24 juli 2017 | Categorie: Studiekeuze, Tussenjaar

Loslaten of regisseren? Ook bij een tussenjaar?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Loslaten of regisseren? Een worsteling voor veel ouders. Natuurlijk, jongvolwassenen moeten op eigen benen leren staan. Dat besef je als ouder heel goed. Aan de andere kant, je kind is zo kostbaar, een ander stukje van jezelf wil dat alles gewoon goed gaat met je kind. Loslaten of regisseren? Een (levenslang?) dilemma voor ouders… Hierover gaat onderstaand verhaal, geschreven door Feike Klomp, zelf ouder en ervaringsdeskundige. Een tussenjaar, loslaten of regisseren?

loslaten of regisseren? Ook bij een tussenjaar

Het tussenjaar van Twan en zijn ouders

Een tussenjaar kan heel wat opleveren….of roept het juist vragen op? Wat betekent het voor u als ouder als uw kind voor een tussenjaar kiest? Peter en Ellen Snapper uit Renkum kunnen erover meepraten. Hun zoon Twan Snapper stippelde zijn eigen route uit en nam een tussenjaar. Samen gingen ze de uitdaging aan en stortten zich de afgelopen maanden in het diepe.

Welke richting op?

Twan (17): “Toen ik in 2016 bij RSG Pantarijn in Wageningen voor mijn havodiploma slaagde, wist ik het zeker: ik wilde een tussenjaar, had geen idee welke richting ik op wilde. Laat staan dat ik een leuk uitdagend beroep wist.” Hij wilde wel een vervolgstudie gaan doen. Dat stond vast, maar ja welke dan? Moeder Ellen: “Hij had op dat moment weinig trek in het bezoeken van open dagen. Bovendien was hij een ‘jonge leerling’.” Twan zag wel wat in reizen om zo de wereld en zichzelf te leren ontdekken. Peter: “Dat vonden wij op zich wel okay, maar alleen als zijn studiekeus vaststond. Dus in die volgorde.”

Een tussenjaartraject

Ze staken vervolgens de koppen bij elkaar en kozen voor een (tussenjaar)traject bij een Utrechts bureau dat zich hierin specuialiseert. Twan: “In september 2016 moest ik zelf naar Utrecht voor een intake.“ Het bureau lanceerde vervolgens een plan voor Twan. Dat bestond uit het uitvoeren van verschillende opdrachten, het bezoeken van open dagen bij meerdere opleidingen, meeloopdagen en het regelen van stages. Op deze manier kon Twan zichzelf ook leren kennen. “Ik nam een kijkje bij twee banken, een groenteboer en mocht meekijken bij Omroep Brabant. Daar moest ik dan verslag van doen.” Al deze acties leidden eind vorig jaar tot het slotakkoord voor Twan en zijn ouders:

Studiekeuze gemaakt!

“Ik heb besloten om de opleiding SportMarketing & Management (SMM) aan de Hogeschool Rotterdam te gaan doen”, zegt Twan trots. Waarom die studie? Ellen: “Achteraf gezien wel logisch. Zijn richting op de havo was economie en maatschappij. De studiekeuze is een optelsom van richting en interesses.” Peter: “Feitelijk is het een commercieel economische studie met de focus op alles wat met sport te maken heeft. Dus erg breed. Toch verraste het me wel, eerlijk gezegd. Zo zie je maar weer. We zijn overigens niet alleen in Rotterdam geweest, ook in Deventer, Tilburg en Amsterdam hebben we voor deze studierichting een kijkje genomen.” Twan: “Mij lijkt het boeiend. Het interesseert me.”

 

regisseren of loslaten... ook belangrijk bij een tussenjaar

skiles geven tijdens het tussenjaar

En dan het tussenjaar

Okay, dan weet je eind 2016 wat je straks in september gaat doen, maar dan? Ook daar is over nagedacht bij de Snappers: “Ik ben tijdens de kerst/nieuwjaar naar familie geweest in Zuid-Afrika. Daar was ik 2,5 week”, blikt de jonge Snapper terug. Vervolgens trok hij in dit voorjaar de stoute schoenen aan voor een sneeuwavontuur in Oostenrijk: “Ik heb daar twee maanden gewerkt als skileraar.” Kijk, daar komt blijkbaar de sportinteresse om de hoek kijken. Ellen: “Ondertussen heeft hij zijn rijbewijs gehaald en werkt op dit moment zo’n 25 uur per week bij Albert Heijn.” Deze zomer staat er voor Twan, zijn zusje, Ellen en Peter nog een reis naar de VS op het programma. “Als we terug zijn, ga ik nog tien dagen naar Spanje”, benadrukt Twan grijzend.”

autorijles tijdens het tussenjaar

autorijles tijdens het tussenjaar

En dan op kamers?

Gaat Twan in Rotterdam op zoek naar een kamer? “Voorlopig niet. Eerst probeer ik heen en weer te reizen. Kijken of het bevalt.” Hoe kijken Ellen en Peter terug op het tussenjaar en hebben ze Twan zien veranderen?  Ellen: “Twan is al veranderd. In Oostenrijk bijvoorbeeld moest hij alles zelf regelen. Hij is vrijer, zelfstandiger.” Peter: “Ik zie een meer zelfbewuste Twan, terwijl hij nog een hele ‘levensreis’ te maken heeft.”

Loslaten of regisseren? Toch een leermoment

Toch constateert Snapper een leermoment: “Misschien hebben we in het begin iets teveel druk uitgeoefend. Je hebt als ouder de natuurlijke neiging alles te willen regisseren. Een tip voor andere ouders/lezers van deze blog: probeer het midden te vinden tussen druk uitoefenen, in gesprek te gaan en je kind de vrijheid te geven om zelf keuzes te maken.” En Twan. Hoe kijk je er zelf naar? “Ik vind het fijn dat ik een tussenjaar heb gedaan. Dat ik de tijd heb kunnen nemen om rond te kijken, is goed voor mij geweest. Hoe het straks in Rotterdam ook uitpakt.”

Tien tips voor een goed tussenjaar

Heel verstandig als aanstaande studenten kiezen voor een tussenjaar als ze er niet uitkomen. Ik vind het ook verstandig dat de ouders van Twan aangeven dat de focus tijdens zo’n tussenjaar wel op de studiekeuze moet blijven. Ook heel goed dat Twan werkervaring op heeft gedaan. En dat hij daarbij ook nog mooie reizen heeft kunnen maken… ja, dat is natuurlijk mooi meegenomen. Twan… heel veel succes in Rotterdam! Tien tips voor een goed tussenjaar.

Meer weten over advies geven aan uw kind bij studiekeuze en studeren?

Wij geven regelmatig weblezingen over studiekeuze en succesvol studeren. Die kunt u volgen op uw eigen PC. Er zijn geen verplichtingen aan verbonden. Opgeven kan via onderstaand invulformulier of door een mailtje te sturen naar hermien.miltenburg@wur.nl. U kunt ook de link volgen, even voor aanvang van de weblezing.

  • 23 augustus, 19.30-20.00 beginnen aan de studie. Hoe kunt u uw zoon of dochter ondersteunen? Hoe belangrijk is de introductieperiode? (Helaas moeten we de weblezing verplaatsen naar een andere datum, zie www.wur.nl/ouders)
  • 3 oktober, 19.30-20.00 weblezing voor ouders over hoe een student zijn weg vindt in een studentenstad. (link)

U kunt mij ook bellen tijdens het studiepuntenspreekuur 0317484455, mailen kan natuurlijk ook hermien.miltenburg@wur.nl

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.