Voor nogal wat jongeren is het lastig een studiekeuze te maken. Sommige leerlingen hebben daar wat meer tijd voor nodig en kiezen voor een tussenjaar. Voor een goed tussenjaar zijn er vele mogelijkheden. Nieuw is een tussenjaar/oriëntatiejaar op een ROC.
Leerplicht
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Zij moeten naar school. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Dat betekent dat zij ook naar school moeten. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger). Ben je 16 en heb je een mbo diploma van niveau 2 of hoger, een havo of een vwo diploma, dan hoef je niet meer naar school. Ben je nog geen 18 en heb je een vmbo diploma of diploma op mbo 1 niveau dan moet je dus wél naar school.
Tussenjaar om na te denken over de toekomst, oriëntatieprogramma
Er zijn veel mogelijkheden als een jongere na (v)mbo, havo of vwo nog verder wil studeren. Deze jongeren worden op school begeleid door de decaan bij hun studie- en beroepskeuze. Maar soms lukt het niet om op tijd een keuze te maken. Sommige jongeren hebben extra tijd nodig om goed na te denken over welke richting ze op willen. Deze jongeren kunnen dan een speciaal tussenjaarprogramma / oriëntatieprogramma volgen.
Wat is een tussenjaarprogramma / oriëntatieprogramma?
In een groepje leert een jongvolwassene meer over wie hij is, wat zijn capaciteiten zijn en hoe hij zijn toekomst ziet. Je wordt gestimuleerd om Open Dagen en meeloopdagen te bezoeken en je zoekt studiekeuze-informatie op het internet. Er zijn kosten verbonden aan zo’n tussenjaar, maar kan een jongere dit niet betalen, dan is er ook een Tussenjaarfonds.
Te jong voor een tussenjaar?
Een tussenjaarprogramma volgen kon sinds kort pas voor jongere niet meer leerplichtig was. Daar is nu verandering in gekomen. Voor jongeren die nog geen 18 zijn en een vmbo diploma of een mbo niveau 1 diploma hebben, en dus leerplichtig zijn, is er nu ook een tussenjaarprogramma / oriëntatieprogramma. Dit tussenjaarprogramma is verbonden aan een ROC. Een tussenjaarder op het ROC wordt gewoon ingeschreven als mbo-er. Zij betalen geen lesgeld als ze nog leerplichtig zijn.
Tussenjaar voor leerlingen die nog leerplichtig zijn: Tussenjaar op een ROC
Het M jaar is een tussenjaarprogramma voor leerlingen die nog leerplichtig zijn. Maar heeft een leerling bijvoorbeeld havo (dan is hij dus niet meer leerplichtig) en wil hij een mbo opleiding doen? Dan is het M jaar ook een idee. Tijdens het M jaar maakt een jongvolwassene namelijk kennis met verschillende beroepssectoren en vakgebieden. Op basis hiervan kan hij of zij een mbo opleiding kiezen. Elke van den Hout vertelt meer over het M-jaar.
Tussenjaar op een ROC? Het M jaar!
Voor veel 15- en 16-jarigen komt de keuze voor de vervolgopleiding te vroeg. Er zijn weinig alternatieven voor vmbo’ers om de beroepskeuze uit te stellen, want hij is leerplichtig. Een jaar werken en reizen kan vaak niet of is (te) duur. Maar een beroepskeuze maken kan hij ook nog niet. Als je nog een jaar wil verder leren zonder je beroepskeuze te maken, een jaar wil groeien en kennismaken met allerlei beroepen en opleidingen en uitproberen wat bij je past, kun je kiezen voor M-jaar, mind the gap.
Gefeliciteerd, je hebt je vmbo diploma! En nu? Net als vele andere vmbo’ers kies je je vervolgstap: een beroepsopleiding. Maar welke? Zoveel keuzes, wat past er nou bij je en wat word je dan eigenlijk en waar ga je werken? Kortom: keuzestress. Herken je dit?
Breed oriënteren
M-jaar is een breed oriëntatiejaar op het mbo. Je gaat naar school, volgt de kernvakken rekenen, Nederlands en Engels en andere vakken naar keuze. Je maakt uitgebreid kennis met vervolgopleidingen en beroepen en vooral met mensen die werken. Je krijgt bijvoorbeeld filosofie, ICT, EHBO en je leert over belastingen en verzekeringen: de life-skills. En je maakt een buitenlandreis.
Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?
Na M-jaar weet een jongere beter wie hij is, wat hij kan en vooral: wat hij wil. Hij heeft stage gelopen en meet & greets gehad met inspirerende mensen uit verschillende organisaties en bedrijfsbezoeken gedaan. Ook persoonlijk staat hij steviger in zijn schoenen: hij is een jaar ouder, en weet beter wat hij kan en wil. Als je een M-jaar hebt gedaan ben je beter in staat om een weloverwogen keuze te maken voor je vervolgopleiding.
Tussenjaar op een ROC, meerdere mogelijkheden in voorbereiding
M-jaar, mind the gap wordt op dit moment door één ROC aangeboden: ROC TOP in Amsterdam. Voor de specifieke toelatingscriteria kunt u het beste de website van ROC TOP over M-jaar bekijken. Er zijn, soms behoorlijk vergevorderde, plannen om M-jaar (of een soortgelijk oriëntatiejaar) op andere ROC’s aan te bieden, maar de eventuele startdata zijn nog onbekend. Meer weten over M-jaar? Kijk op www.m-jaar.nl.
Rechten, plichten en kosten
Omdat M-jaar op een ROC wordt aangeboden, gelden de reguliere rechten, plichten en kosten voor mbo-studenten. Want dat is uw kind dan: een mbo-student. Meestal heeft hij of zij voor een mbo-opleiding een laptop nodig. Er zijn kosten voor bijvoorbeeld boeken, softwarelicenties en activiteiten. Vanaf 18 jaar betaalt hij ook het wettelijk vastgestelde schoolgeld. Een student heeft ook rechten: recht op een studenten OV (ook als je jonger bent dan 18 jaar) en vanaf je 18e jaar recht op studiefinanciering.