Studiekeuzekind

Tentamen doen, ervaringen van studenten

Iedere week 40 uur werken, netjes precies de uren aan de studie besteden die ervoor staan, regelmatig studeren… In theorie klinkt dat prima, maar er zullen maar weinig studenten zijn die dit zo doen. En dan ineens moet uw zoon of dochter tentamen doen! Dat is schrikken! Hoe gaat u daar als ouder mee om?

Tentamen doen… voorbereiden

Lola: “De zenuwen die vooraf gaan aan een tentamen, daar zal ik nooit aan wennen. En hoewel het misschien niet zo klinkt, dat is maar goed ook. Want dat is juist de stimulans om te leren die ik soms nodig heb. De eerste zelfstudieweek die ik had, heb ik één dag tot vier uur in bed gelegen, nog een uur uitgebreid gedoucht en daarna boodschappen gedaan en gekookt. En dat terwijl die zelfstudieweek dus bedoeld is om je voor te bereiden op je tentamen.
Tegenwoordig pak ik het een stuk slimmer aan. Ten eerste ben ik een stuk productiever bij de colleges en excursies. Ik maak altijd aantekeningen en probeer minder snel afgeleid te raken. Ook stel ik meer vragen, die ik ook noteer. Zelftesten maken helpt mij ook, begrijp ik de stof echt wel?”

Tentamen doen… Slimme truukjes

Anne: “Bij het tentamen neem ik tegenwoordig een flesje drinken mee. Dat helpt me om beter te concentreren en even mijn ogen van het papier af te halen. Het blijft echter nog steeds lastig om niet teveel afgeleid te raken. Als ik een vraag niet weet, sla ik hem vaak over om niet ontmoedigd te raken en eerst de vragen te maken die ik wel weet. Daarna kom ik terug op de overgeslagen vragen, maar soms lees ik die 10 keer door om hem alweer over te slaan. Daar kan ik nog aan werken!”

Tentamen voorbereiden… plannen

Melissa: “Ik bereid mezelf voor door eerst op Blackboard (dat is een digitale leeromgeving) te bekijken wat ik precies moet leren. Ik kijk naar de studiegids, colleges, proeftentamen en literatuur. Daarna maak ik een schema voor de hele leerweek met een verdeling zodat ik iedere dag de hele ochtend en middag kan leren. De avonden houd ik vrij voor ontspanning en rust. Ik leer graag in de bibliotheek, omdat ik thuis snel afgeleid ben. Mijn studievereniging reserveert altijd een lokaal in een van de onderwijsgebouwen. Hierin leert altijd een groepje. Dit is fijn, want zo sta je er niet alleen voor en stimuleer je elkaar om goed bezig te blijven. Verder plan ik ook altijd één dag vrij. Dan ga ik vaak iemand opzoeken. De dag van te voren maak ik het proeftentamen.”

Zelfstudie: tricky

Johan: “Zelfstudie is altijd een beetje een tricky dingetje. Er zijn zoveel leukere dingen te doen dan studeren! Zeker nu het zomer is en de zon (af en toe) schijnt is de verleiding groot om naar buiten te gaan in plaats van binnen te studeren. Dus voor zelfstudie is een hoop discipline nodig. Als je eenmaal die zelfdiscipline hebt is het nog maar de vraag welke manier van studeren voor jou het beste werkt. Voor mij is dat herhalen, herhalen en nog eens herhalen.”

Tentamen voorbereiden… Online hulpmiddelen

Thera: “Tegenwoordig gebruik ik een website om te studeren waar je online flashcards en notities mee kunt maken. Die flashcards kun je dan gebruiken om jezelf vragen te stellen over de stof. Vroeger maakte ik een samenvatting met steekwoorden onderstrepen en die leerde ik uit mijn hoofd. Maar dit werkt beter. Het herhalen van de vragen die ik mezelf gesteld heb met die flashcards werken voor mij echt perfect. Zo maak ik de stof behapbaar en kan het allemaal beter onthouden. Als je tijdens de lesperiode de stof goed bijhoudt en op tijd begint met vragen maken en die al vast herhaalt ben je al een heel eind met je examenvoorbereiding!”

Leren voor je tentamen… Pauzes

Anne: “Wat voor mij ook nog belangrijk is: Tijdens het studeren moet ik genoeg pauzes houden gedurende de dag. Dat klinkt misschien niet efficiënt, maar dat is het juist wel! Ik studeer altijd 50 minuten waarna ik 10 minuten pauze hou waarin in een kop thee zet of een stukje ga lopen. Echt even iets anders doen en aan iets anders denken. Daarna kan ik weer fris en (meestal) met volle concentratie verder met leren! Herhalen en genoeg pauze houden tussendoor, zijn de toverwoorden tijdens tijdens mijn zelfstudie en examenvoorbereiding!”

Tentamens… helaas, het hoort erbij

De opleiding is verdeeld in brokken stof die een student moet beheersen. Soms zijn dat ‘doe’ opdrachten zoals een practicum uitvoeren, misschien zit de student in een projectgroep met een bepaalde opdracht, misschien moet de student een scriptie of thesis schrijven. Voor al deze opdrachten krijgt de student studiepunten als hij de opdracht goed heeft afgerond.
Een flink deel van de opleiding bestaat uit theorie. Die theorie moet de student leren, zo simpel is dat. Hij zal colleges krijgen waarin de docent bepaalde onderdelen uitlegt, maar in meer of mindere mate zal de student door middel van zelfstudie de stof moeten zien te leren.
Aan het eind van het blok moet de student tentamen doen. Haalt hij het tentamen dan krijgt hij het aantal studiepunten dat hoort bij de hoeveelheid stof. Haalt hij het tentamen niet, dan moet hij hertentamen doen. Op sommige hbo’s en universiteiten mag je een tentamen vaak herhalen, op andere zijn er minder mogelijkheden.

Mobiele versie afsluiten