Ouders van scholieren die een tussenjaar nemen hebben vaak veel vragen. De antwoorden daarop zijn niet voor iedereen hetzelfde. Omdat er behoefte is aan onafhankelijk persoonlijk advies start Daniëlle Vogels een tussenjaar spreekuur. Het tussenjaar spreekuur is bedoeld voor persoonlijk en onafhankelijk advies.
Keuzevragen
Om keuzes te maken moeten er wezenlijke vragen worden beantwoord. Aan een opleiding beginnen zonder inzicht te hebben in wie je bent en wat je wilt is onmogelijk. Veel jongvolwassenen gebruiken hier een tussenjaar voor. Maar ook tijdens een tussenjaar moeten er keuzes gemaakt worden. Na het tussenjaar moet er immers een afgewogen toekomstplan zijn. Ouders en jongeren hebben soms advies nodig bij het vormgeven van het tussenjaar. De decaan van de school van uw zoon of dochter kan hierbij helpen.
Daniëlle Vogels start een tussenjaar spreekuur. Zij komt hierbij aan het woord:
Daniëlle Vogels over tussenjaar spreekuur
Ik ben Daniёlle Vogels, onafhankelijk tussenjaar-deskundige, jongerencoach gespecialiseerd in studiekeuzebegeleiding en initiatiefneemster van het TussenjaarKenniscentrum i.o. , dat wordt gesteund door decanenverenigingen VvSL en NVS-NVL en is ontwikkeld in samenwerking met Studiekeuze123 en Nuffic.
Vragen van ouders op het tussenjaar spreekuur
Over het onderwerp tussenjaar krijg ik veel uiteenlopende vragen. Op één vraag is mijn antwoord bijna altijd hetzelfde. Dat is de vraag ‘Is een tussenjaar voor mijn kind een goed idee?’ Als uw kind graag een tussenjaar wil, is ‘ja’ hierop mijn antwoord. Welke reden(en) uw kind hiervoor ook heeft.
Doorstuderen?
Wil uw zoon of dochter een tussenjaar, dan betekent dat namelijk automatisch dat hij of zij niet meteen wil doorstuderen. Aan een studie in het hoger onderwijs beginnen zonder dit echt te willen of zeker te weten wat je wilt studeren, zorgt voor een verhoogd risico op studie-uitval. Dat risico is sowieso al niet gering. Volgens de laatst bekende cijfers stopt gemiddeld ruim 1 op de 3 hbo-studenten in het eerste jaar met de studie. Van de universitair studenten doet dit ruim 1 op de 5.
Oriëntatie op studiekeuze
Een belangrijke voorwaarde voor een goed tussenjaar is dat deze tijd ook wordt gebruikt voor goede oriëntatie op een studiekeuze. Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de jongeren die een tussenjaar neemt, dat doet omdat ze meer tijd willen voor het maken van een studiekeuze. Bovendien kiest meer dan eenderde van de jongeren die een tussenjaar hebben genomen daarna een andere studie dan daarvoor gedacht.
Risico’s
Natuurlijk brengt kiezen voor een tussenjaar ook risico’s met zich mee. Veel ouders maken zich hier zorgen over en hebben vragen waarop geen eenduidig antwoord te geven is. De meest voorkomende en belangrijke is: ‘Wat is de beste invulling van het tussenjaar?’ Deze vraag leeft niet alleen bij ouders, maar ook bij veel scholieren. Het antwoord hierop is voor iedereen anders. De beste invulling bestaat namelijk uit de optimale mix van dingen waar uw kind heel veel zin in heeft (en dus behoefte aan) en wat voor hem of haar nuttig is.
Wat is de beste invulling van mijn tussenjaar?
Om zoveel mogelijk jongeren te kunnen laten ontdekken wat de beste invulling voor hen persoonlijk is, heb ik de Workshop Tussenjaarplan ontwikkeld. Hieraan kunnen scholieren alleen deelnemen samen met een ouder/opvoeder en het liefst met twee. Voldoende ruimte en morele steun van ouders zijn namelijk ook twee belangrijke randvoorwaarden voor een goed tussenjaar. Deze workshop is te volgen via de school van uw kind. De decaan heeft informatie hierover. Steeds meer scholen willen Workshop Tussenjaarplan aanbieden omdat deze waardevol is voor scholieren en ouders.
Onafhankelijk persoonlijk advies
Daarnaast blijkt er behoefte aan onafhankelijk persoonlijk advies. Daarvoor start ik het TussenjaarSpreekuur. Ouders en scholieren kunnen hier terecht met vragen als:
- Wat is een goede en haalbare invulling van een tussenjaar voor mij/mijn kind?
- Hoe lossen we een verschil van inzicht over een tussenjaar op?
- Wat zijn mogelijkheden in een tussenjaar als je persoonlijke omstandigheden lastig zijn?
- Hoe voorkom ik dat ik daarna nog steeds niet weet wat ik wil studeren?
- Heb ik daarna (nog) wel zin om te gaan studeren?
Voor meer informatie en aanmelden voor het TussenjaarSpreekuur kijk op deze site. Op 11 en 13 juli vindt in Nijmegen en Utrecht Workshop Tussenjaarplan plaats met open inschrijving voor scholieren die een plan willen maken in samenwerking met hun ouders. Meer informatie en inschrijving. Drs. Daniëlle Vogels.
Tussenjaar
Meer over ’tussenjaar’ vindt u in de artikelen onder het tabje ’tussenjaar’. Ook de decaan van de school van uw zoon of dochter kan uitgebreid advies geven. Voor ouders en leerlingen heb ik tips geschreven voor een goed tussenjaar.