Steeds meer jongvolwassenen kiezen voor een tussenjaar. Soms voordat ze aan een bacheloropleiding beginnen… Soms voordat ze aan een masteropleiding beginnen. En ze hebben daarbij verschillende doelen. Vaak willen jongeren maatschappelijk betekenisvol zijn. En meer over zichzelf ontdekken. In dit artikel aandacht voor een tussenjaar in Nederland: maatschappelijke diensttijd.
Maatschappelijk Diensttijd, wat is dat?
Veerle Stoef , Jongerencoach | Jongerenambassadeur vertelt meer over Maatschappelijke Diensttijd: ‘Een tussenjaar biedt veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Zo kun je gaan reizen, werken of vrijwilligerswerk doen. Een andere mogelijkheid is meedoen aan een Maatschappelijk Diensttijd project. Het leuke hiervan is dat je dit zelfs kan doen naast het volgen van een studie! Maar wat is dat eigenlijk, Maatschappelijke Diensttijd’?
Tussenjaar in Nederland: maatschappelijke diensttijd… De beste versie van jezelf vinden
‘MDT is een afkorting van de Maatschappelijke Diensttijd en omschrijft zichzelf als: ‘een ontdekkingsreis naar de beste versie van jezelf’. Er bestaan verschillende projecten die onder de MDT vallen en allemaal dienen zij dezelfde doeleinden. Zoals talentontwikkeling, de samenleving sterker maken, iets doen voor een ander, het ontmoeten van nieuwe mensen en ontdekken wat je leuk vindt. Daarnaast ontvang je vanuit het project trainingen, coaching en vaak een certificaat bij afronding. Het is dus goed voor je CV, je vergroot je netwerk en je krijgt de kans nieuwe vaardigheden te leren. MDT is er voor alle jongeren die impact wil hebben in de maatschappij, met als voorwaarde dat ze tussen de 14 en 27 jaar zijn’.
Maatschappelijke Diensttijd in een nieuw jasje
‘In de afgelopen jaren heeft MDT een grote verandering doorgemaakt. Ongeveer tien jaar geleden, toen ik zelf op de middelbare school zat, was MDT nog een verplicht onderdeel van het curriculum. Er was slechts één mogelijkheid, namelijk: het doen van een maatschappelijke stage in een verzorgingstehuis. Ik kan me weinig herinneren van de reden ‘waarom’ we dit moesten doen, behalve dat we op deze manier iets terug konden doen voor de maatschappij. Er werd helaas weinig uitleg gegeven. En dit was niet een sector waar ik me verbonden mee voelde. Dit leidde tot weinig motivatie en daardoor voelde deze ervaring met MDT meer als een last’.
Maatschappelijke Diensttijd nu: een enorme diversiteit
‘Op dit moment is er een enorme diversiteit aan MDT projecten, waardoor er altijd wel een project is dat zich richt op iets wat een jongvolwassene interessant of belangrijk vindt. Ik weet zeker dat wanneer dit er in mijn tijd was geweest, ik hier ook aan mee had gedaan. Helemaal nu ik vanaf de zijlijn zie wat het kan betekenen voor jongeren en wat voor toffe dingen zij kunnen doen. Dit is dan ook de reden dat ik graag meer informatie over MDT wil verspreiden en ouders en jongeren hiermee kennis wil laten maken. Ik denk dat het een hele leuke invulling kan zijn van een tussenjaar, maar daarnaast is het ook interessant voor jongeren die nog iets extra’s naast hun opleiding willen doen. Misschien kan het doen van een MDT project wel helpen bij het kiezen van de juiste (vervolg)studie, je kunt namelijk alvast een kijkje in de keuken nemen en zien of een bepaalde sector bij je past’!
Tussenjaar in Nederland: maatschappelijke diensttijd… Altijd wel een interessant project
‘Er bestaan verschillende MDT projecten, zowel lokaal als regionaal en zelfs landelijk. Sommige projecten richten zich op een zeer specifieke doelgroep of hebben een specifieke doelstelling. Door deze grote verscheidenheid is er altijd wel een project dat aansluit bij de interesses van jongvolwassenen met interesse in Maatschappelijke Diensttijd. Maar ik kan me ook voorstellen dat het een beetje overweldigend kan zijn om het juiste project hieruit te selecteren. Daarom wil ik enkele tips meegeven die hierbij kunnen helpen’.
Welk project past bij welke jongere?
‘Op de website van MDT kun je een test doen. De uitkomst van deze test geeft enkele suggesties voor projecten die bij de jongere kunnen passen. Ook kan hij eens binnen zijn eigen netwerk (familie/vrienden/klasgenoten) vragen of iemand bekend is met MDT. Misschien vindt hij op deze manier iemand die uit eigen ervaring iets kan vertellen. Mocht de jongvolwassene niemand in het eigen netwerk hebben, dan zijn er ook ervaringen van andere jongeren op de website van MDT. Sommige projecten (ook het project waar ik voor werk) zijn actief aan het werven en geven bijvoorbeeld gastlessen. Wanneer uw kind deze les bijwoont en hij nog vragen of interesse heeft kan hij in gesprek gaan met iemand van het project. Zij kunnen wat meer vertellen en samen kijken of het kan brengen wat uw kind hoopt te vinden’.
Tussenjaar in Nederland: maatschappelijke diensttijd… impact hebben
‘Als jongerencoach binnen het MDT-project Jongerenambassadeurs mag ik bijna dagelijks meekijken met jongeren die bezig zijn met impact hebben. Zij laten hun eigen stem horen en zetten hun energie en talenten vrijwillig in. Voor alle betrokken partijen levert dit een hoop op. Een van de mooiste dingen vind ik de leermomenten die een jongere doormaakt. Dit kunnen hele kleine dingen zijn. Maar ik zie dat zo iemand, ook door kleine dingen, groeit in zelfstandigheid. Ik kan echt zeggen dat iedere jongere bij de afsluiting van het project anders is dan aan het begin. Het leuke aan mijn rol is dat ik een diverse groep jongeren de wereld in mag sturen met een rugzak gevuld met nieuwe kennis, ervaringen en zelfvertrouwen’.
Op een rijtje…
‘Nog even op een rijtje, wat kan MDT allemaal bieden?
- Door deel te nemen aan een MDT project ben je bezig met het ontwikkelen van je eigen talenten. Zo kun je nieuwe talenten bij jezelf ontdekken en erachter komen waar jij nu echt goed in bent. Super handig om te weten wat deze eigenschappen zijn, dit is immers een veel voorkomende vraag bij bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken.
- Daarnaast krijg je de kans om ervaring op te doen. Dit kan handig zijn als je wilt checken of een bepaalde sector goed bij je past. Het kan daarom helpen bij het geven van richting als je bijvoorbeeld nog een studiekeuze moet maken. Wanneer je nog niet eerder een (bij)baan hebt gehad kan het je ook laten zien hoe dingen werken binnen een bepaald bedrijf of een organisatie.
- Het is goed om te onthouden dat het mes vaak aan twee kanten snijdt bij een MDT project. Niet alleen haalt de jongere er veel uit, je hebt ook impact! Je geeft jouw mening, inzichten en kennis mee aan een organisatie. Doet wat voor een ander of misschien wel voor een groep mensen en zet op die manier jouw stempel op de wereld!
- Ook is het een uitgelezen kans om andere mensen te ontmoeten die je normaal misschien niet tegen zou zijn gekomen. MDT is misschien niet voor iedereen geschikt, maar mijn advies aan jongeren is de tijd te nemen om dit voor zichzelf te ontdekken. Immers alleen als je alle informatie hebt, kun een weloverwogen keuze maken’. Veerle
Meer tips voor een tussenjaar in Nederland, gericht op studiekeuze
Tussenjaar tip 1: Spring niet in het diepe
Tussenjaar tip 2: Echt wel studeren?
Tussenjaar tip 3: Focus
Tussenjaar tip 4: Meelopen
Tussenjaar tip 5: Iets bijzonders?
Tussenjaar tip 6: Begeleiding nodig?
Tussenjaar tip 7: Chillen
Tussenjaar tip 8: ‘Zomaar’ een baantje?
Tussenjaar tip 9: Studie voor het leven?
Tussenjaar tip 10: Zelfreflectie