Uitgelicht

Sluit partnerschap op Wageningen SDG-conferentie

17 augustus 2018 | Categorie: Geen categorie

Meer voedselzekerheid, betere voeding en duurzamere landbouw vraagt samenwerking. Kom daarom op 30 en 31 augustus naar de SDG-conferentie ‘Towards Zero Hunger, Partnerships for Impact’ in Wageningen en vind mogelijke samenwerkingspartners.

Wereldwijd heeft nog altijd drie op de tien mensen honger of problemen door slechte voeding. Geen enkele organisatie, bedrijf of overheid kan dat alleen oplossen. Meer voedselzekerheid, betere voeding en duurzamere landbouw vraagt samenwerking. En een integrale benadering van het voedselsysteem – lokaal, regionaal, nationaal of internationaal.

Voedselsysteem

Een voedselsysteem omvat alle actoren en elementen en activiteiten die verband houden met de primaire productie, bewerking, distributie, bereiding en consumptie van voedsel (horeca, consument), en de daaraan gerelateerde afvalverwerking en sociaaleconomische en milieuaspecten. Een mond vol, maar het betekent feitelijk dat je de samenhang erkent tussen alles wat te maken heeft met de productie en consumptie van voedsel. Van hogere opbrengsten, schoon water, gezonde bodems en markttoegang tot sociale, politieke, geografische en institutionele aspecten.

Sustainable Development Goals

Zowel minder honger als partnerschappen zijn duurzame ontwikkelingsdoelen; Sustainable Development Goals (SDG’s) waar wereldwijd veel landen, bedrijven en organisatie zich achter hebben geschaard. Veel onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) richt zich op Sustainable Development Goals. Op de SDG-conferentie die WUR op 30 en 31 augustus organiseert in Wageningen, ‘Towards Zero Hunger, Partnerships for Impact’, komen beide duurzame doelen aan bod.

Neem initiatief

De conferentie biedt ook een opstap voor nieuwe samenwerkingen. “Partnerschappen zijn in allerlei vormen denkbaar, groot en klein”, zegt Jelle Maas, medeorganisator SDG-Conferentie. Studenten die meedoen aan de e-conference (de #Foodathon) kunnen bijvoorbeeld met een interessante oplossing komen waar andere organisaties interesse in hebben. Ook kunnen organisaties overeenkomen samen verder te praten.” Om die (mogelijke) nieuwe partnerschappen zichtbaar te maken, zal er een studio zijn waar startende initiatieven samen op de foto kunnen.

Welke organisatie zou jij beter willen leren kennen om samen mee aan SDG’s te werken? Welke kansrijke combinaties zie jij? Reageer onderaan deze blog.

Agrifood 5 Alliance

Zelf tekent Wageningen tijdens de conferentie een samenwerkingsovereenkomst met de Amerikaanse humanitaire ngo Mercy Corps. Ook vindt er een presentatie plaats van de Agrifood 5 Alliance, een partnerschap van WUR op gebied van landbouw en voedsel met vier andere topuniversiteiten op dit gebied: China Agricultural University, Cornell University (VS), UC Davis (VS) en University of São Paulo (Brazilië).

Toekomstige leiders

“We vonden dat het tijd werd om de handen ineen te slaan om op dit gebied nog meer voor de wereld te gaan betekenen”, vertelt hoogleraar en oud-decaan Tiny van Boekel die bij de totstandkoming van de A5 Alliance betrokken is. “Onze gezamenlijke missie focust op het opleiden van de leiders van de toekomst, om veranderingen in het voedselproductiesysteem tot stand te helpen brengen.”

“We willen nieuwe generaties studenten al tijdens hun studie leren werken aan het wereldvoedselvraagstuk.

Tiny van Boekel, hoogleraar en oud-decaan WUR

“We hebben met elkaar de intentie uitgesproken om het onderwijs daar nog beter op in te richten”, vervolgt Van Boekel. “Studenten moeten niet alleen vakkennis meekrijgen, maar we willen ze ook mee laten denken over waar het voedselsysteem naar toe moet om de SDG’s te bereiken door ze daar bijvoorbeeld concreet mee bezig te laten zijn, en ze vaardigheden meegeven om die kennis in dit complexe vraagstuk toe te passen.” Bijvoorbeeld zorg dragen voor inclusiviteit oftewel het voorkomen van uitsluiting, en rekening houden met culturele en regionale verschillen. Maar ook om met andere disciplines en actoren samen te kunnen werken – met een mooi woord transdisciplinair – en de grotere puzzel van het wereldvoedselprobleem te kunnen doorgronden.

Nieuw onderwijsvormen

Dit vraagt onder meer de ontwikkeling van nieuwe onderwijsvormen, aldus Van Boekel, anders dan de klassieke docent die vertelt hoe het zit. Te denken valt aan e-learning (distance learning, MOOC’s), zomerscholen, workshops die bijdragen aan bewustwording en onderwijs gericht op leren samenwerken met mensen met verschillende achtergronden en perspectieven. De Wageningse MSc-cursus Academic Consultancy Training sluit daar al bij aan. In dit vak gaan studenten van verschillende studies creatief aan de slag gaan met een ontwerpgerichte, concrete vraag van een bedrijf of organisatie.

Lees en kijk verder:

Heb je vragen of opmerkingen? Ga hieronder in gesprek.

Plaats een reactie »


Jelle Maas

Jelle Maas

Medeorganisator SDG-Conferentie Towards Zero Hunger. Houdt zich binnen WUR bezig met Public Affairs, gericht op internationale positie WUR, waarbij SDG’s centraal staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *