Actie voor klimaat
De klimaatovereenkomst van Parijs was historisch. Maar stel dat alle beloften over terugdringing van de CO2-uitstoot ingelost worden. Dan nog stijgt de temperatuur ver boven de afgesproken 1,5 tot 2 graden, constateren Wageningse onderzoekers. Ze noemen aanscherping van nationale plannen en ondersteuning van initiatieven van bedrijven, steden, ngo’s en particulieren daarom noodzakelijk. Landbouw heeft een sleutelrol, als bron van broeikasgassen én sector die koolstof vastlegt in bodem en gewas. Overheid, bedrijven en wetenschap moeten zich samen inzetten voor klimaatslimme landbouw.
Stel dat alle beloften over terugdringing van de CO2-uitstoot ingelost worden. Dan nog stijgt de temperatuur ver boven de afgesproken 1,5 tot 2 graden, constateren Wageningse onderzoekers.
Goede middag, hoe gaat het met U? Een uitstekende tekst.
U kent ongetwijfeld het SER advies tav de veehouderij. Een wat theoretische stap in de goede richting. Wenselijkheid kenden we al, maar haalbaarheid: zal het daar weer op stranden? Het wachten is op een advies over de niet-duurzame landbouw: dat er nog lelies en tulpen verbouwd mogen worden verbaasd me gezien de negatieve effecten op groen en water. Wij organiseren vrijdag 25 november een FiloCafe met de Titel Zorg voor de aarde: rentmeester of uitbater? Van harte uitgenodigd
Waar en wanneer is het Filocafe?
Dank, en in lijn met de eerdere vraag wie zijn we?
autofinanzierung ohne schlussrate
http://www.kreditrechnerco.info/
free auto insurance quotes Grand Prairie TX
kfz versicherungen preisvergleich
autofinanzierung mit schlussrate
baufinanzierung zinsen
auto insurance Bridgeport CT
gebrauchtwagen finanzierung
http://www.midnightsteelwelding.com/auto-versicherung-kosten.html
http://privatkredit.pw/privatkredit-rechner.html
http://privatkreditcom.info/
http://autofinanzierungz.pw/
Goede “actie” om wat te gaan doen en publicaties te maken. Maar blijft een beetje vaag. Duurzaam bouwen, energie maatschappij investeren in isolatie kan je bv niet als antwoord geven. Ik had op meer gerichtte actie gehoopt. Bv de straat op of boycotten van plastic of alleen oneven kenteken nummers de weg op of geen korting op energie bij grote afnames etc etc
Jeroen, dank maar we gaan wel iets verder dan publicaties zie bv. [http://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Klimaatslimme-landbouw.htm] maar ook buiten de primaire productie zijn we actief [http://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Projecten-EZ/Expertisegebieden/Kennisbasis-onderzoek/KB-projecten-lopend-in-2016/System-Earth-Management.htm].
Inspiratie doe je vaak op door eens helemaal buiten de geijkte kaders van de aanwezige land- en bosbouw te kijken. De innovatieve Mark Shepard biedt daar alle gelegenheid toe met zijn “herstellende landbouw farm” in de VS, temidden van uitgestrekte soja- en maisakkers. In zijn boek “Herstellende Landbouw” beschrijft hij globaal zijn werkwijze tot nu toe op zijn boerderij in de VS. Het gaat onder andere over herstel van bodem en klimaat.
Beste Barbara. helemaal mee eens. We zoeken dan ook samenwerking.
Om onze doelen te halen moet uitstoot verminderd worden en tegelijkertijd opname van CO2 bevorderd worden. Veel gedegradeerde gronden in (semi)-Aride gebieden zijn te herstellen en kunnen daarmee ook klimaatvriendelijk worden (zie Groen Goud van Tegelicht). Is er iets (sociaal) nieuws te bedenken? Bv. Zuster-landbouw-bedrijven in NL en Marokko die samen hun klimaatprestaties op peil houden. A la zustergemeentes.
Lijkt me leuk om over verder te denken.
Komt u een keer over klimaatvriendelijke landbouw op onze school UniC praten, meneer Verhagen?
Goed idee, doet ook denken aan de Great Green Wall, neem contact op maken we een afspraak
De grootste verandering moeten we hopen in het soort van economisch denken en de opvatting van het concept rendement daarin. Half oktober werd nog 25000 ton hardfruit vernietigd om de markt te beschermen als ‘anekdote’.
Onder de paraplu van bovenstaande zal het bedrijfseconomische begrip externaliteiten moeten worden uitgesplitst en voorzien van gepaste verantwoordelijkheid en doorberekende kosten in het product.
In het onderwijs is het van belang inzicht te geven in een ecologisch wereldbeeld waarin alles met elkaar samenhangt, waarin weer het gevoel kan ontstaan dat de wereld een verlengstuk is van zowel lichaam als huiskamer.
(is er een nieuwsbrief voor deze ‘dialoog’/opkomende symposia?)
ik zal eens navragen info over Symposia in Wageningen is bv te vinden via:
http://www.wageningencampus.nl/en/campus/Community/Activities/Symposia-and-congresses.htm
Helaas, mijn cynisme stijgt met de opwarming mee. Mijn inschatting: achterhoedegevechten van wur.nl; nobel, maar te laat. Tien jaar geleden zag ik Duitse oud-bondskanselier H. Schmidt in interview op TV zeggen: ‘Wat als de meer dan een miljard Chinezen dadelijk evenveel willen vliegen als wij doen?’ En wat doen wij? Buurtgenoten vliegen in een weekendje op en neer naar Barcelona om er een avondje, echt EEN avondje!, bij een vriendin te bridgen. Ik sla zaterdags de bijlage van FD open en lees de rubriek ‘Droomweekend’, hoewel het fictieve reis betreft (waar je ook op kunt reflecteren), blijkt uit tekst dat de schrijvers gewend zijn aan een leven in de stijl van mijn buurtgenoten, maar dan gericht op alle genietplekken van de planeet (mooie metafoor: Odysseus en de Sirenen). Collegae op het werk na elke vakantie ( om de zes weken) : ze waren uitgevlogen over de wereld alsof Bali het dagje Scheveningen van honderd jaar geleden was. Kijk eens naar de groeiambities van de luchthavens ( werkgelegenheid!), de orders van bv. China aan grote vliegtuigbouwers, en de moed zakt je in de schoenen. Ik heb nog geen vliegkilometer gemaakt, maar begin me toch verplicht te voelen een inhaalrace in te zetten om mijn aandeel in dit deel van de CO2 uitstoot nog goed te maken. Dat moet dan wel met het meest vervuilende vliegtuig ooit, Russisch natuurlijk, de Antonov? En intussen tikt de demografische tijdbom door; een bom waar nog steeds een taboe op rust. Alle Afrikanen dingen naar ons huidige welvaartsniveau. Daarom beginnen zij deze kant op te wandelen. En komen met de claims die ze van ons geleerd hebben, volgens de trits van de Franse Revolutie: we hebben recht op dit en dat, kortom recht op alles, maar vooral ook op vliegen. Nogmaals: nobel van de landbouw, maar moet zij de vliegerij compenseren? Hou moed. En dan nog het thema van de plasticsoep, en de thema’s …. vul maar in.
Luchtvaart is belangrijk maar tegelijk ook maar een beperkte vervuiler qua CO2 uitstoot. Wanneer al die reizigers en masse een verantwoord consumptie patroon gaan aanmeten, ic producten kopen met een skal, AB of Demeter certificaat (en dat niet allemaal tegelijkertijd) is er al veel gewonnen. En geen of weinig vlees kopen en eten. Er zullen sectoren in de economie moeten gaan krimpen of totaal anders moeten gaan werken.
Natuurlijk moeten we koolstofpositief boeren, nu dat we weten dat het kan.
Aanrader aan iedereen: “Carbon Farming”, van Eric Toensmeier. Wellicht belangrijkste boek van 2016.
Zeer beknopte samenvatting: Voedsel verbouwen op bomen en struiken. Houtige gewassen en meerjarige planten vangen CO2 op en verrijken de bodem.
Wat is ervoor nodig?
* Bestemmingsplannen verruimen (vandaag mag je geen boom planten op een akker/weiland, in ieder geval niet hier in Soest waar ik woon!) Dit is politiek werk in combinatie met volksvoorlichting.
* Groentebomen meer in de schijnwerpers (bomen/struiken met eetbaar blad, peulen, etc.) Informatie voor boeren/telers/consumenten.
* Meer noten eten i.p.v. vlees.
* Carbon Tax (bij de bron) op alle fossiele brandstoffen. Dit maakt ook kunstmest (nitraat) duurder en biolandbouw relatief gezien voordeliger.
* Carbon Benefit (als je CO2 opvangt en in de bodem stopt)
Wageningen kan een belangrijke rol spelen in de transitie naar een duurzame beschaving.
Goran, bodem staat hoog op de agenda bij de invulling van een duurzamelandbouw, en niet enkel in Nederland. Zoals Jo al opmerkt moeten we een groot aantal monden voeden.
Naast duurzame productie is duurzame consumptie essentieel en dat dan in een economisch systeem dat voedsel ziet als meer dan enkel handelswaar. Nog veel werk te doen.
Ik ben ermee bezig om me de aanpak van Elaine Ingham eigen te maken: hoe je het bodemvoedselweb in de grond kan herstellen. Ik begrijp van haar dat je de bodemvruchtbaarheid kan verhogen door voornamelijk de schimmels en ook het overige bodemvoedselweb terug in de grond te brengen. De schimmels kunnen ook een rol spelen om CO2 in de grond de binden. Met behulp van een lichtmicroscoop kan men eenvoudig nagaan of de organismen daadwerkelijk in de grond aan de gang zijn gegaan.
Ik denk dat het belangrijk is om er onderzoek naar te doen in hoe verre haar aanpak ook in ons klimaat en onze bodems werkt. Voor meer informatie kunt u graag contact met me opnemen.
Mooi dat de WUR nu ook – wel wat laat? – aandacht geeft aan de relatie CO2 reductie en landbouw, i.c. het opslaan van CO2 in de humuslaag van landbouwgrond. Tijdens het jaar van de VN (2015) is aan dit bij het grote publiek niet bekende fenomeen ook aandacht besteed en is in Nederland o.a. de website http://saveoursoils.com/nl gelanceerd.
Het komt er op neer dat wereldwijd massaal moet worden opgegaan op landbouw methoden die de bodem ondersteunen en verbeteren en niet uitputten. De kennis hiervoor is beschikbaar en bewezen.
Wat WUR zou moeten doen is de bestaande initiatieven op dit gebied ondersteunen en veel meer aandacht geven aan onderzoek op het gebied van biologische landbouw en veehouderij. Niet salonfähig genoeg? Vraag dan eens advies aan Prince Charles, nu aanwezig in Marokko om biologische landbouw te promoten in het kader CO2 reductie: http://www.princeofwales.gov.uk/media/speeches/speech-hrh-the-prince-of-wales-the-isu-meeting-climate-friendly-landscapes.
Verstuurd vanaf mijn iPad
Beste Paul,
We werken al enige tijd aan broeikasgas emissies uit de landbouw en bodem was hier >15 jaar geleden ook onderdeel van. Inzichten vanuit de biologischelandbouw dragen zeker bij aan verbetering in de landbouw. We zijn nu echter minder met de tegenstellingen bezig maar meer met de bijdrages (wat werkt en waarom) van verschillenden benaderingen in de landbouw en veehouderij.
In de landbouw kan CO2 worden vastgelegd d.m.v. het verhogen van het organische stof gehalte. Dit komt ook de weerbaarheid tegen ziektes ten goede. Momenteel zijn telers gebonden aan beperkende fosfaatnormen. Fosfaatarme organische stoffen zijn echter duur. In combinatie met carbon benefits zou dit wel rendabel zijn zonder dat er subsidies aan te pas komen.
Voedselbossen