Tussenjaar vrijwilligerswerk in Afrika doen na je middelbare school of tussen je bachelor en je masteropleiding in? Is dit het plan dat uw zoon of dochter heeft? Of ben je student en speel je zelf met die gedachte? Lees het verhaal van Claire.
Claire doet tijdens haar tussenjaar vrijwilligerswerk in Afrika. Na het afronden van haar middelbare school wilde Claire (18) graag ervaring opdoen voor haar vervolgstudie, zelfstandig worden én een bijdrage aan de wereld leveren. Daarom koos ze voor een tussenjaar, waarin ze onder andere vrijwilligerswerk in het buitenland doet. We spreken haar in Tanzania, nadat ze – als onderdeel van het Microkrediet project – net een presentatie heeft gegeven aan een vrouwengroep over tellen in het Engels en hen allerlei opdrachten heeft laten doen om hun kennis te testen. Een bijdrage van Projects Abroud
Claire, wat gaf je een goede presentatie! Geef je vaker zulke presentaties?
“Ik heb deze presentatie een paar keer eerder bij andere vrouwengroepen gegeven, maar voor ik aan het project begon had ik dit nog nooit gedaan! Ik focus voornamelijk op het geven van Engelse les en mijn medevrijwilliger Kohei richt zich op het geven van rekenlessen. Mijn doel was: tussenjaar vrijwilligerswerk in Afrika. Dit past heel goed bij mijn doel.”
Wat voor soort taken doe je bij het Microkrediet project?
“Behalve met het voorbereiden en geven van de presentaties en trainingen, die de vrouwen verplicht moeten volgen om de lening te krijgen, zijn we veel bezig met boekhouden. We controleren al het rekenwerk van de vrouwen die een lening hebben gekregen en tellen het geld. Ook doen we interviews met de vrouwen, maken we profielen van degene die een lening krijgen en schrijven we samenvattingen van de bijeenkomsten. Daarnaast doen we huisbezoeken of bezoeken we hun onderneming en doen we een soort vergelijkend onderzoek met andere microkrediet banken.”
Waarom koos je precies voor het Microkrediet project?
“Ik wilde graag een project doen dat met economie te maken heeft en ik had veel gehoord over microkrediet, bijvoorbeeld dat koningin Maxima zich hier veel mee bezig houdt. Ik wilde er graag meer over leren. Omdat je tijdens dit project zoveel in de praktijk bezig bent, leer je er ook direct heel veel over. Ik zou andere vrijwilligers overigens wel aanraden om je alvast in te lezen over microkrediet. Je hoeft niet alles te weten, maar een beetje voorkennis is wel heel handig. Dat is denk ik zo met elk tussenjaar vrijwilligerswerk in Afrika.”
Hoe zie je de impact van dit project?
“Tijdens de huisbezoeken en de interviews vertellen de vrouwen vaak over de problemen die ze hebben met hun man en hoe hun onderneming hen helpt om sterker te staan. Dan realiseer je je goed hoe belangrijk deze lening voor hen is om zelfstandig te worden.”
Kun je een voorbeeld geven van hoe de vrouwen de lening gebruiken?
“Ik was gisteren op huisbezoek bij een mevrouw die tweedehands kleren verkoopt. Ze had net een nieuwe lening gekregen en daardoor had ze een aantal sandalen extra kunnen kopen die ze ook weer kan verkopen. Je ziet dat ze hun ondernemingen kunnen uitbreiden en meer divers kunnen maken dankzij deze leningen. Zo kunnen ze sneller succes hebben en dit maakt hun persoonlijke leven ook gemakkelijker. Je hoort bijvoorbeeld vaak dat ze problemen hebben met het betalen van het schoolgeld voor hun kinderen. Dit probleem kunnen ze nu gemakkelijker oplossen als ze meer winst maken.”
De vrouwen lijken allemaal heel enthousiast…
“Jazeker! Ze worden super enthousiast als we over de lening praten. Als ik ze vraag of ze bereid zijn om het terug te betalen, dan zeggen ze ‘natuurlijk, want we zijn al dolgelukkig dat we de lening krijgen’. En het lukt ze ook bijna altijd om het terug te betalen.”
Wat vind je het leukste aan je project?
“De lol die de vrouwen met elkaar hebben en het plezier dat ik met de verschillende groepen heb. In het begin dacht ik nog wel even dat ze me aan het uitlachen waren, maar dat is absoluut niet zo. Ze lopen gewoon de hele tijd met elkaar te geinen en inmiddels kan ik ook met ze meelachen.”
Zijn er ook dingen die je lastig vindt?
“Soms krijg ik tranen in m’n ogen als ik de verhalen van de vrouwen hoor. Dan denk ik: waar zeuren we in Nederland toch over. En wat ik nog het mooiste vind, is dat ze nog steeds lol kunnen maken en lachen en lief tegen mij zijn en me welkom heten. In het begin vond ik het wel lastig om heel persoonlijke vragen aan hen te stellen, maar ze waarderen het als je interesse toont en vertellen eerlijk over hun problemen.”
Je logeert bij een gastgezin, hoe bevalt dat?
“Ik wilde heel graag bij een gastgezin logeren, want zo zit je écht midden in een andere cultuur. Je ziet hoe iemands leven hier werkt. Ik wist ook dat ik bijvoorbeeld geen wasmachine zou hebben. Het is niet zoals thuis. Maar ik ben al heel blij dat ik al het Afrikaanse eten eet en weet hoe een gezin hier werkt. Maar de ouders zijn super lief en zorgen heel goed voor me.”
Had je al veel gelezen over Tanzania voor je hier naartoe kwam?
“Mijn moeder gaf me een boek een week voor ik wegging, daar heb ik veel in gelezen, maar ik heb ook gewoon veel over me heen laten komen. Je komt immers niet naar Tanzania als toerist, maar je gaat er wonen! Ik ben ook zo blij dat ik Microkrediet doe, want nu kom ik bij de mensen thuis en hoor ik hun persoonlijke verhalen. Je ziet en hoort dingen die je als toerist nooit van zijn leven zou meemaken. Ik word zo in de cultuur opgenomen, dat is heel bijzonder.”
Dit is niet je laatste project…
“Na Tanzania reis ik door naar Ghana. Hier doe ik eerst een maand het Mensenrechten project en daarna een maand Journalistiek.Ik heb voor deze projecten gekozen om mijn cv beter te maken. Economie, mensenrechten, journalistiek zijn allemaal erg gericht op internationale betrekkingen. Ik wil graag International Relations & International Organizations studeren in Groningen.”
Was cv-building de voornaamste reden waarom je een tussenjaar hebt genomen?
“Nee, zeker niet. Ik wilde ook levenservaring opdoen, zelfstandig worden en iets bijdragen aan de wereld. Ik ben de enige van mijn vriendinnen die vrijwilligerswerk doet, al mijn vriendinnen zijn nu al aan het studeren. Als ik terug kom wonen zij al op zichzelf, dus ik zal er wel weer even moeten inkomen. Maar deze ervaring draag ik de rest van mijn leven bij me.”
Ontdek hier meer over het tussenjaar vrijwilligerswerk in Afrika, Microkrediet project in Tanzania of andere mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in het buitenland tijdens een tussenjaar.
Tussenjaar vrijwilligerswerk in Afrika, een prachtig verhaal
Toen ik het verhaal van Claire las was ik wel een beetje jaloers. Wat prachtig om zoiets mee te mogen maken. Ik denk zeker dat Claire een ervaring opdoet die haar hele leven waardevol blijft. En ze kan ook nog iets betekenen voor kwetsbare mensen. Super hoor!
Tussenjaar vrijwilligerswerk in Afrika na je middelbare school
Kiest een ex scholier voor een tussenjaar, dan is het wel belangrijk dat ouders en jongvolwassenen een paar dingen op een rijtje hebben. Ook voor een tussenjaar moet je een goed plan hebben. Dat is zeker heel belangrijk als er nog geen studiekeuze is gemaakt. Een jaar op reis gaan of tussenjaar vrijwilligerswerk in Afrika doen is best ‘link’ als je nog niet weet wat je wilt. Tijdens een tussenjaar moet de focus ook liggen op studiekeuze. En dat is lastig als je een heel jaar weg bent. Claire wist blijkbaar al wat ze wou gaan studeren. Dan ligt het natuurlijk wat anders. Maar houd er rekening mee dat een tussen(half)jaar je ook best kan veranderen. Sta er bij stil of de studiekeuze nog steeds de juiste is. (tips voor een tussenjaar)
Tussenjaar vrijwilligerswerk tussen je bachelor en je master
Een universitaire opleiding bestaat uit twee delen, een bachelor en een master. Tussen deze twee opleidingen in nemen studenten ook steeds vaker een tussen(half)jaar. Dat heeft verschillende redenen. Soms weten studenten nog niet heel goed welke master ze willen gaan doen en nemen even een ‘denkpauze’. Soms sluiten beide opleidingen ook niet helemaal op elkaar aan. Studenten willen dan ‘iets nuttigs’ doen in de tussenliggende maanden. Er zijn ook studenten die helemaal nog geen zin hebben snel af te studeren. Ze beseffen dat ze na hun afstuderen nog lang zullen werken. Vrijwilligerswerk doen in een ontwikkelingsland is een mooie ervaring voor ‘het echte leven’ begint.