nog meer studenten gaan lenen. Maar waar wordt dat geld dan aan besteed? Lang niet altijd aan de studie, zo blijkt uit onderzoek van het NIBUD. Het wordt soms zelfs gebruikt als ‘eigen geld’ als studenten na de studie een huis kopen. Is dit wel een verstandig doel voor de studielening? Studielening gebruiken voor de studie of een eigen huis?

Met ingang van september wordt de studiefinanciering anders.

De basisbeurs wordt afgeschaft maar de aanvullende beurs blijft bestaan. Die aanvullende beurs is bedoeld voor studenten wiens ouders een lager inkomen hebben. Een aanvullende beurs aanvragen kost niet veel tijd, altijd doen dus. Niet alle studenten komen in aanmerking voor de aanvullende beurs.
Het NIBUD heeft een onderzoek gedaan onder studenten die nu voor het eerst geen basisbeurs meer krijgen. Iets meer dan de helft van de studenten wil meer gaan lenen. Ook wil ongeveer de helft van de studenten meer gaan werken.

Ik werk regelmatig voor de universiteit. Ik geef bijvoorbeeld voorlichting over studiekeuze op Middelbare Scholen. Zo verdien ik een aardig centje, ik leer beter te spreken voor groepen en het staat later natuurlijk goed op mijn CV

Ongeveer een-derde van de studenten heeft gespaard voor de opleiding en gaat dit geld nu gebruiken. Een kwart van de aanstaande studenten gaat meer vragen aan hun ouders.

Hoe komen studenten aan hun geld?

Wat gaat er veranderen?

Nu de basisbeurs is afgeschaft hebben de studenten minder inkomsten en het NIBUD verwacht dat er meer geleend gaat worden. Geld lenen voor de opleiding is natuurlijk heel anders dan geld lenen voor luxe. Geld dat je leent voor je opleiding investeer je in jezelf.
Toch is het belangrijk dat u als ouder eens polst hoe het gaat met de studielening. De voorwaarden voor een studielening zijn gunstig, er wordt maar heel weinig rente gerekend en je mag lang over het terugbetalen doen. Na de opleiding zal uw zoon of dochter meer verdienen, maar is dat toch niet zo, dan betaalt hij of zij minder terug.

 

Risico’s van een studielening

Toch waarschuwt het NIBUD ook. Probeer uw kind te helpen met nadenken hoe hij met de studielening omgaat. het NIBUD adviseert het geld echt aan de opleiding te gebruiken en niet aan luxe. De rente is nu wel laag, maar die kan elke vijf jaar verhoogd worden. Er zijn zelfs studenten die hun studielening gebruiken voor de aankoop van hun huis na de opleiding. Dat is echt riskant. Lenen blijft lenen en de banken stellen niet voor niets aan maximum aan de hypotheek die zij geven.

Wat kunt u als ouder doen om uw kind te helpen op financieel gebied?

Uw zoon of dochter is voor de wet volwassen als het havo of vwo diploma is gehaald. De DUO mag u geen inzage geven in de studieschuld van uw kind. Dat is voor sommige ouders echt wel lastig. Aan de andere kant wordt u ook niet verantwoordelijk gesteld als uw kind zijn studieschuld niet terug betaalt. Daarvoor is hij zelf verantwoordelijk.

De komende weken zullen we ingaan op meer kanten van ‘het kasboekje van de student’. Wat zijn de inkomsten, wat zijn de uitgaven… Veel studenten vinden het namelijk moeilijk goed uit te komen met hun geld. Hebt u ervaringen die u wilt delen? Reageert u vooral op deze artikelen of schrijf er zelf een en stuur het ons toe.

 

 

 

Mobiele versie afsluiten