Afval biedt schat aan mogelijkheden
Heb jij enig idee wat er nog aan waarde in je afval zit? Ook in je restafval en rioolwater? Daar zit meer in dan je misschien zou denken. In hamburgerdoosjes zitten bijvoorbeeld nog interessante vezels voor nieuwe producten, met zetmeel uit aardappelschillen kun je folie minder doorlatend maken voor zuurstof en uit rioolwater is biologisch afbreekbaar plastic te maken.
“In veel afval zitten nog grondstoffen verborgen”, zegt Christiaan Bolck, programmaleider bij Wageningen Food & Biobased Research. “Die kunnen we veelal goed gebruiken voor nieuwe producten. Verbranden kan altijd nog.”
“Er zit nog veel van waarde in ons afval, waar nieuwe materialen mee te maken zijn”
Het klinkt misschien niet sexy om onderzoek te doen naar nieuwe materialen gemaakt uit afval. En ja er worden ook daadwerkelijk kliko’s omgekeerd en uitgeplozen voor onderzoek. Maar hergebruik is echt belangrijk: grondstoffen worden schaarser terwijl de wereldbevolking groeit en daarmee de vraag. Fossiele grondstoffen dragen bovendien bij aan het klimaatprobleem. Vermindering van afval levert milieuwinst op.
Tweede leven
Hergebruik is op zich een oud gebruik. Oud ijzer wordt bijvoorbeeld al eeuwen omgesmolten om iets nieuws van te maken, en oude kleding werd lange tijd gebruikt in de papierindustrie. Met de groei van de afvalberg kreeg hergebruik de laatste vijftig jaar weer meer aandacht. In Nederland verschenen in de jaren zeventig bijvoorbeeld de eerste glasbakken voor de inzameling van glazen flessen en potjes. Vlak daarna gingen steeds meer verenigingen, kerkelijke organisaties en scholen oud papier inzamelen, omdat verkoop daarvan geld opleverde. In 1992 startte de inzameling van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) door gemeenten, tien jaar geleden de inzameling van plastic of, beter gezegd, van kunststofverpakkingen.
Ondanks de ontwikkelingen op het gebied van recycling wordt nog lang niet al het consumentenafval (kunststofverpakkingen, drankenkartons, glas, metaal, enzovoort) gerecycled. Van de kunststofverpakkingen is dat nu bijvoorbeeld zo’n 20 tot 30 procent. Dat is de netto recyclingopbrengst, dus zonder vocht, vuil, andere materialen en verwerkingsverliezen; bruto wordt 40 tot 50 procent van de kunststofverpakkingen gerecycled.
Geschikt voor recycling
Daarnaast is pas zo’n 60 procent van de kunststofverpakkingen op dit moment geschikt voor hergebruik. Ook gekeken naar de hoeveelheid consumentenafval is er nog veel ruimte voor verbetering. De overheid wil bovendien dat er in 2050 geen afval meer is zoals we dat nu kennen; ons land moet afvalloos worden.
Ik denk dat basisscholieren hier een belangrijke rol in kunnen spelen.
Maak een afspraak met het ministerie van onderwijs dat hiervoor projecten op de basiasscholen plaatsvinden.
Wanneer kinderen zelf mogen nadenken (opstellen schrijven, objecten maken, klassengesprekken voeren) deze kinderen thuis niet kunnen nalaten hierover te praten, dan wel advies te geven aan hun ouders.
In het VMBO, profiel dienstverlening en producten (D&P) is duurzaamheid een rode draad door het gehele programma. Dat betekent dat er behoefte is aan goed en bruikbaar lesmateriaal. Hoe kan ik duurzaamheid op microniveau bevorderen zonder belerend over te komen?
Het Twellose bedrijf FiliGrade heeft een methode ontwikkeld om kunststoffen te scheiden op basis van watermerken en heeft onlangs de laatste testperiode succesvol afgesloten. FiliGrade werkt hiertoe samen met enkele zeer grote multinationals uit de keten van producent tot sorteerder. Hoe beter er gesorteerd kan worden, hoe hoogwaardiger de diverse fracties en dus ook hoeveel sneller afvalrecycling economisch interessant wordt. Goedkoop, betrouwbaar en voor meerdere doeleinden inzetbare watermerken zijn de toekomst!
Ook een wormen hotel vermidert bijvoorbeld het keuken afval,rozensnoeihout en andere snoeimaterialen uit de tuinen met een factor 100.
De mensen zouden dat prettig moeten gaan vinden.
Dit vooral gepromoot door hun kinderen via school of sportclubjes.
Laat eenieder groen en keukenafval in hun eigen wormenhotel doen.Afvalreductie factor 100.
Plezier voor de wormpjes , de mens en de portemonnee.
Kinderenmoeten dit via scholen en sportclubjes promoten.
Bij mij werkt dit.
Gaan we die wormen dan opeten? Wij zien ook alternatieve routes om agf te gebruiken. Bijvoorbeeld als grondstof voor micro organismen die er biologisch afbreekbare plastics (zg. pha s) van kunnen maken.
Voor de verpakkingsindustrie zou het verplicht moeten worden om alleen die verpakkingsmiddelen te gebruiken die -na gebruik- zichzelf afbreken en voor het milieu weer bruikbaar zijn.
Voor het eco-systeem zou alles wat we gebruiken en -na gebruik- afscheiden herbruikbaar moeten zijn in het milieu.
T beste kunnen we materialen nogmaals zelf gebruiken maar ik ben het met je eens voor materialen die ongecontroleerd in het milieu terecht komen.
Beste Cristiaan, hebben jullie ook gekeken naar het circulair demonteren of slopen van gebouwen? Dus wat te doen met de verschillende (afval)stromen. Ik ben zeer benieuwd.
Dat is niet onze expertise al kijken we wel naar mogelijkheden voor hergebruik van plaatmateriaal waar lijmen of harsen in zitten.
Dankjewel. Weet jij misschien bij wie ik dan wel moet zijn?
Meer afvalbakken op straat, bij eetgelegenheden en winkelcentra, bij recreatiegebieden en parkeerplaatsen langs snelwegen en op onze stranden kunnen (nog) meer zwerfafval voorkomen. Bij voorkeur gekoppeld aan de huidige technologieën (IoT), waardoor de bakken tijdig geleegd worden. Afvalstromen daarna sorteren en gescheiden afvoeren.
Bij instroom nieuwe bewoners kunnen woningcorporaties en gemeentes in meertalige brochures de bewoners wegwijs maken met het inzamelen en aanbieden van hun eigen afval.
O.a. met een wegwijzer naar dichtstbijzijnde inzamelpunten.
Kleinbehuisd en 95% is recyclbaar. Met compostvat, kunststof, glas en papiercontainer is er bijna geen afval meer. Alleen dat plastic, wat wel, wat niet. Daar zijn experts voor en scheidingsinstallaties.
men loopt achter de feiten aan, het is geen kwestie van blijven dweilen maar de kraan blijvend dicht draaien!
Bedankt voor het delen van dit artikel. Ik als gewone consument wordt steeds beter in het scheiden van afval, zoals metaal, plastic en papier. Ik lever ook oude telefoons in bij speciale recyclepunten. Ik hoop dat het werkt en dat er mooie dingen mee gebeuren. Voor mij is het uitbreiden van het statiegeld ook een belangrijk punt. Het zou goed zijn als er op plastic verpakkingen ook statiegeld gerekend zou worden. https://www.lvandijk.com/diensten
Ik recycle ook veel, ik verzamel papier en breng metaal naar de metaalhandel. Het is fijn om op een bewuste manier om te gaan met je spullen vind ik. Plus er zijn inderdaad tal van mogelijkheden om het een nieuwe functie te geven. https://www.henraath.nl/venray