3D-printen van voedsel, gezond en op maat
3D-printers maken niet alleen nieuwe ontwerpen met kunststof, beton, metaal en hout mogelijk. Ook voor voedingsmiddelen gaan er hele nieuwe deuren open. Bijvoorbeeld eten dat gezonder en lekkerder is of afgestemd op individuele behoeften. Wageningen University & Research (WUR) werkt aan zulke innovatieve voedseltoepassingen.
Afbeelding boven: voorbeelden van 3D-geprint deeg, chocolade en pasta
Waar een gewone printer volstaat met één laagje inkt, bouwt een 3D-printer laagjes op. Hij doet dat aan de hand van een computerontwerp, zonder gebruik van mallen of tussenstappen.
De uitvinding van de techniek is inmiddels alweer zo’n dertig jaar geleden. Maar pas de laatste jaren begint het aantal toepassingen een vlucht te nemen. Zo is er vorig jaar een eerste fietsbrug van beton uit de printer gekomen en staan er in 2019 in Meerhoven 3D-geprinte huizen. Maar er zijn ook topkoks die er kunstwerkjes van pasta mee maken – dankzij onderzoekers die dit printproces ontwikkelden.
Nieuwe structuren en smaken
Doordat de 3D-printer laagje voor laagje het product maakt, zijn compleet nieuwe voedingsmiddelen te maken met nieuwe vormen, samenstellingen, texturen, structuren en smaken. WUR en TNO hebben daar in verschillende internationale onderzoeksprojecten het potentieel al van laten zien.
Een van de voordelen van 3D-printen is dat je heel precieze hoeveelheden ingrediënten op heel specifieke plekken kunt laten belanden. Zo zijn bijvoorbeeld deeltjes zout of suiker anders te verspreiden dan tijdens een regulier bakproces, waardoor het product met minder zout of suiker net zo zout of zoet moet kunnen smaken. Herformuleren wordt dat veelal genoemd.
Moeite met slikken
Ook voor mensen met slikproblemen (dysfagie) door bijvoorbeeld een hersenbloeding kan het 3D-printen van voedsel een uitkomst zijn. Zo ontwikkelden onderzoekers een manier om allerlei gerechten, zoals gekookte aardappelen, wortels en kip, te printen in de vorm die je verwacht, maar met een textuur die precies is afgestemd op wat deze patiënten kunnen doorslikken. In plaats van een dunne puree ligt er dan ‘normaal’ eten op je bord, wat de eetbeleving ten goede komt.
Tegelijkertijd is het ook nog mogelijk om deze geprinte maaltijden te verrijken met extra voedingstoffen, zoals eiwitten, vitaminen of mineralen, ook weer precies afgestemd op wat degene die de maaltijd eet nodig heeft. Deze techniek is inmiddels zo ver ontwikkeld dat hij opgeschaald kan worden voor gebruik door een cateraar, ziekenhuiskeuken of misschien wel een innovatieve food truck.
Personalised nutrition
‘Als we kijken naar de toekomst, dan ligt de focus op gepersonaliseerde voeding’, vertelt onderzoeker Martijn Noort van Wageningen Food & Biobased Research. ‘We weten door onderzoek steeds meer over de invloed van persoonlijke factoren op wat je aan voedingsstoffen nodig hebt, bijvoorbeeld door je darmflora, genetische invloeden, je gedrag of fysieke activiteiten. Doordat je met het printen van voedingsmiddelen ingrediënten flexibel kunt variëren en precies kunt doseren, biedt 3D-printen de mogelijkheid om unieke, gepersonaliseerde voedselproducten te maken, die precies zijn aangepast aan iemands dieetbehoefte en smaakvoorkeuren.’ Dat kan ook voor topsporters zijn. Wie weet printen ze over een paar jaar wel hun eigen uitgebalanceerde energiereep voor tijdens het sporten of snel herstel, die ook nog eens beter smaakt dan de huidige repen?
Zijn er al commerciële producten verkrijgbaar of is dit geheel nog onderzoek.
Kan je ook van augurk of komkommer gebruik maken om te printen?
Beste Joost,
Ik ben werkzaam in het basis en MBO onderwijs.
Ik vroeg me af of dit op een basis school mogelijk is, voeding printen met een 3D printer vanuit verse voeding.
Wat blijft er bijv. over van vitaminen, mineralen, spore- elementen en anti oxidanten bij verhitting.
Fijn weekend,
Ton
Beste Joost in 2015 hebben FBR en TNO receptuur en printerinstellingen voor mij onderzocht om kaas te kunnen printen. Zonder verhitting uiteraard. Momenteel toe aan de volgende stap in de ontwikkeling van kaasbonbons door PrintCheese.nl . Hartelijke groet, Michaela van Leeuwen
Ls augurk en komkommer worden nog niet geprint. Bevat te veel vocht
ik zou graag meer vernemen over het printen van aardappelen
Geachte meneer/mevrouw,
Ik ben Wouter Saarloos, ik zit in groep 7 van de Paasbergschool in Oosterbeek. ik doe mijn spreekbeurt over ‘wat gaan we in de toekomst eten’.Mijn vraag was of jullie nog informatie/materiaal hebben voor mijn onderwerp.
Geachte Mijnheer/Mevrouw
zou het mogelijk zijn om marsepein te printen in 3D ?
Hi Joost,
Ik studeer aan de HKU, en ben bezig met een kunstproject. Nu wil ik, het plastic patatvorkje die vaak op straat beland 3D gaan printen met een soort raspatat achtige massa. Ik heb contact gehad met een kok. Hij raadt mij aan om op siliconen matjes te printen, dan invriezen en daarna frituren. 1 ding mis ik: een voedselprinter. Het wordt een kunstobject, waarbij de vorkjes op straat worden gelegd, en dan kijken wat er geveurt, komen er vogels op af, andere dieren, mensen etc. Dit wordt gefilmd met een wildlife cam, en als film gepresenteerd.
Met de vorkjes heb ik niet de ambitie hele lekkere vorkjes te maken, maar vooral practisch, en een redelijke hoeveelheid.
Groet, Willemien